Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2010DeclaraţiiMihail Formuzal

Mihai Formuzal l-a acţionat în judecată pe Vladimir Voronin

|versiune pentru tipar| Mihail Formuzal, 26 noiembrie 2010

La 26 noiembrie în instanţa de judecată din Ciadîr-Lunga a fost înaintată o petiţie din numele Başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu solicitarea ca preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, să-şi ceară scuze pentru afirmaţiile sale de umilire a poporului găgăuz din Republica Moldova.

În cadrul unei înîlniri cu alegătorii la Casa de Cultură din or. Ciadîr-Lunga, Vladimir Voronin în prezenţa unui număr mare de locuitori ai Găgăuziei, a adus insulte la adresa poporului găgăuz numindu-l “idiot”. În cadrul aceleaşi întrevederi, Vladimir Voronin a declarat că niciodată nu a susţinut ca limba rusă să devină a doua limbă de stat în Republica Moldova.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, Guvernatorul Găgăuziei Mihail Formuzal a solicitat:

  1. De a recunoaşte că insulta “Nu sunteţi popor, dar idiot”, adusă de Vladimir Voronin pe data de 17 noiembrie 2010, în cadrul întîlnirii cu alegătorii de la Casa de Cultură din Ciadîr-Lunga, este o afirmaţie nedreaptă, prin care a fost discreditată onoarea şi demnitatea poporului găgăuz şi a mea personală.
  2. De a-l obliga pe Vladimir Voronin ca în timpul cel mai apropiat să organizeze o întîlnire de acelaşi format cu cetăţenii din or. Ciadîr-Lunga unde să-şi ceară scuze şi să dezmintă afirmaţiile ofensatoare făcute în cadrul întîlnirii cu alegătorii la Casa de Cultură din or. Ciadîr-Lunga, pe 17 noiembrie 2010, care au dicreditat onoarea şi demnitatea poporului găgăuz.

Serviciul de presă Guvernatorul (Başcanul) Găgăuziei (Gagauz Eri), Mihail Formuzal