Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Studenţii de la UTM propun iniţiative de modernizare a Capitalei

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 24 mai 2011

Problemele municipiului Chişinău nu pot fi rezolvate de un singur om şi, dincolo de rezultatele alegerii Primarului General, mai contează şi componenţa viitorului Consiliului municipal, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul unei întâlniri cu studenţii Universităţii Tehnice din Moldova.

La eveniment au fost prezenţi studenţii de la Facultatea Urbanism şi Arhitectură, care au dorit să fie informaţi din prima sursă despre planurile primarului capitalei pentru cel de-al doilea mandat. Studenţii au venit cu mai multe iniţiative de îmbunătăţire a condiţiilor de trai şi de muncă pentru chişinăuieni.

Dincolo de rezultatele concrete, obţinute de Primăria municipiului Chişinău, priorităţile PL pentru următorii patru ani şi prezentarea echipei cu care vine Partidul Liberal la alegerile locale, la care s-a referit Dorin Chirtoacă — s-a reuşit un dialog viu şi eficient cu viitorii specialişti în domeniul arhitectural-urbanistic.

“Cunoaşteţi foarte bine realizările noastre în aceşti patru ani. După o moştenire grea rămasă de la comunişti, am reuşit evitarea acumulărilor de restanţe, chiar dacă bugetul Primăriei Generale, din 2007 încoace, cu fiece an se micşorează. Întrebarea mea firească pentru fosta guvernare este: de ce ei au acumulat restanţe de sute de milioane de lei, cu venituri mai mari şi cu cheltuieli mai mici în gospodăria municipală?”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Solicitat să răspundă la numeroase întrebări, Dorin Chirtoacă a rămas plăcut surprins de interesul studenţilor faţă de problemele existente şi dorinţa sinceră de a găsi cele mai eficiente soluţii, gradul ridicat de informare al tineretului studios.

“Evident, am obţinut mai multe succese care sunt, la moment, un punct de reper, pentru o guvernare eficientă, la nivel de municipiu, şi în următorii patru ani. Am reuşit multe lucruri frumoase: am lichidat mirosul urât de la Staţia de epurare, am păstrat tezaurul capitalei — Lacul din Valea Morilor, construind şi conducte de ocolire, în vederea excluderii problemelor ecologice în viitor, am reuşit procurarea a 102 troleibuze, am demarat programul «Prima Casă», cu condiţii de 2 ori mai avantajoase decât cele existente până acum pe piaţa imobiliară, peste 38 mii de pensionari primesc compensaţii la călătoriile în transport, am susţinut suburbiile Chişinăului — cel de-al şaselea sector din capitală, am instalat zeci de terenuri amenajate pentru sport şi pentru copii, am acordat o atenţie sporită medicinei şi altor domeni prioritare, care au fost lăsate în voia soartei de zeci de ani”, a remarcat Dorin Chirtoacă.

Sincer şi onest, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău a vorbit şi despre momentele vulnerabile cu care se ciocneşte gospodăria municipală: “Este necesară o reformă în organigrama Primăriei Generale. Avem nevoie de un Departament de Arhitectură viabil, căci astăzi avem ce avem — specialiştii, în loc să se ocupe de planificare în construcţii, se ocupă de repartizarea spaţiilor şi terenurilor pentru comercializare”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Cu referire la alegerile locale din 5 iunie, Dorin Chirtoacă a menţionat: “Comuniştii mizează acum pe pasivitatea electoratului democratic. Ei şi-ar dori mult ca studenţii să rămână apatici şi să nu iasă la urnele de vot. În acest caz, există riscul de a pierde realizările democratice înregistrate. De aceea electoratul democratic, indiferent de partidul concret pe care îl reprezintă, trebuie să realizeze două sarcini: să se mobilizeze şi să voteze corect, pentru a obţine o majoritate democratică în Consiliul municipal. O coaliţie cu reprezentanţii comuniştilor în noua echipă a Consiliului municipal este exclusă. Formula Alianţei pentru Integrare Europeană, în actuala componenţă, este cea mai corectă atât la nivel legislativ, cât şi la nivel municipal”.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md