Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiSergiu Coropceanu

Programul de dezvoltare economică şi socială a suburbiilor municipiului Chişinău a Candidatului la funcţia de Primar general de Chişinău SERGIU COROPCEANU

|versiune pentru tipar| Sergiu Coropceanu, 17 mai 2011

Dragi locuitori ai suburbiilor municipiului Chişinău!

Unii dintre voi trăiesc în suburbiile municipiului, dar lucrează în Chişinău, alţii trăiesc şi lucrează în comune, având resurse financiare sub formă de salarii, pensii sau venituri din prelucrarea terenurilor. Bugetul oraşului nu, întotdeauna, alocă suficiente resurse financiare pentru întreţinerea satului.

În calitate de candidat la funcţia de Primar General, nu îmi doresc ca să depindeţi de un capriciu al consilierilor municipali, ai căror interese politice sunt mai importante decât soarta oamenilor. Anume din această cauză intenţionez să implementez un proiect special de dezvoltare economică a Primăriilor dumneavoastră, pentru că atât suburbiile, cât şi familiile din aceste localităţi, au nevoie de surse financiare suficiente. Cu toate că există “Legea privind statutul municipiu Chişinău”, dar cu regret, aceasta nu a fost respectată nici de o parte din consilieri, nici de primarul interimar din partea Partidului Comuniştilor, şi nici de actualul Primar Liberal — Dorin Chirtoacă.

Eu, Sergiu Coropceanu voi aplica această lege cu pricepere. Intenţia mea constă în faptul ca proprietarii de parcele agricole, cote de teren, şi liderii din sectorul agricol să fie asiguraţi gratuit cu tot necesarul pentru cultivarea produselor agricole, care vor fi achiziţionate de către Primăria municipiului Chişinău. Fiecare gospodărie, fiecare fermier, fiecare întreprindere agricolă va primi de la Primărie, absolut gratis, sere, sisteme de irigaţii, îngrăşăminte, seminţe şi material săditor, mijloace de mecanizare, pentru a creşte acele produse pe care Primăria le va comanda pentru aprovizionarea grădiniţelor, şcolilor, întreprinderilor municipale.

Totodată, voi da în leasing, pe o perioada de 10 ani, echipamente pentru depozite, abatoare, ferme, ca proprietarii de terenuri să creeze cooperative agricole, care vor aproviziona cu produse alimentare magazinele din oraş. Toate pieţele de produse alimentare vor aparţine Primăriei Chişinău şi toţi agricultorii din comunele municipiului nostru vor deţine magazine şi spaţii de comercializare, pentru care nu vor trebui să achite taxă de arendă.

Primarul General şi primarii comunelor municipiului vor trebui să coopereze pentru redresarea economică a satelor şi să asigure locuitorii Chişinăului cu produse alimentare calitative şi ieftine.

Atât funcţionarii publici, cât şi cei care trăiesc din pensii şi îndemnizaţii lunare, vor avea o viaţă mai bună. Minimum ce vă garantez este achitarea sumei de bani, un adaos la veniturile dvs. până la atingerea minimului de existenţă, care, astăzi, reprezintă suma de 1400 de lei. Primăria va plăti aceste sume drept urmare a creşterii economice şi a optimizării cheltuielilor din buget, care astăzi sunt exagerate şi în care corupţiei îi este atribuit un procent substanţial.

Calitatea vieţii cetăţenilor, starea cuvenită de întreţinere a grădiniţelor şi şcolilor de stat, calitatea drumurilor şi a reţelelor — toate acestea reprezintă responsabilitatea mea faţă de chişinăuieni. Dar nu voi conta pe Guvern, deoarece dezechilibrul în comportamentul politicienilor noştri nu se va sfârşi în viitorul apropiat, iar Chişinăul are propria capacitate şi independenţa totală de a se dezvolta şi de a deveni cel mai prosper oraş din ţară. Este necesar de a sufleca mânecile şi de a lucra.

Am cap pe umeri şi ştiu cum să o fac. Am experienţă în management administrativ. Sunt economist şi am ambiţia de a demonstra, că în cazul în care vom fi în fruntea Primăriei, vom reuşi să asigurăm o organizare eficientă şi să alocăm resursele financiare necesare comunelor din suburbii şi întregului municipiu Chişinău.

Sunt un om de cuvânt!

Votaţi omul de cuvânt! Votaţi oamenii de acţiune! Votaţi Partidul Social Democrat din Moldova!

Votaţi Mărţişorul!

Sursa: www.psdm.md