Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cheamă la formarea unei singure Opoziţii pe dreapta, pentru stoparea ofensivei ruse

|versiune pentru tipar||
PNL / 15 iulie 2017
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal, primul partid unionist din al doilea stat românesc, constată o atmosferă politică zbuciumată pe ambele maluri ale Prutului.

Situaţia internaţională este o componentă importantă în politica internă a tuturor statelor. Republica Moldova este plasată între Ucraina, care tinde spre spaţiul euroatlantic şi este, din această cauză, ţintă a planurilor expansioniste ale Rusiei, ţară care sprijină zona separatistă din estul statului nostru, — şi Patria-mamă România, un aliat sigur al Vestului, al NATO, încotro se îndreaptă şi speranţa noastră. Conştientă de acest lucru, Moscova îşi urmăreşte scopurile şi în privinţa teritoriului.

În această situaţie, stînga Prutului are mare nevoie de sprijinul politicienilor români de la Bucureşti — de oameni curajoşi, patrioţi adevăraţi, cu expertiză în politica internaţională, neîncremeniţi în stereotipurile fricii în faţa Rusiei, neobsedaţi de ideea ca nu cumva, în raport cu Republica Moldova, să fie percepuţi ca poziţionaţi de partea greşită a istoriei. Avem nevoie de politicieni care să sprijine obiectivul unionist pentru populaţia noastră. În această privinţă, PNL a chemat, repetat, clasa politică de peste Prut să aibă un proiect comun şi să semneze un “Pact Snagov” pentru al doilea stat românesc.

Alegerea unui Preşedinte prorus, care nu vede viitorul românilor şi al alogenilor provestici alături şi împreună cu fraţii români, într-o Europă consolidată, reprezintă o sfidare, de care trebuie să fie conştient orice cetăţean, care înţelege rolul personal în destinul tuturor. Declaraţiile lui Igor Dodon că “aderarea la NATO înseamnă război pentru Republica Moldova, iar integrarea europeană va duce la anexarea teritoriilor de către România” arată clar că acest demnitar, străin intereselor noastre, ales urmare a dezamăgirii provocate de guvernările corupte, pretins europene, va destabiliza mereu situaţia politică, va încerca să blocheze parcursul nostru românesc, unionist, european.

Amintim, prin Programul politic, “PNL pledează pentru lichidarea institutului Preşedinţiei, introdus în întreg spaţiul postsovietic de către serviciile oculte ale încă nedefunctei URSS, pentru ca succesorul de drept al acesteia, Rusia, prin cercurile sale imperiale, să controleze politica internă şi externă a noilor state independente / postsovietice şi pentru a reduce rolul Parlamentului, ca expresie supremă a voinţei cetăţenilor. PNL condamnă scopul Kremlinului (…) de a nu-şi retrage trupele de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova şi de a nu permite, astfel, integrarea acesteia în NATO şi UE prin Unirea cu România, printr-un proces continuu şi intens de apropiere maximă de România, care rămîne avocatul şi suportul firesc al românilor şi al alogenilor din stînga Prutului în demersul nostru proeuroatlantic.”

În consecinţă, PNL condamnă şi iniţiativa de referendum a socialiştilor pentru sporirea împuternicirilor Preşedintelui, în cazul de faţă — ale lui Dodon — şi va îndemna populaţia să nu participe la această acţiune antinaţională. Se vede, încă o dată, nocivitatea deciziei, luate, în opinia noastră, sub presiunea protestelor stradale, de a se reveni la alegerea directă, de către cetăţeni, a unei persoane într-o asemenea funcţie înaltă, dar inutilă, în structura politică a celui de-al doilea stat românesc.

Anul 2018, cînd vom marca centenarul Unirii Basarabiei cu România, de care ne despart doar cîteva luni, este un an simbolic, însă poate deveni unul istoric. Multe depind de noi toţi.

PNL a propus, şi în vara anului 2016, un plan concret de coagulare a forţelor cu adevărat naţionale, în vederea scrutinului din 2018. Dialogul nu a condus decît la o solidarizare parţială a unor entităţi politice. Şi asta pentru că unele structuri, ghidate de interese oculte sau de interese politice înguste, nu urmăresc formarea unei alternative politice actualelor forţe proruseşti. Acest fapt îngreunează dialogul şi edificarea unei singure Opoziţii, credibile, pe dreapta.

Percepţia care mai persistă, fiind cultivată metodic, precum că adepţii unionismului sunt neglijabili politic, are un suport tot mai şubred. Ca dovadă este migrarea polarizată a adepţilor integrării europene spre segmentul prorus al eşichierului politic şi, respectiv, spre segmentul unionist, care îl face deja atractiv pentru politicieni.

Avînd în vedere această realitate, tot mai incontestabilă, se ajunge la adevărul promovat, de ani, de către PNL, privind imperativul îmbinării mesajului anticorupţie cu mesajul unionist. Pornind de la acest imperativ, devine evident că existenţa a două Opoziţii extraparlamentare — unioniste şi europeniste — va fi o greşeală care va favoriza perpetuarea la Putere a forţelor antinaţionale.

PNL reiterează imperativul unui dialog al tuturor forţelor politice ce se consideră redutabile, la o masă rotundă, pentru a se găsi căi de coagulare a Opoziţiei proocidentale.

Pentru aceasta poate servi o Platformă civică largă.

Rămîne valabilă propunerea, lansată de mai multă vreme în spaţiul public, privind crearea unui Bloc politic şi electoral Euro-Unionist sau a unei Alianţe a Unităţii Naţionale.

Astfel, s-ar produce clarificarea eşichierului politic, a ideologiilor şi orientărilor componentelor sale, a disponibilităţii pentru aliaţi, care sunt, şi ei, diferiţi, în vederea unei coagulări univoce. În caz contrar, va cîştiga inamicul românismului, unionismului, al integrării europene.

Sursa: www.pnl.md

Delegaţia Politică Naţională a PNL a discutat situaţia politică şi reclamă un dialog al forţelor naţionale PNL a creat, inclusiv în justiţia europeană, precedente prin care să i se închidă legal gura lui Dodon