Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPM

Adresarea Preşedintelui Partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz, către cetăţenii Moldovei

|versiune pentru tipar||
PPM / 9 august 2010
Partidul “Patrioţii Moldovei”

Evenimentele după alegerile parlamentare din 2009 au acutizat şi mai mult situaţia social — politică din ţară. Organele puterei de stat sînt infectate de virusul iresponsabilităţii faţă de cetăţenii Moldovei, iar acţiunele între cetăţeni de diferită promoţie, naţionalitate sau apartenenţă religioasă şi Alianţa de întegritate europeană, şi opoziţia — Partidul Comuniştilor, mai mult au grijă de propriul confort politic şi de menţinerea puterii politice cu orişice preţ. Politica lor de contrapunere au adus ţara în haos şi neînţelegere.

Normele Legii nu creaza o bază logică şi civilizată de comportament pentru aleşii poporului în Parlament din partea PCRM, PLDM, PDM, PL, AMN.

Alianţa de guvernămînt ilustrează că Constituţia şi Legile Moldovei pentru dînşii nu este altceva, decît o şirmă pentru manipularea opiniei publice şi a jongla cu termenii juridici. Subminarea cerinţelor normelor de drept în interes propriu, schimbarea fulgerătoare a regulilor de joc pentru petrerea referendumului demonstreaza atîrnarea nepăsătoare a actualei conduceri politice faţă de Lege, faţă de propriul popor.

Minciuna, ca remediu în atingerea scopurilor politice, a devenit o normă de conduită esenţială pentru partidele politice din istoria nouă a Moldovei, iar ignoranţa poporului — o tradiţie a politicii moldoveneşti.

Primul Parlament al Moldovei a primit Constituţia în vigoare neavînd mandatul respectiv din partea poporului. Primul Preşedinte al ţării a fost ales de Parlament, iar al doilea de popor fără nici o consultaţie cu acest popor.

Afacerile politice, care ascundeau interesele personale a unui cerc restrîns de persoane, au întors Parlamentului în anul 2000 prerogativa de a alege Preşedintele. Şi iarăşi, nimeni nu a întrebat părerea poporului. Anul 2010 încă odată a devenit anul unui spectacol politic, în care, nu ştiu de ce, se cere prezenţa poporului, drept că, nu în majoritatea lui. Este destulă şi a treia parte din electorat pentru a obţine ceea, ce-şi doreşte Alianţa.

Este de mirat faptul, că timp de 20 de ani politicienii moldoveni nu numai ignoră părerea poporului dar şi foatre uşor risipesc banii obsteşti cîştigaţi prin sudoare şi sînge în scopuri politice meschine, uitînd de grija ce o poartă faţă de cetăţeni.

Chiar dacă se va primi hotărîrea la Referendum de alegere a Preşedintelui ţării direct de către popor, ce se va schimba în fine?

Doar nu se pune întrebarea referitor la prerogativele şi funcţiile Preşedintelui, vor fi sau nu lărgite, va râmîne sau nu Moldova un stat parlamentar sau Preşedinţial.

Partidul “Patrioţii Moldovei” accentuează atenţia cetăţenilor RM asupra faptului, că nimeni din aleşii poporului, inclusiv şi foştii sau actualii Preşedinţi, nu sînt garanţii Constituţiei şi discreditează această Lege fundamentală a ţării.

Partidul “Patrioţii Moldovei” declară acţiunele Alianţei de guvernămînt ca tendinţă de a folosi voinţă poporului în scopul uzurpării puterei supreme de Stat.

Partidul “Patrioţii Moldovei” nu înţelege şi nu susţine ideia acestui Referendum cu orişice preţ, fie pentru alegeri directe, sau pentru boicoterea acestora. Această măsură social — politică va continua dezbinarea în societate şi nu va pune punct actualei crize politice. Este evident faptul, că înfrîgerile politice şi interesele personale ale actualei guvernări vor înteţi contradicţiile din societate şi atenua situaţia economică a ţării.

Partidul “Patrioţii Moldovei” propune tuturor formaţiunilor politice din ţară o discuţie publică referitor la “Principiile fundamentale legale de funcţionare ale statului moldovenesc şi garanţiile asigurării normelor de drept în activitatea organelor publice din ţară”.

Partidul “Patrioţii Moldovei” cheamă partidele politice şi poporul moldovenesc la o consolidare în numele păstrării statalităţii Moldovei, valorilor istorice şi culturale moldoveneşti, edificarea unei societăţi civilizate pentru “urmaşii urmaşilor noştri”.

Sursa: patriot.md

  Scrisoare deschisă a Partidului “Patrioţii Moldovei”