Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL despre falsa Independenţă, care încă nu a devenit oportunitate pentru Reîntregirea cu România

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 august 2016
Partidul Naţional Liberal

Naţional-liberalii, care marchează, în decembrie, zece ani de luptă instituţională pentru unitatea naţională românească, au spus mereu că Independenţa celui de-al doilea stat românesc este una ratată. Glorie parlamentarilor care au avut privilegiul să o voteze ca instrument de desprindere de imperiul sovietic, însă proiectul politic a înţepenit în prima fază.

Cei 25 de ani de independenţă formală — consecinţă postsovietică a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop — s-au soldat cu o statalitate eşuată, care a condus, continuu, la depopularea acestui pământ românesc, la o depresie devenită endemică, la decredibilizarea cumplită a clasei politice de la guvernare.

Eforturile de a reanima o societate debusolată, de a o aşeza pe pârtia normalităţii nu se vor solda cu nimic, pentru că Puterea, conştientă de inconsistenţa şi lipsa unei perspective autentice de edificare a unui stat artificial, s-a dedat unei corupţii înfricoşătoare şi unei injustiţii nemaivăzute — în pofida avansurilor foarte loiale, dar nemeritate, ale partenerilor vestici faţă cu sfidarea continuă din partea guvernanţilor.

Chişinăul care are o neutralitate militară ridicolă în Constituţia votată de un Parlament antiromânesc, nu este stăpân nici astăzi pe teritoriul şi frontierele sale — în stânga Nistrului staţionează şi azi trupe ruseşti de ocupaţie bine dotate. Situaţia în zona vecină din răsărit este instabilă. Altfel spus — pericolele din Est rămân, chiar dacă sunt răsmanipulate propagandistic în fiece campanie electorală. încrederea Occidentului nu sporeşte, al doilea stat românesc rămânând la mila primului.

Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa, statul nefericeşte populaţia şi mutilează tânăra generaţie. Decalajul standardului de viaţă dintre fraţii români pe cele două maluri de Prut este între 4 şi 6 ori şi se măreşte.

Partidele politice corupte de la guvernare serbează în mod ruşinos falsa Independenţă moldovenească, în timp ce Declaraţia sacră — deşi făcută scrum, dar renăscută, totuşi, — permite populaţiei din stânga Prutului, strivite moral şi economic, să fie cu adevărat liberă şi “să-şi construiască prezentul şi viitorul în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”. Adică să contribuie la refacerea unităţii naţionale româneşti şi să revină în România Mare, reparând ucigaşa ocupaţie sovietică din 1940!

Din păcate, al doilea stat românesc, după proclamarea Independenţei, controlată mereu, prin persoane şantajabile, de Kremlin, nu a avut patrioţi români la conducere. Patrioţi care să fie curajoşi, să pledeze deschis pentru Unirea cu România şi să ţină piept atacurilor murdare concertate din toate părţile, inclusiv din partea celor conştienţi de identitatea populaţiei şi de obiectivul naţional al Reîntregirii cu Ţara-mamă, lichidându-se — odată şi pentru totdeauna — consecinţele Pactului criminal Hitler-Stalin.

Sloganul şi Programul electoral al PNL din 2014 — “În Europa — prin România” — rămâne unicul valabil şi credibil, pentru că şansa Basarabiei de a intra ca un colţ de ţară în comunitatea europeană nu mai există. Corupţia, injustiţia, furturile de miliarde şi lipsa reformelor într-un stat acaparat de structuri oligarhice au îndepărtat-o ireversibil, în timp ce adevăraţii proeuropeni, care sunt proromânii, aşteaptă, de ani buni, ca orientarea proeuropeană să devină ireversibilă. De aceea, doar reunificarea celor două state româneşti mai înseamnă acum un viitor comun, democratic, civilizat într-o comunitate de state cu adevărat libere, sub un scut NATO incontestabil. Dar dacă şi în Europa lucrurile se complică, basarabenii, alături de toţi românii, se vor regăsi, definitiv, într-un stat românesc având munţi şi mare, bogăţii naturale, oameni deosebiţi, un trecut glorios şi un viitor comun cert.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi alegerile parlamentare din România sunt o încă o oportunitate, care nu trebuie ratată, pentru coagularea forţelor naţionale, româneşti, unioniste, care să apropie momentul X al Reîntregirii.

PNL reia apelul naţional-liberalilor din anul 2010, prin care i-a invitat pe toţi unioniştii sub stindardul comun al Reîntregirii în România Mare, şi afirmă un adevăr incontestabil — Unirea face Puterea!

Sursa: www.pnl.md

DPN a PNL a discutat despre alegerile prezidenţiale şi propune negocieri partidelor naţionale, proeuropene Poziţia Partidului Naţional Liberal privind momentul politic în al doilea stat românesc