Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiRadu Buşilă

Radu Buşilă şi-a prezentat echipa şi programul de guvernare a capitalei

|versiune pentru tipar| Radu Buşilă, 6 mai 2011

Candidatul PPCD la funcţia de primar general al capitalei, Radu Buşilă, precum şi candidaţii creştin-democraţi la funcţia de consilieri municipali şi-au făcut public joi, 5 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, programul de guvernare a municipiului Chişinău pentru următorii patru ani. Astfel, printre principalele priorităţi ale creştin-democraţilor sunt reformarea din temelii a structurilor administraţiei municipale, schimbarea funcţionarilor corupţi şi ineficienţi, asigurarea unei transparenţe reale în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici şi implementarea unui Program de dezvoltare a municipiului care presupune aplicarea unor proiecte de dezvoltare în domeniile: locativ, infrastructura drumurilor, transport, infrastructura tehnică, spaţii publice, turism, comerţ şi prestări servicii, întreprinderi mici şi dezvoltarea industriei.

Preşedintele PPCD, Victor Ciobanu, şi-a exprimat regretul că actualul primar general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu a reuşit să producă schimbarea promisă în 2007 şi că nu a făcut altceva decât să dezamăgească cetăţenii care i-au acordat atunci votul de încredere. “În Chişinău s-au produs mai multe evenimente regretabile de care ne pare foarte rău. Locuitorii municipiului Chişinău nu sunt satisfăcuţi, din păcate, de actuala administraţie. Şi noi am sperat că schimbarea care a avut loc în municipiul Chişinău în anul 2007 va contribui şi la o schimbare reală a situaţiei. Colegul meu Radu Buşilă, care este preşedintele Asociaţiei Juriştilor Creştin-Democraţi, iar în ultimii doi ani ocupă şi funcţia de preşedinte al Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă a primit în audienţă foarte mulţi cetăţeni care s-au plâns pe administraţia incompetentă din Primărie şi pe lipsa de iniţiativă în ceea ce priveşte soluţionarea unor probleme grave cu care se confruntă. Anume această situaţie ne-a determinat să mergem înainte, să candidăm la funcţiile de primar general şi de consilieri municipali pentru a aduce corectitudine, pentru a schimba administraţia din municipiul Chişinău, pentru a atrage investiţii. Dorim să aducem mai multă viabilitate, competenţă şi corectitudine în Primăria Chişinău, astfel încât cetăţenii de rând să se poată bucura de un trai decent, de locuinţe, de susţinere socială şi de posibilitatea de a avea acces la apă, canalizare, energie, drumuri de calitate, inclusiv în suburbiile noastre”, a declarat liderul PPCD.

La rândul său, Radu Buşilă a accentuat nevoia reformării din temelii a modului de administrare a municipiului, cât şi necesitatea de a schimba funcţionarii corupţi şi incompetenţi şi înlocuirea acestora cu oameni tineri, energici şi competenţi, care să fie angajaţi prin concurs în funcţie de profesionalism şi nu de apartenenţă la un partid sau altul.

“Vrem să aducem în Primăria municipiului Chişinău oameni tineri, energici şi competenţi, care vor schimba esenţial clasa politică atât din administraţia municipiului Chişinău, cât şi cea din Parlament, Guvern şi alte instituţii ale statului. Acest lucru este posibil doar cu schimbări radicale, schimbări structurale în cadrul Primăriei municipiului Chişinău, iar aceste schimbări pot fi făcute doar de oamenii tineri, energici şi competenţi. Printre primele obiective pe care ne propunem să le realizăm este reforma administraţiei publice locale, care este absolut obligatorie pentru buna funcţionare a principiului autoguvernării colectivităţilor locale. Anume descentralizarea economică-fiscală, asigurarea financiară a autorităţilor publice locale este cheia succesului acestor colectivităţi. Acest lucru poate fi făcut în cooperare cu autorităţile publice centrale, astfel încât administraţia publică locală să poată beneficia de autonomie financiară. De asemenea, vrem să scăpăm de funcţionarii corupţi care au rămas în cadrul primăriei încă din vechea administraţie, iar mulţi dintre ei lucrează încă din perioada administraţiei sovietice şi care nu şi-au schimbat mentalitatea şi derulează scheme frauduloase, furând banul public şi nedreptăţind cetăţenii. Intenţionăm să organizăm o campanie serioasă de recrutare, pe bază de concurs, astfel încât profesioniştii să poată ocupa aceste funcţii în cadrul Primăriei municipiului Chişinău. Vom face astfel încât cei 8 000 de angajaţi ai Primăriei municipiului Chişinău să fie cei mai buni specialişti şi să lucreze eficient în cadrul administraţiei municipale.

De asemenea, ne propunem să abordăm la modul cel mai serios toate problemele municipiului Chişinău. Iar programul nostru, pe care îl facem public astăzi, se bazează pe problemele concrete şi reale cu care se confruntă cetăţenii. Noi am vizitat oamenii la ei acasă, am fost la staţia de epurare a apei, am fost la gunoiştea din Ţânţăreni, am fost practic la toate construcţiile neautorizate. Acest program este unul real, ambiţios, care îşi propune să reformeze din temelii modul de administrare a municipiului, să distrugă corupţia din Primărie, să asigure servicii accesibile şi de calitate cetăţenilor, banul public să fie cheltuit transparent şi eficient, iar deciziile care se iau să fie consultate cu cetăţenii, societatea civilă şi experţii în domeniu”, a declarat candidatul PPCD la funcţia de primar general al capitalei, Radu Buşilă.

Amintim că preşedintele PPCD, Victor Ciobanu, se regăseşte pe locul 2 în lista consilierilor creştin-democraţi, fiind urmat de secretarul general al formaţiunii, Dinu Ţurcanu. Atât Iurie Roşca, cât şi alţi fondatori ai PPCD, sunt prezenţi pe lista formaţiunii, însă pe locurile din spate, cei din faţă fiind, în cea mai mare parte, tineri din “Noua Generaţie”. Astfel, şi de această dată, creştin-democraţii deţin întâietatea în ceea ce priveşte vârsta candidaţilor, primii 10 din cei prezenţi pe lista electorală fiind tineri cu vârsta medie de 30 de ani.

Sursa: www.flux.md