Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiSergiu Coropceanu

Sergiu Coropceanu: Călătoria va fi plăcută cînd drumurile vor fi reconstruite şi autobuzele vor fi curate

|versiune pentru tipar| Sergiu Coropceanu, 19 mai 2011

Astăzi în incinta Parcului Urban de Autobuze, candidatul PSD la funcţia de Primar General de Chişinău, Sergiu Coropceanu a discutat cu angajaţii întreprinderii problema transportului public şi calitatea drumurilor din municipiului Chişinău.

Parcul Urban de Autobuze este cel mai important instrument de legătură cu suburbiile municipiului. Iar drumurile determină calitatea serviciilor şi influenţează costurile de întreţinere şi reparaţie a autobuzelor.

“Drumurile sunt exploatate nu doar de locuitorii oraşului Chişinău, ci de întreaga ţară, dar reparaţia este efectuată numai din impozitele de la chişinăuieni. În acelaşi timp, Chişinăul achită taxe în fondul rutier, de la care nu îi revine nimic în buget.

Este necesar să refacem schema vărsărilor în bugetul municipal astfel încît banii din fondul rutier să revină în bugetul oraşului. Totodată reparaţiile drumurilor sunt efectuate conform unor tehnologii învechite, deşi există soluţii şi tehnologii noi estimate la aceeaşi bani. Peticirea drumurilor nu este soluţia pentru reparaţia drumurilor. Ea nici măcar nu poate fi considerată drept o soluţie temporară, deoarece calitatea acestor lucrări lasă de dorit. Pe lîngă faptul că aceste lucrări au loc pe timp de zi ceea ce înăspreşte traficul şi duce la aglomeraţii şi nemulţumiri, acestea duc la cheltuieli considerabile al consumului de combustibil” a precizat Sergiu Coropceanu.

Potrivit lui Coropceanu trebuie de interzis întreprinderilor de stat “Moldova — Gaz”, “Termocom”, “Telecom”, precum şi altor organizaţii să folosească drumurile şi trotuarele pentru afacerile lor. Din moment ce acestea efectuează săpături nu fac altceva decât distrug străzile. Introducerea unor taxe pentru aceste întreprinderi va constitui o sursă suplimentară pentru acoperirea costurilor de reparaţie.

“Pe lîngă insuficienţele resurselor financiare necesare Parcului Urban de Autobuze, există şi problema ecologică. Calitatea serviciilor de transport depinde şi de curăţenia autobuzelor şi îngrijirea acestora nu numai la nivel tehnic dar şi la nivel de aspect exterior al acestora”, a menţionat Coropceanu.

Totodată, candidatul PSD a menţionat că problemele municipiului Chişinău trebuie să fie analizate în complex, deoarece fiecare întreprindere municipală contribuie la desfăşurarea calitativă a activităţii de zi cu zi şi totodată duce la aprecierea de către locuitorii municipiului a eficienţei acestora.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md