Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPSM

Victor Stepaniuc: Curtea Anticonstituţională a Moldovei

|versiune pentru tipar||
PPSM / 6 decembrie 2013
Partidul Popular Socialist din Moldova

Curtea Constitutionala din Republica Moldova inca odata si-a demonstrat incompetenta si incapacitatea profesionala. Ea ilegal, in depasirea atributiilor sale, uzurpind atributiile Parlamentului a creat o norma de drept, care anuleaza redactia actuala a art. 13 din Constitutie, ce stipuleaza ca limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca…Astfel Curtea Constitutionala a Republicii Moldova nu mai poate fi numita Constitutionala, ci Anticonstitutionala …Ori aceasta incearca a ridica statutul unor hotariri si legi asupra prevederilor Constitutiei, lucru nemaiintilnit in teoria, dreptul si practica constutionalismului. Cum poate un specialist in dreptul constitutional, o intreaga Curte sa ignore prevederile fixate in articolul 7 din Constituţie stipuleaza:

“Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică.” Cum poate Curtea modifica fara Parlament ori referendum prevederile constitutionale?!

Comportamentul Curtii a fost unul strict politic, probabil geopolitic ori aceasta este alcatuita din 6 cetateni romani fara respect pentru Moldova. Acesta Curtea Anticonstitutionala nu poate prin deciziile sale tradatoare sa-i lipseasca pe moldoveni de istorie si limba materna a poporului moldovenesc, care traditional din sec. xvi se numeste in cele mai multe documente si acte de stat — limba moldoveneasca. Desigur cale spre dezmatul unionistilor romani a inceput inca de la 1989. Spre regret conducerea Moldovei, inclusive Presedintele Voronin in acesti ani s-a comportat iresponsabil fata de aceste probleme dureroase. La timpul respectiv in anii 2002–2003 si 2006–2007, noi, un grup de deputati am propus Presedintelui Voronin organizarea unui referendum pe problema denumirii limbei de stat si istoriei nationale in Republica Moldova. Presedintele nu a acceptat argumentele, considerind aceste probleme neesentiale pentru societatea moldovenesca. Acum pot sa-i felicit pe dnii Voronin si Tcaciuc cu hotarirea “epocala” a Curtii anticonstitutionale. Am fost si sint convins ca aceste probleme identitare in Moldova pot fi si trebuie hotarite prin referendum…

Sursa: ppsmd.org

Grigore Cuşnir: Argumentele să fie fapte… Mesajul de felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă — Anul Nou şi Crăciunul!