Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiSergiu Coropceanu

Chirtoacă şi Dodon au ştiut de schemele frauduloase de calculare a tarifelor

|versiune pentru tipar| Sergiu Coropceanu, 23 mai 2011 | 

În această campanie electorală, eu sânt concurentul din opoziţie a candidatului PCRM la funcţia de Primar General de Chişinău, Igor Dodon şi totodată pledez pentru respingerea candidatului PL, Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar de Chişinău.

Am menţionat de mai multe ori, că comuniştii au activat în detrimentul oraşului şi a locuitorilor municipiului şi aceleaşi acţiuni au fost continuate de primarul liberal Dorin Chirtoacă.

Comuniştii au creat un sistem corupt în incinta Primăriei, iar Dorin Chirtoacă a păstrat toţi funcţionarii publici. Cînd comuniştii au organizat o licitaţie ilegală pentru curăţirea lacului “Valea Morilor”, Dorin Chirtoaca nu a ţinut cont de acest fapt, continuând implementarea proiectului iniţiat de comunişti.

Astăzi a ieşit la suprafaţă o nouă schema coruptibilă, care a început, încă din 2004 şi care nu a fost eliminată de către Dorin Chirtoacă. Mă refer la faptul, că au fost falsificate, în mod intenţionat documente ce atestă pierderi de gaz, ulterior, acestea fiind include in facturi ţi vândute locuitorilor municipiului Chişinău.

Ţin să accentuez că cetăţenii simpli din Chişinău plătesc din buzunarul său facturi care includ pierderile de gaz, în cantităţi mai mari decât au fost depistate astăzi. Îmi este cunoscut faptul că mii de persoane, în special proprietarii de case mari şi a căror consum de gaz este evident, au înţelegeri cu “Moldova-Gaz”, şi nu achită costul integral al gazului consumat. De asemenea, mai mulţi agenţi economici sunt în tovărăşie cu “Moldova-Gaz”, cărora le sânt eliberate facturi cu sume mai mici unde aceştia plătesc în numerar, doar 50% din consumul real de gaze, iar sumele restante sunt plătite din contul pierderilor, care sunt incluse în tariful pentru gaze. Toate acestea au început sub regimul comunist şi a continuat în perioada aflării lui Dorin Chiştoacă în funcţie de Primar General. Neobişnuit este că aceeaşi schemă este valabilă şi în furnizarea agentului termic, energie electrică şi aprovizionarea cu apă.

Igor Dodon conştientizează toate cele sus-menţionate deoarece acestea au fost iniţiate în perioada conducerii comuniştilor. Despre aceasta cunoaşte şi Dorin Chirtoacă, care a promis să elimine din Primărie protejaţii comuniştilor şi să lupte cu corupţia înrădăcinată în administraţia central, însă nici el nu a făcut aceasta.

Doar eu, în calitate de candidat la funcţia de Primar, am declarat că trebuie să fie transferată Primăriei spre gestionare CET şi că este necesară comasarea a întreprinderilor CET, “Termocom” şi “Apă-Canal” într-o singură unitate juridica “Chişinău-Energo”, ceea ce va permite micşorarea tarifelor cu 20% din contul optimizării cheltuielilor administrative ale acestor întreprinderi şi datorită activităţii transparente a Primăriei. Eu am fost cel care a declarat că va elibera din funcţie toţi funcţionarii coruptibili astfel înlăturând schemele şi cauzele apariţiei corupţiei. Iar dacă declar — atunci o fac. Dacă ei nu declară — atunci este în beneficiul lor de a menţine acest sistem în forma sa anterioară. Şi asta înseamnă că vor fi complici la furtul cetăţenilor nevinovaţi care cred în conturile lunare care conţin şi simbolica întreprinderilor “Termocom”, “Apa-Canal”.

Eu sugerez organelor Procuraturii să înceapă investigaţiile privind identificarea acestui sistem coruptibil bine organizat, bazat pe perceperea resurselor financiare nedeclarate de la persoane private şi agenţii economici care au beneficiat de servicii, dar care au achitat sume mai mici decât valoarea reală, iar prestatorii de servicii au implicat oameni din rândul angajaţilor într-un sistem bine organizat pentru a include aceste neajunsuri drept pierderi ale întreprinderii, şi, ulterior, prin aprobarea unor tarife exagerate prin ANRE, acestea să fie achitate din contul consumatorilor simpli.

Eu, Sergiu Coropceanu activez in calitate de Secretar general al Partidului Social Democrat, personal am participat la şedinţa ANRE, am adus argumente membrilor ANRE privind includerea nejustificată a cheltuielilor şi pierderilor întreprinderii în tarifele la servicii dar nu au fost luate măsuri. Am solicitat încât Primăria să efectueze o expertiză proprie a cheltuielilor şi pierderilor, dar nici Administraţia Centrală nu a luat atitudine.

În legătură cu cele sus-menţionate, putem bănui că membrii ANRE pot fi implicaţi în scheme coruptibile în formarea tarifelor, şi consider că există motive destule ca organele Procuraturii generale să efectueze investigaţii şi în procedura de stabilire a tarifelor aprobate de către ANRE.

În statele europene, persoanele implicate în protejarea schemelor de corupţie şi de minţire a societăţii, ar fi fost scoase din cursa electorală deoarece moralitatea şi onoarea candidaţilor, reprezentanţi ai partidelor politice este mai presus de toate. Dar nu contaţi pe acest lucru şi la noi în ţară. Prin urmare, declar că voi lupta până la final pentru a nu permite candidatului Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, fostul ministru al economiei, responsabil pentru politicile de stabilire a preţurilor în Republica Moldova de a câştiga la alegerile locale din 5 iunie.

Dorin Chirtoacă, care pretinde a fi un luptător cu comuniştii, precum şi a unui lider care consideră drept un succes cumpărarea troleibuzelor, vreau să-I amintesc că este responsabil de menţinerea schemelor coruptibile în cadrul Primăriei şi că el personal, a organizat si a participat la plasarea ilegală a chioşcurilor “Moldpress”, care au fost plasate ilicit.

Lipsa mirosului de la staţia de epurare — este, de asemenea, un sistem de spălare de bani si pe care o voi opri, exact aşa cum şi voi înceta construcţia uzinei de ardere a deşeurilor în spatele căreia se află mafia din Italia, căreia i-a fost interzisă livrarea deşeurilor la staţiile de ardere din Germania şi ei au ajuns la o înţelegere cu Republica Moldova.

Iar înţelegerea au avut-o cu comuniştii şi cu reprezentanţii Alianţei. Banii le rezolvă pe toate! Verificaţi cine din membrii Consiliului Municipal au votat pentru decizia de semnare a contractului, la ce data a fost semnat, şi veţi găsi răspunsul — au fost comunişti, iar contratul a fost semnat peste câţiva ani de către primarul Dorin Chirtoacă.

Potrivit unui proverb italian “Mafia nu poate fi învinsă, trebuie să fii în fruntea mafiei”.

Primarul Dorin Chirtoacă nu a refuzat oferta italienilor, el a semnat contractul şi chiar a oferit teren pentru construcţia uzinei de ardere a deşeurilor.

Voi rezilia acest contract, şi nu va fi construită nici o staţie, voi distruge toate schemele mafiote înrădăcinate în Primăria Chişinău create în ultimii 10 ani. Iar italienilor le putem transmite că pentru ei voievozi se vor găsi.

Sursa: www.psdm.md