Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiDorin Chirtoacă

PL solicită renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 9 iunie 2011 | 

Partidul Liberal va solicita renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău în cadrul scrutinului electoral din 5 iunie 2011. O solicitare în acest sens a fost consultată cu partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană şi va fi depusă la Judecătoria sectorului Centru. Despre acest lucru a anunţat Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, în cadrul unui briefing de presă.

“Am decis să solicităm renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău, pentru a evita orice speculaţii în ceea ce priveşte fraudarea numărării voturilor. De asemenea, vom solicita instanţei de judecată renumărarea buletinelor de vot nevalabile, care sunt de trei ori mai multe decât la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010”, a precizat Dorin Chirtoacă.

Potrivit datelor din procesele-verbale, numărul buletinelor de vot declarate nevalabile pentru Consiliul municipal Chişinău în urma scrutinului din 5 iunie este de 7 655 de buletine din totalul de 352 521, în timp ce în cazul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010 au fost declarate nevalabile 2 272 de buletine de vot din totalul de 498 122. Prin urmare, numărul de buletine de vot declarate nevalabile este de peste trei ori mai mare în cadrul alegerilor locale, chiar şi în condiţiile unei participări mai reduse la alegeri cu circa 150 000 de alegători faţă de alegerile parlamentare.

În acest context, Dorin Chirtoacă a amintit despre faptul că au fost depistate numeroase încălcări în desfăşurarea alegerilor locale generale. Partidul Liberal a prezentat presei mai multe fotografii care demonstrează că au avut loc falsificări, prin care alegătorul fotografia buletinul de vot cu ştampila “votat” aplicată, după care primea recompensa pentru votul exprimat.

Reieşind din acest considerent, Dorin Chirtoacă a menţionat că PL va solicita Comisiei Electorale Centrale să recomande pentru turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinău scoaterea obligatorie a draperiei de la intrarea în cabina de vot. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, acest lucru ar minimaliza numărul fraudelor electorale prin care alegătorii fotografiază buletinele de vot după ce au aplicat ştampila “votat” cu scopul de a primi bani pentru votul lor.

Totodată, Dorin Chirtoacă a solicitat verificarea suplimentară a situaţiei în localitatea Stăuceni, unde la 5 iunie au fost aduşi organizat la votare mai mulţi cetăţeni din alte localităţi, cu vize temporare în Stăuceni, perfectate cu câteva zile înaintea alegerilor. În cazul localităţii Stăuceni nu este exlus organizarea unui scrutin repetat, ca urmare a fraudelor comise.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md