Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiIgor Dodon

Igor Dodon: După 19 iune va începe o viaţă nouă pentru Chişinău

|versiune pentru tipar| Igor Dodon, 17 iunie 2011 | 

Suntem în ultima zi de campanie electorală. A fost un scrutin dificil pentru concurenţi şi obositor pentru cetăţeni. A fost un scrutin, în care limbajul şi comportamentul unor contracandidaţi de-ai mei au depăşit toate limitele bunului simţ, iar provocările şi diversiunile din partea lor s-au ţinut lanţ, pe tot parcursul campaniei.

Am ţinut cu tot dinadinsul să discut în această campanie despre problemele municipiului Chişinău şi am discutat despre aceste probeleme, precum şi despre soluţii, la toate întrunirile pe care le-am avut cu cetăţenii. Au fost întruniri multe, utile, relevante pentru mine, lucru pentru care le mulţumesc locuitorilor municipiului. Întâlnirile cu ei m-au făcut şi mai convins de justeţea acţiunilor mele. Aceste întâlniri m-au făcut şi mai responsabil, şi mai motivat să-mi îndeplinesc promisiunile electorale. Pentru mine a fost o plăcere să-i cunosc îndeaproape pe cei, cărora le voi dedica următorii patru ani din activitatea mea profesională, în calitate de Primar General.

Mai puţin plăcute şi mai puţin utile au fost însă dezbaterile electorale. Dezbaterile electorale din această campanie, de fapt, nu au fost utile nici pentru mine, nici pentru cetăţeni, nici pentru cultura politică în general. Dacă discuţiile cu orăşenii au fost pline de valoare pentru mine, dezbaterile televizate au fost în mare parte o pierdere de timp şi un motiv de dezamăgire profundă faţă de ţinuta psihologică, ca să nu spun starea psihică, a unuia dintre contracandidaţii mei.

Oricât de mult am dorit să polemizez pe subiecte de actualitate, pe marginea problemelor din Chişinău, contracandidatul meu Dorin Chirtoacă a transferat mereu discuţia pe un teren mlăştinos, în trecut, în domeniul ideologiilor, al speculaţiilor şi al conflictului.

Am înţeles într-un sfârşit, şi eu, şi cetăţenii, că Dorin Chirtoacă este incurabil, el nu mai poate fi tratat. Sindromul Ghimpu, de care suferă acest tânăr, l-a afectat grav de tot.

Acum am înţeles, că dincolo de incompetenţă, anume agresivitatea şi caracterul radicalist şi conflictual, de inchizitor al lui Chirtoacă l-au împiedicat timp de patru ani să rezolve problemele Chişinăului, l-au împiedicat să se înţeleagă cu toată lumea, l-au împiedicat să gândească în termeni constructivi. De aceea, este evident pentru mine că nu mai am ce discuta cu acest personaj, care împroaşcă venin şi ură. Este evident că el nu e capabil să discute civilizat, calm, omeneşte, despre ceea ce-i doare pe cetăţeni. Chirtoacă poate discuta numai despre ceea ce-l doare pe el. Aşa abordare nu mai accept şi cu asta pun punctul pe el. Cetăţenii, Dumnezeu şi judecata să ne judece.

Eu am intrat în această campanie cu inima curată şi ies din această campanie cu capul sus. Am făcut tot posibilul ca în acest scrutin să fie discutate problemele oraşului şi soluţiile pentru aceste probleme. Vă promit că de probleme şi soluţii mă voi ocupa imediat după 19 iunie, când voi fi ales în funcţia de Primar General de Chişinău.

Am certitudinea acestui lucru, pentru că simt sprijinul cetăţenilor acordat pe 5 iunie, am susţinerea majorităţii în Consiliul Municipal, am încrederea că ideile, pregătirea profesională şi motivaţia mea de a lucra pentru municipiul Chişinău sunt şi vor fi apreciate pe măsură de către alegători.

Pe 19 iunie se va pune capăt unei campanii care a fost mai murdară şi mai agresivă decât ne-am aşteptat noi cu toţii. Pe 19 iunie se va pune capăt provocărilor, manipulărilor şi utilizării neobrăzate a pârghiilor administrative de către cei cu puterea în buzunar, cu piatra în sân şi cu aşi în mânecă.

Pe 19 iunie se va pune capăt mizeriei, haosului şi scandalurilor din Chişinău. De acum încolo va începe o perioadă calmă, constructivă, de muncă şi edificare. Invit toţi cetăţenii să vină pe 19 iunie la votare şi să contribuie la acest lucru. Haideţi împreună să-i oferim oraşului nostru o viaţă nouă şi un viitor mai bun.

Vă mulţumesc. Am încredere în voi.

Sursa: www.pcrm.md