Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiMarcel Darie

Marcel Darie: Primăria Chişinău — casieria Partidului Liberal

|versiune pentru tipar| Marcel Darie, 11 mai 2011

Primarul liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă, a folosit Primăria Chişinău pentru a finanţa Partidul Liberal. Acesta, împreună cu unchiul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, care a fost şi preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, au protejat o schemă mafiotă de delapidare a banilor din bugetul municipal prin Direcţia locativ-comunală, în folosul partidului pe care îl conduc. Dezvăluirile au fost făcute astăzi, 11 mai, de către candidatul Partidului Legii şi Dreptăţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Marcel Darie în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Darie, aceşti bani au fost estorcaţi prin intermediul şefului Direcţiei locativ-comunale, Dionisie Boaghie, vechi camarad al lui Ghimpu, şef al oganizaţiei teritoriale PL Criuleni şi membru al Biroului Politic PL. “La PL Dionisie Boaghie avea rolul de casier şi de persoană de încredere al lui Mihai Ghimpu”, a declarat candidatul Partidului Legii şi Dreptăţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Marcel Darie a descris trei căi de estorcare a banilor din bugetul municipal în folosul PL. Prima filieră se referă la aşa-numitul “otkat”, sau comision din banii transferaţi oficial pentru reparaţia acoperişurilor şi reţelelor inginereşti către firmele private, care urmau să efectueze aceste lucrări. Acest comision a fost fixat la cota de 20%, încasat apoi în bani cash direct Dionisie Boaghie.

“Astfel, suma totală de care au fost prejudiciaţi locatarii blocurilor din Chişinău, în perioada administrării Direcţiei de către Boaghie, este de aproximativ 6 MLN de lei”, a precizat Darie.

În a doua filieră de estorcare a banilor în folosul PL din bugetul municipal erau foloste contractele de investiţii pentru reconstrucţia acoperişurilor sub formă de mansardă locativă. Conform dezvăluirilor făcute de Marcel darie, Dionisie Boaghie, contrar legislaţiei, a încheiat direct, fără licitaţie, peste 80 de contracte de investiţii la diferite blocuri locative pentru construcţia mansardelor locative, dintre care s-au dat în exploatare doar până la 5 blocuri. Astfel au fost estorcaţi de la diferiţi investitori mai mult de 100 MII DE EURO.

“Astfel, majoritatea investitorilor au fost înşelaţi, fiind duşi în eroare de garanţia dată de Direcţia locativ-comunală, lucru care nu se făcea fără ştiinţa primarului Dorin Chirtoacă. De exemplu, trei firme au avut contracte de construcţie a mansardei la acelaşi bloc. Acestea au aflat că vând apartamente la aceiaşi adresă din ziarul Makler”, a menţionat Marcel Darie.

În prezent un şir de companii sunt în proces de judecată cu primăria Chişinău pe cazuri de neonorare a contracturlui de investiţii pentru reconstrucţia acoperişurilor sub formă de mansardă locativă. Una dintre ele este Compania Efes Internationale care a atacat în judecată primăria Chişinău, cerând despăgubiri de 500 mii EURO. Aceasta a primit de la Direcţia locativ-comunală contract investiţional la strada Pietrarilor 14/4, cu acorduri false şi autorizaţie de construcţie cu semnătura viceprimarului Nistor Grozavu, pentru care, potrivit lui Darie, a încasat de la intermediari 2000 de EURO.

Conform candidatului Partidului Legii şi Dreptăţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, o altă filieră prin care au fost furaţi banii de la constribuabilii municipiului Chişinău a fost folosită de membrul PL, DIONISIE BOAGHIE N FOLOSUL PROPRIU. Acesta a reuşit în perioada aflării în funcţia de director al Direcţiei locativ-comunale să-şi procure o casă în satul Măgdăceşti de 60 mii de euro, pe care a amenajat-o cu mobila de la Baza de odihnă de la Vadul lui Vodă, procurată pentru mobilarea acesteia în urma inundaţiilor din iulie 2008. Boaghie a reuşit în această perioadă să schimbe şi maşina, să faciliteze numirea fratelui său în funcţia de director la mina Purcel, unde încasa mii de lei pe zi fără aparat de casă.

Candidatul Partidului Legii şi Dreptăţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Marcel Darie a menţionat că aceste scheme au fost deconspirate personal şi aduse la cunoştinţa liderilor PL, Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu.

“Rezltatul acestei discuţii m-a dezamăgit total. Ca să camufleze fraudele, Dorin Chirtoacă a decis să-l protejeze şi să-l treacă pe Boaghie de la şefia Direcţiei locativ-comunale la funcţia de director al Ocolului Silvic Chişinău”.

Marcel Darie a spus că pe toate cazurile de corupţie din primăria Chişinău, protejate de primarul Dorin Chirtoacă, pe care le va face publice în cadrul unui ciclu de conferinţe de presă, va depune sesizare la Procuratura Generală.

Sursa: www.darie.md