Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiMarcel Darie

Marcel Darie: Caracatiţa corupţiei în Primăria municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar| Marcel Darie, 6 mai 2011

Cunoaştem cu toţii despre existenţa unui sistem mafiot în Primărie. Un studiu efectuat de Gallup confirmă acest fapt — 95% din chişinăuieni consideră corupţia în primărie o problemă mare sau foarte mare. Un apartament în Chişinău este mai scump decît un apartament care se află în Spania datorită faptului că 30% din costul acestuia îl constituie mita.

Schemele de însuşire a fluxurilor băneşti de către funcţionarii de rang înalt din cadrul primăriei sunt următoarele:

Schema nr. 1

Direcţia Arhitectură şi Urbanism.

Primul document necesar pentru începerea proiectării unei construcţii este certificatul de urbanism. Acesta este semnat în primă instanţă de către şefa secţiei pentru Persoane Juridice Aliona Cazacu, şi de către şefa secţiei persoane fizice Maria Grozavu.

La această etapă mita constituie între 500–1000 de euro.

În cazul în care construcţia prezintă interese comerciale sau de altă natură majoră, problema se rezolvă la un nivel ierarhic superior — la şeful direcţiei dl Modîrcă. În acest caz mita este mult mai mare şi devine indirectă legiferîndu-se prin intermediul firmei Marhitrav care aparţie soţiei domnului Modîrcă.

Următoarea etapă o constituie semnătura viceprimarului de ramură dl Nistor Grozavu. Acesta acţionează prin următoarele trei filiere:

  1. Semnează documente venite de la soţie (şefa secţiei Maria Grozavu)
  2. Semnează documente venite de la firma proprie de proiectare
  3. Semnează documente venite de la persoane afiliate pe linie de partid

În toate aceste scheme în calitate de intermediar este finul dlui Grozavu colaborator al secţiei conduse de soţia acestuia.

Schema nr. 2

Al doilea document necesar pentru a începe o construcţie în Chişinău este autorizaţia de construcţie. Schema de corupţie este analogică, doar că prima semnătură aparţine dlui Răileanu, şeful direcţiei autorizare şi disciplină.

Toate acestea au loc în condiţiile existenţei ghişeului unic prin care ar trebui să fie eliberate necondiţionat certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie în termen de zece zile.

Dl Chirtoacă a venit în 2007 cu lozinca “Schimbarea”. În patru ani domnia sa a avut suficient timp pentru a schimba acest sistem corupt. Deja de mai bine de patru ani auzim: Chişinău — capitală europeană! Ce s-a construit în realitate în aceşti patru ani?

  1. cazinouri
  2. gherete
  3. case de lux.

Citeva exemple — oraşul, este împînzit de reţele mari de gherete — Megapress, Cebacot, Zoluşca, Cistîi dom. Nici o capitală europeană nu îşi deteriorează în aşa hal imaginea.

Practic nu există intersecţie care să nu fie împînzită de localuri de jocuri de noroc, care în majoritatea cazurilor se află în parterele blocurilor de locuit şi cel mai grav în apropierea şcolilor şi universităţilor. Casele de lux aparţin anume funcţionarilor corupţi.

De aici rezultă o singură concluzie — fie dl primar este parte a acestui sistem corupt, fie Chirtoacă, care nu a schimbat nimic şi nici nu va putea schimba — este impotent politic.