Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiSergiu Coropceanu

Prezentarea Programului de reorganizare a SA “Termocom” şi micşorare a tarifelor

|versiune pentru tipar| Sergiu Coropceanu, 18 mai 2011

Astăzi, candidatul PSD la funcţia de Primar General de Chişinău, Sergiu Coropceanu a invitat reprezentanţi ai mass mediei şi locuitori ai oraşului Chişinău la o conferinţă de presă unde a prezentat strategia şi planul de modernizare necesare întreprinderilor prestatoare de energie termică.

Evenimentul s-a desfăşurat chiar în faţa administraţiei CET-1 care se află la intersecţia străzilor Vadul lui Vodă şi Tudor Vladimirescu.

Sergiu Coropceanu a reamintit că Primăria municipiului Chişinău şi Guvernul nu au considerat drept o responsabilitate examinarea tarifelor pentru energie termică, apă şi electricitate. Avînd o economie de piaţă, aprobarea tarifelor a trecut în reponsabilitatea ANRE.

“Nu mă tem de această responsabilitate, şi intenţionez să încredinţez Primăriei estimarea tarifelor la căldură, apă şi electricitate.

Nu mă tem de această responsabilitate, pentru că ştiu ce trebuie de făcut pentru a stopa creşterea tarifelor şi chiar de a le reduce considerabil”, a declarat Coropceanu.

Potrivit candidatului, Primăria şi Consiliului Municipal, trebuie să optimizeze cheltuielile administrative ale CET, Apă-Canal şi Termocom — comasînd aceste întreprinderi drept o singură unitate juridica, ce va furniza energie, “Chişinău Energo”, care va permite din optimizarea costurilor de a reduce tarifele la servicii cu 20%.

A doua etapă o va constitui reconstrucţia Centrala Termica CET-1, existentă din 1951, unde se efectuează lucrări de ardere a gazelor pentru a produce aburi, care este folosit pentru a genera electricitate, iar turbinele răcite produc abur pentru consumatori de căldură. Această tehnologie este învechită şi afectează tariful exagerat la agent termic.

Sergiu Coropceanu a menţionat că această situaţie este cunoscută de toţi, dar nici conducerea comunistă, şi nici liberală, nu au fost interesaţi de a se ocupa de renovarea întreprinderilor, deoarece liderii Primăriei au folosit postul de Primar General doar în scopuri de promovare în cariera politică, şi nicidecum de îndeplinirea atribuţiilor primarului.

“Nici unul din candidaţi nu a menţionat necesitatea reconstrucţiei CET, anume din acest motiv, promisiunile de reducere a tarifelor constituie doar nişte declaraţii populiste” a precizat candidatul PSD la funcţia de Primar General.

Sergiu Coropceanu îşi asumă această responsabilitate şi susţine că sursele financiare pentru reconstrucţia acestor întreprinderi, deja, au fost identificate, şi imediat după modernizarea CET, oraşul va fi asigurat cu energie electrică şi va beneficia de tarife mai ieftine la agent termic.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md