Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Condiţii de sclavi la pieţele din capitală. Valentina Buliga spune că e timpul să se facă ordine

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 9 mai 2011

Mii de femei fără carnete de muncă şi condiţii de lucru inumane în pieţele municipale, lucrurile nu mai pot ramîne aşa, spune candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Valentina Buliga, în urma vizitelor de documentare la patru din cele mai mari pieţe din capitală. Femeile suferă din cauza condiţiilor inumane de activitate, ore în şir la tarabe fără apă şi hrană, tarabele neamenajate, în curent, frig pe timp de iarnă şi cald pe timp de vară, cu salarii ce nu depăşesc trei mii de lei şi fără asigurari medicale sau sociale, în caz de incidente sau atingerea vîrstei de pensionare ele vor ajunge fără suportul cuvenit din partea statului pentru ca nu vor putea oferi un document oficial ce ar demonstra că au muncit şi au achitat contribuţii.

Femeile s-au plîns ca adesea au doar o zi de odihnă în lună şi că angajatorii, sau “stapînii” cum i-au numit ele în discuţiile cu candidadtul PD, nu le poate oferi mai mult pentru ca sînt nevoiti să plăteasca în afară de taxele oficiale pentru patente, taxe neoficiale, ilegale pentru locurile de comerţ care se ridică la cifre cu doua zerouri în fiecare zi, iar în schimb nu li se oferă elimentare condiţii de muncă. În pieţele din capitală nu există veceuri curate şi amenajate, vînzătorii nu au unde îşi spală mîinele şi o fac direct pe trotuar din sticle cu apă minerală. Femeile se plîng de curenţi, de frigul în care activează iarna în plină stradă şi că vara daca nu pot sinestătător să îşi procure umbrele de plajă atunci sunt nevoite să stea în soare. Toate acestea se resfrîng negativ asupra sănatăţii lor, dar neavînd alt loc de munca de zeci de ani muncesc în asemenea condiţii inumane. Toate acestea se întîmplă sub acordul tacid al Administraţiilor pieţelor, care prin intermediari ce au luat în arendă parti întregi ale pieţelor le jupesc de bani pentru permisiunea de a vinde şi a li se păstra locurile stabile în piaţă, s-au plîns femeile candidatului PD.

Valentina Buluiga a menţionat că este abosolutamente de competenţa, dar si de datoria viitorului primar să faca ordine în pieţele municipale şi să oblige Administraţiile Pieţelor să construiască carcase acoperite şi cu rame termopan pentru a izola de factorii meteorologici toate halele de comerţ, să construiască în aceste hale sisteme de ventelare şi căldură, să reconstruiască veceurile şi să construiasca la fiecare hală şi locuri de comerţ lavuare. Tot de competenţa Administraţiilor Pieţelor va ţine şi oferirea de mănuşi de polietelenă pentru vînzători. Iar angajamentul primordial este să fie eradicate plăţile ilegale, corupţia şi traficul de influenţă. Dacă va ajunge primar, candidatul PD se obligă să pedepseasca foarte dur acele persoane care îşi fac averi fabuloase prin exploatarea muncii miilor de femei din municipiul Chişinău ce muncesc în aceste pieţe, să urmăreasca atent şi să insiste din prima zi asupra schimbării şi reamenajării locurilor de comerţ, şi creării condiţiilor adecvate de muncă pentru angajatele pieţelor din capitală.

Sursa: www.buliga.md