Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiSergiu Coropceanu

Sergiu Coropceanu: A doua faţă a lui Igor Dodon

|versiune pentru tipar| Sergiu Coropceanu, 25 mai 2011 | 

Pe parcursul a celor opt ani de aflare a comuniştilor la conducerea Republicii Moldova, oraşului Chişinău i-au fost aduse mai multe prejudicii materiale, care au influenţat, de asemenea, organizarea vieţii sociale a locuitorilor capitalei.

Candidatul Partidului Comunist, Igor Dodon, fiind în funcţia de Ministru al Economiei, aproba decizii care erau în interesul anumitor persoane, fără a ţine cont de prejudiciile aduse locuitorilor municipiului Chişinău.

O să expun câteva cazuri care pot fi verificate de fiecare locuitor al oraşului Chişinău.

În Chişinău, doar la preţul de 2 milioane de dolari au fost vândute proprietăţi de stat, care includ Hotelul Naţional, Struguraş şi automobilele întreprinderilor date. Au fost autorizate lucrările de demontare a geamurilor şi uşilor din aluminiu, ulterior lucrările fiind stopate. Din 2007 până în 2008, investitorul trebuia să aloce 33 milioane de dolari SUA, ceea ce nu a fost făcut. Reieşind din aceasta, respectivul contract trebuia reziliat. Dar nici acest lucru nu a fost făcut de către Ministrul Economiei, Igor Dodon, care, din contra a prelungit contractul existent. Răspunsul la întrebarea de ce el nu a reziliat acest contract, se află pe hârtie — pentru că a fost interesat, iar dovada acuzaţiilor mele reprezintă administratorul întreprinderii, care a cumpărat această proprietate, Nicolai Curtoglo cunoscut în Republica Moldova drept un om de afaceri din oraşul Căuşeni, cunoscut încă de pe timpul conducerii comuniste ca cel mai mare importator de carne în Moldova, iar acum ca şi Igor Dodon este înaintat pe listele comuniştilor în Consiliul Municipal Chişinău, sub numărul 16.

Statul a pierdut dreptul de proprietate asupra Circului Republican, unde am petrecut copilăria, şi de care, spre regret nu au reuşit să se bucure copiii noştri. O altă societate offshore din Cipru, a dobândit în mod ilegal dreptul de proprietate.

A fost vândut Centrul Naţional de Tineret, situat în parcul “Valea Trandafirilor”, care astăzi este în proces de demolare, şi tinerii nu mai pot organiza activităţi culturale, divertisment, activităţi sportive şi nu mai pot desfăşura festivaluri pentru tineri.

Precizez, că am menţionat doar acele fapte, în care decizia finală îi aparţinea lui Igor Dodon în calitate de şef al Ministerului Economiei.

Igor Dodon a propus rezilierea contractului cu compania belgiană, care a început demolarea şi reconstrucţia Stadionului Republican din Chişinău, dar care nu a asigurat lucrările sale printr-un contract de investiţii. Astăzi, în centrul oraşului găsim ruinele stadionului care demonstrează lipsa spiritului gospodăresc, samavolnicie şi despotism extravagant al acestui politician, reprezentant marcant al atotpermisiunii.

Anume lui Igor Dodon trebuie să i se atribuie calificativul de cel mai neprofesionist economist din Moldova, deoarece nici diploma şi nici funcţia înaltă nu este o dovadă de profesionalism în economie, dar rezultatele activităţilor sale.

Dovada lipsei de capacităţi profesionale a candidatului la funcţia de Primar de Chişinău, Igor Dodon, sînt proiectele nereuşite precum crearea pe teritoriul Uzinei de Tractoare a Zonei Libere Economice, eşecul planurilor de infrastructură necesară de a fi construită în oraş — un satelit din Chişinău, de-a lungul drumului spre aeroport, eşecul construcţiilor blocurilor locative, centre comerciale, stadion sportiv terenului afiliat Circului, eşecul de renaştere a Uzinei “Mezon”, “Signal” şi transformarea lor în spaţii comerciale pentru vînzarea diferitor obiecte casnice şi vestimentare.

O decizie imprudentă reprezintă scurgerea apei din lacul “Valea Morilor” şi organizarea ilegală a unui tender cu privire la reconstrucţia acestuia, unde una din companiile participante la tender a propus, timp de 9 luni să curăţe nămolul în baza tehnologiei italiene, lucrări pentru care a cerut 30 milioane de lei. Spre regret această ofertă a fost refuzată, prioritate fiind acordată întreprinderii de transport, care nu are experienţă în efectuarea a asemenea lucrări de inginerie hidraulică şi a solicitat 60 milioane de lei.

Acestea sînt doar unele detalii şi dovezi privitor la prejudicii materiale aduse locuitorilor din Chişinău, care plătesc impozite în buget, sunt posesorii proprietăţilor de stat, iar prin implicarea lui Igor Dodon, au fost privaţi de aceste facilităţi şi de plăcerea petrecerii timpului liber în parcul public “Valea Morilor”. Aceste obiecte au fost create pe banii cetăţenilor, unde mii de chişinăuieni au contribuit personal la construcţia acestora fiind mîndri de rezultatele muncii sale.

Toate obiectele au fost create în perioada sovietică, când ţara a fost condusă de Partidul Comuniştilor, ale căror simboluri erau secera şi ciocanul.

Comunistul, Igor Dodon, abia în 2010, a depus cererea de aderare în partid. Şi nu este nici un secret faptul că el a aderat la partid pentru a profita de simbolurile secerii şi ciocanului, şi de alegătorii, care din obişnuinţă votează pentru Partidul Comunist, şi prin manipularea conştiinţei alegătorilor să rămână la putere. Conştientizând că utilizează Partidul Comuniştilor, în viitorul apropiat el nu va putea obţine vreun post la nivel republican, deoarece nivelul ambiţiilor sale a decăzut deja la nivelul funcţiilor din administraţia publică locală.

În cadrul PCRM nu există nici un om care nu ar şti despre intenţiile lui Igor Dodon. Persoana lui Igor Dodon este utilizată de către Partidul Comuniştilor drept un instrument de manipulare a susţinătorilor săi, ultima încercare de a păstra atenţia şi simpatia alegătorilor Partidului Comunist, ca o nouă speranţă pentru un viitor mai bun.

Pe fonul dezamăgirii cetăţenilor în politica Alianţei, comuniştii au iniţiat un plan de promovare a lui Igor Dodon dintr-o persoană cu o imagine nesemnificativă într-o ciocolată cu un ambalaj foarte atractiv.

Banii plătiţi pentru publicitate, pentru analişti politici, pentru mass-media, bani care sînt cheltuiţi şi care pot fi cîştigaţi determină un singur sens — politica lui Igor Dodon pe listele Partidului Comuniştilor.

Putem afirma cu încredere că şansele lui Igor Dodon de a câştiga alegerile locale nu sînt reale. Orăşenii nu sunt de acord că funcţia primarului să fie preluată de o persoană, care a fost implicată personal în eliminarea proprietăţii de stat, distrugerea vieţii sociale a oraşului. Membrii PCRM, precum şi simpatizanţii Partidului nu vor vota pentru Igor Dodon, deoarece acesta manipulează şi utilizează simbolica PCRM, pentru ca ulterior, să lase speranţele lor în voia sorţii.

Partidul Social Democrat este unica soluţie a susţinătorilor Partidului Comuniştilor. Noi am inclus în listele noastre candidaţi demni de a reprezenta locuitorii municipiului Chişinău în Consiliului Municipal Chişinău, aceştia nefiind politicienii sau oligarhii. Aceştia sunt oameni a căror experienţă va servi intereselor majorităţii chişinăuienilor, aşa cum aceştia sunt egali la nivelul vieţii sociale, cu majoritatea oamenilor care cunosc şi se confruntă cu problemele vieţii urbane. Experienţa profesională a candidaţilor la funcţia de consilieri în Consiliul Municipal Chişinău a fost determinată de priorităţile necesare soluţionării problemelor cu care se confruntă locuitorii oraşului.

Eu sunt candidatul pentru funcţia de primar general de Chişinău, îmi asum responsabilitatea de a implementa politici de dezvoltare economică a municipiului Chişinău. Oraşul are potenţialul de a produce bunuri şi de a presta servicii, de a vinde la preţuri accesibile chişinăuienilor ceea ce înseamnă autofinanţare şi promovarea proiectelor ce se vor răscumpăra, şi nicidecum în baza unor împrumuturi financiare de la Guvern sau din străinătate, aşa cum s-a procedat mai mulţi ani, fiind declarate mai multe promisiuni, în final minciuni cînd ajunge timpul de a realiza aceste promisiuni.

Am cap pe umeri, şi ştiu cum să realizez toate sus-menţionate, am voinţă şi perseverenţă de a îndeplini toate angajamentele pînă la rezultate concrete.

Eu nu o să mă plâng de dificultăţi şi nu este în natura mea să caut vinovaţi de nereuşitele mele.

Dar eu sunt sigur că vor fi rezultatele şi victorii.

Sprijinul meu în procesul decizional — o echipă de candidaţi la funcţia de consilieri municipali din partea Partidului Social Democrat, — agenţii economici din oraş, investitorii din străinătate, cetăţeni ai Republicii Moldova care lucrează în străinătate şi sunt în aşteptarea relansării economiei ţării ca să se întoarcă acasă, şi să investească în economia naţională.

Sursa: www.psdm.md