Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPP

“PATRIA” s-a adresat la CEDO: Au fost încălcate prevederile Convenţiei Europene

|versiune pentru tipar||
PPP / 20 ianuarie 2015
Partidul “Patria”

Avocaţii partidului lui Renato Usatîi solicită Curţii de la Strasbourg constatarea violării convenţiei CEDO de către autorităţile din Republica Moldova în cazul excluderii formaţiunii politice din cursa electorală

Autorităţile au decis să excludă partidul “PATRIA” din cursa electorală şi, astfel, zeci şi chiar sute de mii de alegători au fost privaţi de dreptul la alegeri, care asigură libera exprimare a opiniei poporului. Este deja clar atât pentru specialişti cât şi pentru orice persoană neangajată că formaţiunea politică a fost exclusă ilegal din procesul electoral.

Datele unei monitorizări independente arată că am desfăşurat o campanie electorală cinstită şi transparentă, spre deosebire de partidele de la guvernare, care au încălcat legea în mod deschis şi cinic, manipulând cu cifre, utilizând resursele administrative ş.a.

Potrivit raportului Promo-LEX, asociaţie care nu poate fi bănuită de simpatie faţă de partidul “PATRIA”, Partidul Democrat, administrat de Plahotniuc, nu a declarat peste 9 milioane de lei utilizaţi în campania electorală, iar Partidul Liberal Democrat, al cărui preşedinte este Filat, nu a declarat aproape 3 milioane de lei. Potrivit legislaţiei, pentru aceste încălcări aceste partide ar fi trebuit să fie excluse din cursa electorală.

Autorităţile s-au răfuit însă cu partidul lui Renato Usatîi, al cărui mesaj anticorupţie i-a speriat de moarte pe actualii stăpâni ai vieţii.

Autorităţile au lansat un val de represiuni asupra partidului nostru pentru a demonstra post-factum “legalitatea” excluderii formaţiunii noastre. Din grupul de urmărire a partidului “PATRIA” fac parte peste 70 de ofiţeri de poliţie şi procurori care îi acoperă! Sistemul judiciar se află sub control politic şi “legalizează” orice decizie a guvernării. Câţiva activişti ai partidului “PATRIA” au fost practic luaţi ostatici şi deja de două luni se află după gratii.

În aceste condiţii, ultima noastră speranţa este să apelăm la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Înţelegem că farsa cu denumirea “Alegeri parlamentare 2014” deja a avut loc şi nici chiar CEDO nu poate să anuleze rezultatele acestui scrutin. Noi însă suntem convinşi că este foarte important pentru viitorul şi democraţia acestui stat ca Curtea să constate că excluderea partidului “PATRIA” din cursa electorală este o încălcare gravă a Art. 3, Protocolului nr.1 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului,care garantează dreptul la alegeri libere şi democratice. Recunoaşterea acestui fapt ar garanta evitarea unor astfel de situaţii în viitor. Autorităţile din Republica Moldova au creat un precedent periculos şi doar CEDO este în putere să închidă “Cutia Pandorei”. Credem în lege şi dreptate, vom lupta până la capăt şi vom învinge.

Sursa: ru1.md

Liderul “PATRIA”, Renato Usatîi, a demarat o campanie întru susţinerea deţinuţilor politici Renato Usatîi: PCRM, PLDM şi PD au decis: Candu — Preşedintele Parlamentului, Gherman — Premier