Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Piaţa muncii trebuie reformată, spune Valentina Buliga

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 10 mai 2011

Piaţa muncii din Republica Moldova este una rigidă şi trebuie reformată.

Republica Moldova pierde investitorii străini pentru că nu avem specialişti bine pregătiţi şi vorbitori de limbi străine, a menţionat Liliana Prado Cazac, directorul întreprinderii “Global Phoning Group”, la întrevederea cu candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Valentina Buliga. Întreprinderea prestează servicii de call-center pentru ţările europene şi Republica Moldova. Din lipsă de specialişti ei sunt însă nevoiţi să refuze comenzi mari de la corporaţii internaţionale. La moment întreprinderea poate oferi locuri de muncă pentru 45 de angajaţi vorbitori de limba italiană, dar nu pot recruta aceşti specialişti pe piaţa muncii din Republica Moldova. Valentina Buliga a specificat că trebuie să avem o nouă abordare a procesului de educaţie, să se investigheze piaţa ofertelor de muncă şi să elaboreze o strategie de pregătire a specialiştilor.

Deşi se discută mult la acest capitol, lucrurile ramîn pe loc, noi continuam să pregatim juristi şi economişti, care nu au locuri de muncă şi ramînem fără ingineri, specialşti IT şi alte profesii întrebate actualmente. Este necesar a fi efectuată o investigare a pieţei de muncă din ţară, dar şi a pieţei de muncă regionale şi internaţionale.

Municipiul Chişinău astăzi nu are oferte investiţionale concrete, noi nu cunoaştem cîţi specialişti din diferite domenii avem astăzi neangajati, cîţi sunt în ţară şi cîţi au plecat, este strict necesar de a fi reatestati şi de a li se confirma abilităţile profesionale şi specializările căpătate de cetăţenii noştri întorşi de la muncă de peste hotare, este convinsă Buliga.

Sursa: www.buliga.md