Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiRadu Buşilă

Radu Buşilă: Cum voi transforma primăria capitalei într-o instituţie eficientă şi utilă cetăţenilor

|versiune pentru tipar| Radu Buşilă, 18 mai 2011 | 

Vă mulţimesc pentru efortul şi prezenţa Dumneavoastră de a veni la conferinţa noastră de presă care are următoarea denumire — Cum tranformăm primăria capitalei întro intituţie eficientă şi utilă cetăţenilor.

Vreau să vă spun că împreună cu colegii mei cu care am decis să candidăm pentru funcţia de primar al general al municipiului Chişinău şi pentru funcţia de consilieri municipali, ne-am propus realizărea unor transformări radicale în cadrul instituţiilor municipale ale primăriei municipiului Chişinău. Pentru nimeni nu este secret că orice transformare radicală este posibilă cu o echipă de oameni competenţi, oameni ambiţioşi, oameni noi care doresc sincer să realizeze aceste transformări. Oameni cu frică de Dumnezeu şi cu ruşine faţă de oameni. Cu acestea fiind spuse vreau să remarc că nimeni nu va fi în stare să producă tranformări şi schimbări reale, şi nu declarative de unul singur, este nevoie de susţinere clară, de o echipă de oameni competenţi, de oameni ambiţioşi, de oameni profesionişti.

De aceea, am onoarea să vă prezint pe prietenii şi colegii mei pe domnul doctor Norbert Newhaus, reprezentantul Uniunii Democrat-Creştine din Germania, reprezentatul Fundaţiei Robert Shuman din Germania, doctor în economie, ex-viceprimar al oraşului Trier, cel mai vechi oraş din Germania, cu o bogată experienţă în administraţia publică locală de 10 ani în calitate de vice-primar al acestui oraş, şi pe domnul Alexandru Corduneanu, actual consilier municipal pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat în cadrul Consilul municipal Chişinău, care are deasemenea o bigată experienţă în administraţia publică locală.

Acele schimbări reale şi nu declarative pe care le-am propus noi împreună cu echipa noastră, vizează în primul rînd apropierea serviciilor publice municipale către cetăţean, asigurarea transparenţei decizionale în cadrul luării deciziilor şi în cadrul cheltuirii banilor publici. Deasemenea vizăm transformări esenţiale în cadrul gestionării deşeurilor din capitală de la Staţiei de Epurare prin captarea bio-gazului şi producerea sau generarea curentului electric, prin fluidizarea traficului în cadrul capitalei, prin asigurarea transparenţei decizionale, fapt ce vizează activitatea sau inactivitatea sau activitatea defectuoasă a multor din funcţionari, şi aici în primul rînd mizăm şi punem accent pe schimbarea acestei pleade de fucţionari care lucrează actualmente în cadrul primăriei şi ditrugerea acestui sistem birocratic creat intenţoinat, care funcţionează aproape perfect în cadrul aparatului administrativ al primăriei şi în toate, fără nici o excepţie, instituţii municipale.

Distrugerea acestui aparat corupt, care produce această corupţie în fiecare zi la eliberarea certificatelor, la eliberarea autorizaţiilor, la eliberarea tuturor actelor necesare atît pentru cetăţenii simpli, cît şi pentru buna funcţionare a agenţilor economici.

De asemenea, ne propunem susţinerea familiilor tinere prin asigurarea unui loc de muncă şi cu o locuinţă, lucruri de care au nevioe oamenii pentru a nu pleca peste hotare, cu o singură condiţie esenţială — asigurarea terenului cu titlu gratuit pentru construcţiile respective.

Sursa: radubusila.md