Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Conducerea “Partidului Nostru” a avut o întrevedere cu Comisia de la Veneţia

|versiune pentru tipar||
PN / 10 mai 2017
Partidul Nostru

Comisia de la Veneţia rămîne sceptică în privinţa iniţiativei lui Plahotniuc-Dodon de modificare a sistemului electoral şi consideră că proiectul în cauză doar va fortifica puterea oligarhului slăbind partidele politice. Acestea sînt rezultatele întîlnirii reprezentanţilor “Partidului Nostru” şi Comisiei de la Veneţia care a avut loc pe 9 mai. Într-o legătură cu experţii europeni a ieşit şi liderul partidului Renato Usatîi.

“Reprezentanţii «Partidului Nostru» au desfăşurat o întrevedere cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, condusă de vicepreşedintele Thomas Markert. Noi am expus îngrijorările noastre şi am explicat cui în Republica Moldova îi revine modificarea sistemului electoral, sigur că îi convine doar lui Plahotniuc”, a declarat vicepreşedintele “Partidului Nostru”, Ilian Caşu. Potrivit lui, tandemul cu Dodon i-a fost necesar oligarhului cu scopul de a obţine acest consens larg şi “a păcăli Comisia de la Veneţia”.

Caşu a menţionat de asemenea că în cadrul întrevederii a avut posibilitatea, prin Skype, să discute cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi preşedintele “Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Usatîi, la rîndul său, a dat exemplul Găgăuziei unde deja funcţionează sistemul uninominal. “Acolo Partidul Democrat al lui Plahotniuc, cu un rating de 1% în autonomie, prin corupere politică a reuşit să obţină majoritatea în legislativul local. A fost un proiect pilot”, a explicat jurnaliştilor Ilian Caşu.

Drept rezultat, potrivit lui Caşu, vicepreşedintele CV, Thomas Markert, a declarat că rămîne sceptic vizavi de necesitatea modificării sistemului electoral. “Comisia de la Veneţia deja a dat un aviz negativ unui proiect mixt în 2014 şi acest scepticism constă în faptul că, îl citez pe Thomas Markert, un astfel de sistem electoral doar va consolida oligarhia în Republica Moldova şi va slăbi partidele politice”, a spus Caşu.

Sursa: ru1.md

Rezoluţia Congresului V extraordinar al “Partidului Nostru” “Partidul Nostru” îşi îndeamnă susţinătorii să participe la toate protestele împotriva “reformei” antisociale a sistemului electoral