Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia “Partitului Nostru” privind intrarea în vigoare a noului memorandum cu FMI

|versiune pentru tipar||
PN / 10 noiembrie 2016
Partidul Nostru

Săptămîna aceasta Consiliul de administraţie al Fondului monetar internaţional a aprobat Memorandumul între actuala guvernare şi FMI, semnat de către prim-ministrul Pavel Filip, guvernatorul Băncii Naţionale Sergiu Cioclea, vice-prim-ministrul, ministrul economiei Octavian Calmîc şi ministrul de finanţe Octavian Armaşu. Documentul dat, a fost elaborat în taină şi poartă un caracter antipopular. “Partidul Nostru” consideră elaborarea şi aprobarea acestui document, drept susţinere de către organizaţiile financiare internaţionale, a guvernării corupte din Moldova, care încearcă să tăinuiască urmele activităţii sale criminale, cu ajutorul “sprijinului internaţional” şi să rămînă la putere, cu ajutorul creditelor externe, care la fel vor întoarse din contul cetăţenilor.

Memorandumul prevede restabilirea ordinii în sectorul bancar, însă despre întoarcerea miliardului, furat din “băncile lui Shor”, crima, în care conducerea guvernului, BNM, şi a organele de drept, au fost complice nu este menţionat. Totodată, în Memorandum este salutat faptul că garanţiile BNM în sumă de 13,4 miliarde de dolari, acordate pentru Banca de Economii, Banca Socială, Unibank, au fost convertite, printr-o lege, aprobată în parlament, în datorie de stat, care va fi plătită pe parcursul următoarelor 25 ani de către toţi contribuabilii Moldovei. Astfel FMI, care, evident, ar trebui să fie la curent, cu furtul miliardului, însă la ignorat, nu doar ajută guvernare de la Moldova să tăinuiască urmele, dar şi încarcă să se spele pe mîini în cazul “furtului secolului”.

Memorandumul prevede că guvernul şi BNM îşi asumă responsabilitatea pentru majorarea tarifelor. Astfel pierderile companiilor energetice, adunate în urma furturilor, corupţiei şi administrării inefective, au fost puse pe umerele cetăţenilor.

În conformitate cu cerinţele FMI autorităţile de la Chişinău şi-au asumat responsabilitatea pentru majorarea vîrstei de pensionare, îngheţarea fondului de salarii a funcţionarilor publici şi diminuarea plăţilor pentru păturile social vulnerabile.

Documentul prevede că in pofida scopului declarat a “eurointegrării” în baza Acordului de asociere cu UE, documentul cheie va fi “Strategia de reducere a sărăciei”, care a fost aprobat in 2013, şi care va fi “actualizat”. Astfel, Moldova va ramîne săracă, şi maximum ce poate face actuala guvernarea e doar “reducerea” sărăciei. Nici vorbă nu poate fi despre dezvoltarea social-economică, creşterea nivelului şi calităţii de trai, cu o astfel de abordare.

“Partidul Nostru” consideră drept inacceptabil atît caracterul secret şi netransparent a elaborării şi aprobării Memorandumului cu FMI, cît şi conţinutul documentul. Cei, care au elaborat şi au aprobat acest Memorandum sînt rupţi de realitate şi nu înţeleg cum trăiesc cetăţenii. Politica promovat-ă de ei, doar agravează situaţia în care se află majoritatea populaţiei. Un asemenea curs, se desfăşoară în interesele unei grupări criminale. Păcat ca aceste lucruri se produc în complicitate şi sub acoperirea FMI. Experimentele similare asupra populaţiei trebuie terminate. Acest lucru se poate realiza doar prin intermediul alegerilor parlamentare anticipate şi formarea unei noi, responsabile guvernări, care va aduce în ordine Republica Moldova şi care va promova o politica în interesele cetăţenilor.

Sursa: pnru.md

Anunţul “Partidului Nostru” Susţinătorii “Partidului Nostru” protestează în faţa inspectoratului de poliţie împotriva reţinerii lui Grincu