Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

La Orhei, leagănul unionismului, naţional-liberalii sunt inimoşi

|versiune pentru tipar||
PNL / 27 iulie 2014
Partidul Naţional Liberal

Duminică, 27 iulie, a avut loc, la Orhei, de unde, în 1918, a pornit valul demnităţii româneşti pentru Unire, conferinţa teritorială PNL, cu participarea a circa 60 de delegaţi ai structurilor locale ale formaţiunii şi invitaţi din partea entităţilor membre ale Consiliului Unirii, cum ar fi AVR-92 “Tiras-Tighina”, Asociaţia oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă din Orhei.

Echipa, condusă de scriitorul, publicistul, istoricul Gheorghe Maxian, de scriitorul şi istoricul Vasile Cocarcea şi de oameni de afaceri unionişti, este una dintre cele mai consolidate structuri ale partidului, care, ca şi celelalte filiale, funcţionează autonom în plan organizatoric şi financiar şi care, în paralel cu Filiala naţional-liberală de la Teleneşti, au format şi structuri ale CU. PNL-Teleneşti a fost prezent la conferinţa de la Orhei cu o delegaţie formată din conducere. Din partea conducerii PNL la nivel naţional au fost prezenţi Vitalia Pavlicenco, preşedinte, şi avocatul Iulia Deleu, membru al BPC.

În raportul de activitate, preşedintele Gheorghe Maxian, care a fost reales, a vorbit despre activitatea desfăşurată de Filiala Orhei, care editează şi publicaţia Farul Reîntregirii şi care organizează, în cadrul Asociaţiei oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă din localitate, o serie de acţiuni şi manifestări dedicate obiectivului reîntregirii neamului românesc prin adevărul istoric şi prin cultură.

Conferinţa, care a durat trei ore, a fost o oportunitate pentru toţi membrii şi simpatizanţii formaţiunii naţional-liberale, precum şi ai Platformei unioniste “Consiliul Unirii” să discute despre situaţia politică din cele două state româneşti, despre atitudinea clasei politice româneşti şi al celei, încă neromâneşti, din Republica Moldova, faţă de evidenţa că cea mai scurtă cale pentru integrarea în NATO şi UE este Unirea cu România, cunoscându-se şi sfidările, provocările de natură geopolitică.

Cei prezenţi au invocat o serie de probleme pe care le au din cauza politicilor incorecte promovate de guvernanţi, din cauza lipsei justiţiei.

S-a discutat despre imperativul formării unui Bloc European, propus de PNL, care ar fi garanţia câştigării alegerilor parlamentare, în faţa forţelor proruse, mai ales în contextul presiunilor Moscovei contra traseului proUE al celui de-al doilea stat românesc. Discuţiile, în contradictoriu, au fost un bun cadru pentru a fi expuse viziunile unioniştilor legat de diferite subiecte de actualitate.

Echipa PNL a făcut o donaţie de carte Bibliotecii “Alexandru Donici” din Orhei, unde a avut loc acţiunea şi a distribuit delegaţilor şi invitaţilor o carte despre Basarabia, pentru care progresul vine de peste Prut, a profesorului Sergiu Chircă, donată pentru adepţii idealului refacerii unităţii naţionale româneşti.

Serviciul de presă al PNL
Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL: Republica Moldova trebuie să iasă din CSI PNL-iştii din teritoriu întreabă: guvernanţii vor mai coopera cu voronini, dodoni, şelini, formuzali