Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPM

Partidul “Patrioţii Moldovei” cere de la România întoarcerea teritoriilor istorice ale Moldovei

|versiune pentru tipar||
PPM / 18 mai 2011
Partidul “Patrioţii Moldovei”

Partidul politic “Patrioţii Moldovei” a lansat miercuri un apel către comunitatea mondială, solicitînd înapoierea Patriei-mamă — Moldovei — a tuturor teritoriilor istorice ale statului moldovenesc, aflate în componenţa României.

“Partidul «Patrioţii Moldovei», care întruneşte ideologic patrioţii Moldovei de pe amblel maluri ale Prutului, în mod conştient îşi asumă iniţiativa şi anunţă iniţierea procesului între naţiuni de rechemare unilaterală a tuturor semnăturilor şi angajamentelor, asumate de autorităţile Moldovei în timpul creării statului cu denumirea România”, — a declarat la conferinţa de presă din capitala Moldovei Mihail Garbuz, preşedintele partidului.

El a explicat că este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 a documentului despre unirea a două principate — Moldovei, care şi acum este regiune în estul României, între Carpaţii de Est în vest şi rîul Prut în est, şi Valahia într-un stat unitar. În anul 1866 el a fost numit România. După războiul ruso-turc din 1877–1878 România a fost declarată stat independent. În acest mod, sub influenţa Austro-Ungariei şi Franţei a fost creat un stat-tampon, scopul principal al căruia era contracararea influenţei Rusiei în Balcani.

“Iniţiind procesul retragerii Moldovei din cadrul acestor acorduri poporul moldovenesc în acest mod anunţă începutul procesului «de destrămare» a statului «România», care a încălcat angajamentele acordului şi n-a îndreptăţit speranţele şi aspiraţiile poporului Moldovei”, — a explicat Garbuz.

El a menţionat de asemenea că astăzi România “s-a epuizat ca sens” şi a venit timpul, cînd este necesară divizarea internaţională a ţării după criteriul naţional.

“Popoarele, care se află în componenţa României, trebuie să se autodetermine singure — în care anume state ele doresc să-şi realizeze viitorul. Poporul moldovenesc este devotat întru totul Patriei sale şi, cu toate încercările dure şi fără precedent ale forţelor proromâne, niciodată nu va deveni satelit al unei formaţiuni create artificial, cum este România”, — a specificat Garbuz.

Sursa: patriot.md

Scrisoare deschisă a Partidului “Patrioţii Moldovei” În Moldova va fi convocată Marea Adunare Naţională