Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Membrii Consiliului Unirii se pregătesc pentru acţiunea de la 28 iunie

|versiune pentru tipar||
PNL / 6 iunie 2014
Partidul Naţional Liberal

Joi, 5 iunie, a avut loc şedinţa Consiliului Unirii, la care s-a discutat despre pregătirile pentru acţiunea publică de la 28 iunie 2014, când va avea loc un marş de doliu şi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice, intervenite în vara anului 1940, prin impunerea Pactului criminal Molotov-Ribbentrop.

Cei prezenţi au invocat şi importanţa zilei de 22 iunie 1941, când România a intrat în război, de partea Germaniei, pentru a recupera teritoriul Basarabiei ocupate de URSS. Din păcate — au menţionat vorbitorii, membri ai Consiliului Unirii, — nici astăzi conducerea celui de-al doilea stat românesc nu este conştientă de povara adevărului istoric privind naţiunea română, din care fac parte şi basarabenii, promovând viziunile istoriografice sovietice, staliniste, comuniste.

Cei prezenţi la şedinţă au salutat decizia Partidului Naţional Liberal de a oferi locuri pe lista pentru Parlament celor mai demni reprezentanţi ai curentului unionist, urmând să fie invitate persoane cunoscute şi competente, credibile în faţa societăţii, pentru a candida în alegerile pentru Legislativ sau pentru a face parte din echipa Guvernului Unirii. S-au făcut şi propuneri concrete.

S-a discutat despre mesajul unioniştilor în viitoarea perioadă politică şi electorală, unul simplu, propus chiar de cetăţenii de rând, fiind “Unirea nu o vor hoţii”.

Legat de desfăşurarea propriu-zisă a acţiunii de la 28 iunie s-au identificat aspectele organizatorice şi s-au stabilit responsabilii de buna lor coordonare.

Vor fi trimise şi multe mesaje, fiind invitaţi toţi membrii CU, inclusiv din dreapta Prutului.

Vor participa mulţi membri ai Consiliului Unirii din, practic, toate raioanele Republicii Moldova.

S-a propus un proiect de Declaraţie pentru 28 iunie, care va fi studiat şi analizat, pentru a fi adoptat în şedinţa următoare.

S-a decis să se scrie un Apel către partidele care se consideră naţionale, care împărtăşesc valorile româneşti şi cunosc adevărata istorie a României. S-a menţionat că încercările unioniştilor de a coagula eforturile partidelor cu adevărat prooccidentale în acţiuni de importanţă naţională în spaţiul românesc nu s-au soldat cu efectul scontat, dar că, într-un an electoral, unificarea partidelor de dreapta rămâne un imperativ pe ambele maluri ale Prutului.

Serviciul de presă al CU
Sursa: www.pnl.md

Poziţia PNL din stânga Prutului faţă de actualul moment politic Apelul Consiliului Unirii către forţele democratice la solidaritate naţională şi invitaţie la Marşul din 28 iunie