Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2010DeclaraţiiNicolai Dudoglo

Chirsovo alege candidatul Nicolai Dudoglo

|versiune pentru tipar| Nicolai Dudoglo, 26 noiembrie 2010

Pe 26 noiembrie, candidatul la funcţia de Başcan al Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, a vizitat s. Chirsovo, unde a avut o serie de întîlniri, cu angajaţii fabricii de vinuri, cu cadrele didactice din Liceul teoretic “M.Tuzlova” şi cu alegătorii din localitate.

Nicolai Dudoglo a specificat că industria vinului a fost cea mai afectată ramură a industriei din regiune. “Dacă înainte Găgăuzia producea pînă la 20% din cantitatea totală de struguri la nivel de republică — aprox. 100 mii tone, atunci în 2010 autonomia a colectat aprox. 20 de mii tone de struguri. Practic fabricile de vinuri nu mai funcţionează, nu doar din cauza producerii modeste de struguri, dar şi din cauza absenţei unei pieţe durabile de comercializare a produselor vitivinicole. Găgăuzia nu are contracte directe cu consumatorii externi iar politica externă instabilă devine un impediment în elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a viticulturii şi a vinificaţiei în autonomie”.

În aceeaşi ordine de idei, Dudoglo a ţinut să menţioneze că “noua conducere a Găgăuziei va fi obligată să elaboreze o strategie de reabilitare a sectorului vitivinicol, ca sector cheie al autonomiei, capabil să stimuleze sectorul agricol al Găgăuziei”.

Serviciul de presă Noua Găgăuzie