Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Discursul lui Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, la lansarea în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 16 mai 2011

Hristos a înviat!

Bună ziua şi bun găsit tuturor aici, în inima Capitalei, în inima Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Vă mulţumim foarte mult pentru participarea la acest eveniment. Vă mulţumim tuturor, şi celor mici, şi celor tineri, şi celor maturi, şi celor în vârstă. Mulţumim în mod special colegilor noştri din suburbii, de la Tohatin şi Cruzeşti, Vadul lui Vodă şi Ghidighici, Vatra şi Grătieşti, Durleşti şi Coloniţa, Stăuceni şi Sângera, Cricova şi Codru, Băcioi şi Condriţa. Mulţumim Filialelor noastre din sectoarele Botanica, Centru, Buiucani, Râşcani şi Ciocana, dar şi tuturor locuitorilor pentru participarea la acest eveniment. Mulţumim din suflet personalităţilor care ne-au onorat cu prezenţa — Maestrul Eugen Doga, domnii Ion Ungureanu, Vasile Iovu, Spiridon Vangheli şi tuturor celorlalţi care s-au alăturat nouă astăzi, în această zi în care dăm start luptei decisive pentru Chişinău, pentru viitorul capitalei Republicii Moldova, pentru victoria democraţiei şi a libertăţii în capitala noastră.

Un primar tânăr, o echipă liberală, o capitală europeană — aşa am început acum 4 ani, aşa am învins. Aşa cum am câştigat acum 4 ani aici în Chişinău, cu adevărat dând startul unor schimbări importante în societatea noastră, în capitala noastră şi la nivelul întregii republici, aşa vom învinge şi în continuare, pentru că împreună am atins acest rezultat în 2007 şi împreună, cu siguranţă, vom reuşi acum în anul 2011.

Astăzi, în faţa dumneavoastră ne găsim cu toţii, echipa Partidului Liberal pentru Consiliul Municipal, echipele Partidului Liberal pentru primăriile şi consiliile locale din localităţile din componenţa Municipiului şi avem aici colegii candidaţi pentru primăriile din cele 18 sate, comune şi oraşe din componenţa Municipiului localităţii, care au adus victoria democraţiei constant în cei 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Suburbiile au fost şi sunt acelea care vor consolida puterea democratică în Chişinău. Au salvat Chişinăul şi în 1999, şi în 2003, şi în 2007, cu siguranţă şi în 2011 localităţile din componenţa Municipiului vor asigura victoria detaşată a democraţiei asupra comunismului odată şi pentru totdeauna în Capitala Republicii Moldova.

Programul nostru pentru următorii 4 ani este bazat, în primul rând şi în mod evident, pe rezultatele reale pe care le-am obţinut împreună în perioada celor 4 ani, primii 4 ani de mandat, şi este vorba despre:

În acelaşi timp, vreau să atrag atenţia asupra rezultatelor înregistrate în suburbiile Municipiului Chişinău. Circa 700 mln lei au fost investiţi în cei 4 ani de activitate pentru întreţinerea şi dezvoltarea suburbiilor. Câteva exemple despre proiectele importante realizate în localităţi:

De asemenea, în aceşti ani, în toate celelate localităţi au fost implimentate proiecte privind construcţia şi extinderea apeductului de canalizare, lucrări de reparaţie la şcoli, grădiniţe şi centre de sănătate. Anul acesta a fost pornit cel mai amplu proiect de extindere a reţelei, pentru a avea condiţii civilizate în fiecare localitate. Anul acesta, de asemenea, în fiecare localitate din componenţa Municipiului Chişinău sunt în derulare proiecte de amenajare a locurilor de joacă pentru copii pentru a crea aceleaşi condiţii pentru copiii din oraş şi cei din localităţile din componenţa municipiului.

A fost demarat cel mai amplu proiect de reparaţie a străzilor din Chişinău, 36 de străzi sunt în listă, aprobate, şi avem anul acesta un buget de circa 300 mln de lei pentru reparaţia drumurilor, în aşa fel încât să modernizăm infrastructura din Municipiu. Şi acest lucru se produce în cele mai grele condiţii, cu micşorarea abuzivă a bugetului în fiecare an, cu blocarea conturilor, cu piedici şi sabotaj, dar totuşi, având încredere unii în alţii, noi cu dumneavoastră, toţi locuitorii municipiului, indiferent de vârstă, etnie şi religie, am reuşit în aceşti 4 ani şi rezultatele, care sunt astăzi anunţate din nou în faţa dumneavoastră, au devenit rezultate incontestabile, rezultate care vor asigura victoria din 5 iunie 2011.

Vă mulţumesc foarte mult pentru încrederea avută şi pentru răbdarea de a mişca înainte cu rezolvarea problemelor din municipiul Chişinau pe parcursul acestor ani, în ciuda tuturor greutăţilor avute. Vreau să mulţumesc, de asemenea, tuturor colegilor din Consiliul Municipal, Alianţei Democratice din Consiliul Municipal, cu care împreună am mişcat înainte rezolvarea acestor probleme.

Tot împreună vom continua activitatea şi după 5 iunie, dar cu sprijinul şi încrederea cetăţenilor. Pentru următorii 4 ani evident că avem priorităţi, avem proiecte pe care dorim să le continuăm.

Sunt 5 la număr, 5 priorităţi care vor asigura activitatea durabilă a Municipiului Chişinău şi creşterea nivelului de viaţă, atingerea, în sfârşit, a unui nivel de viaţă prosper pentru locuitorii capitalei:

  1. Dezvoltarea economică durabilă pentru crearea unor noi locuri de muncă. La acele 10 000 de locuri de muncă, create în cei 4 ani de activitate, urmează a fi create în continuare 20 000 de locuri de muncă prin dezvoltarea ramurii construcţiilor, prin inaugurarea şi punerea în funcţiune a parcului tehnologic de la Ciocana, unde deja vor fi create 4 000 de locuri de muncă prin parteneriatele public-privat, prin dezvoltarea ramurei economiei, a producţiei, a serviciilor şi prin intrarea Municipiului Chişinău într-o nouă epocă de activitate, alta decât cea care am suferit-o timp de 8 ani, din 2001 până în 2009.
  2. Modernizarea infrastructurii. În următorii 4 ani ne propunem să înnoim complet transportul public din Chişinău. Cele 100 de troleibuze procurate sperăm că vor deveni pentru Municipiul Chişinău nu doar un mijloc de transport, dar şi o parte a mândriei noastre pentru ca în următorii ani să asamblam deja la Chişinău următoarele 150 de troleibuze, iar după aceea să ne putem orienta şi către export. De asemenea, vizăm şi înnoirea parcului de autobuze. În ceea ce priveşte infrastructura subterană, apeduct şi canalizare, proiectele noastre prevăd atingerea gradului de 100 de procente cu privire la conectarea la apeduct şi canalizare a locuitorilor Municipiului Chişinău şi a localităţilor din componenţa municipiului. În ceea ce priveşte drumurile, proiectele noastre prevăd modernizarea acestora crearea locurilor de parcare, fluidizarea traficului şi repararea a minimului 500 000 de metri pătraţi anual, cu o finanţare de 250 mln lei, astfel încât într-o perioadă de 3–5 ani să vorbim despre un alt nivel al drumurilor din Municipiului Chişinău. Iluminatul public,atingerea, de asemenea, a coeficientului de sută la sută de iluminare şi introducerea tehnologiilor noi pe bază de lemn, în aşa fel încât consumul de electricitate să se micşoreze, iar durata de exploatare a corpurilor de iluminat să crească până la 10–20 de ani.
  3. Reabilitarea fondului locativ. În acest sens, avem 70 de proiecte în derulare, dar ne propunem în următorii ani să atingem renovarea a 500 de blocuri locative prin termoizolare şi mansardare, iar acolo unde nu este posibilă mansardarea — cel puţin izolarea. De asemenea, reabilitarea reţelelor, amenajarea curţilor de blocuri, instalarea locurilor de joacă pentru copii, continuarea acestui program, refacerea iluminatului şi a căilor de acces. În cadrul programului “Prima Casă” ne propunem să garantăm procurarea a 10 000 de apartamente, în aşa fel încât familiile tinere şi toţi ceilalţi locuitori să poată să aibă un acoperiş deasupra capului, proprietate privată.
  4. Vizează susţinerea dezvoltării suburbiilor. La acele 700 mln lei acordate pentru întreţinere şi dezvoltare în acei 4 ani de activitate planificăm pentru următorii 4 ani să creştem alocaţiile faţă de suburbiile Municipiului Chişinău până la 1 mlrd. de lei în aşa fel încât să putem derula mai multe proiecte de modernizare a localităţilor din componenţa municipiului, iar proiectele de modernizare a fondului locativ vizează de asemenea şi instituţiile medicale, instituţiile din domeniul educaţiei şi inclusiv din componenţa localităţilor suburbane.De asemenea, este vorba de continuarea proiectelor de apeduct şi canalizare, iluminatul drumurilor şi construcţia principalelor edificii.
  5. Protecţia socială şi susţinerea păturilor social-vulnerabile,continuarea programelor de acordare a compensaţiilor la căldură şi transport cu o posibilă creştere a acestora. De asemenea, este vorba de continuarea programelor pentru dotarea instituţiilor medicale cu utilaj modern şi modernizarea spitalelor, continuarea acordării ajutoarelor pentru pensionari, invalizi, participanţii la conflictele militare şi la lichidarea consecinţelor catastrofelor, dar şi continuarea programului municipal pentru tineret, burse municipale, continuarea desfăşurării programelor de odihnă de vară a copiilor şi susţinerea proiectelor tinerilor.

Acestea sunt cele 5 priorităţi pentru Municipiul Chişinău, la care însă mai adăugăm alte câteva proiecte importante şi anume:

Mai avem o listă lungă de proiecte, dar toate pas cu pas şi la timpul lor. Evident că locuitorii Municipiului Chişinău sunt în aşteptarea rezolvării tuturor problemelor. Evident că şi noi ne dorim acest lucru, dar ştim cu toţii că problemele pot fi rezolvate pas cu pas, prin încredere reciprocă şi printr-o echipă puternică, care să asigure implementarea acestor proiecte.

Este vorba despre echipa Partidului Liberal, cu care îmreună am muncit cot la cot în aceşti 4 ani şi cu care împreună ne propunem să continuăm proiectele şi reformele începute în Municipiul Chişinău în următorii 4 ani, alături de ceilalţi colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Aşadar, oameni buni, avem multe de făcut şi avem tăria de a spune că, dupa 20 de ani de situaţie complicată în republică şi în Chişinău, suntem pe o cale corectă, suntem pe calea cea dreaptă, urmează să continuăm împreună pentru Capitala Republicii Moldova. Urmează să asigurăm continuitatea democraţiei, continuitatea spiritului corect aici, în inima Moldovei.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md