Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Colaborarea cu societatea civilă din capitală

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 13 mai 2011

Procurarea serviciilor sociale de la ONG-uri este o nouă abordare pentru rezolvarea multiplelor probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi din municipiul Chişinău, propusă de candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Valentina Buliga, la întîlnirea cu directorii mai multor organizaţii neguvernamentale din capitală.

Astăzi ONG-uri specializate prestează servicii pe cont propriu şi adesea sunt nevoite să renunţe la activitate pentru că nu găsesc susţinere din partea primăriei capitalei şi mii de oameni cu nevoi speciale sunt marginalizate. În capitală astăzi cel mai prost sunt dezvoltate serviciile sociale şi serviciile speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, nici pînă astăzi nu este rezolvată probelema accesului în instituţiile publice a persoanelor cu probleme locomotorii, deşi problema este discutată de mulţi ani, problema rămîne pe loc mort. Valentina Buliga a menţionat că practica de procurare a serviciilor sociale de la ONG este una foarte dezvoltată în ţările europene şi este un real suport pentru specialiştii în domeniu care activează în sectorul asociativ, dar şi un suport real al autorităţilor locale care astfel se implică în rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi, bolnave sau ţintuite la pat.

A fost abordată şi necesitatea de a înviora voluntariatul în RM, noi suntem astăzi foarte săraci şi avem o sumedenie de probleme pentru soluţionarea cărora nu avem bani, aici ar putea să se implice organizaţiile de voluntariat pentru că doar împreună vom putea rezolva multiplele probleme sociale existente cum ar fi: îngrijirea la domiciliu, crearea şi susţinerea centrelor comunitare cu regim de zi, şi multe alte probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Avînd în vedere importanţa eficientizării asistenţei sociale şi dezvoltării sistemului integrat de servicii sociale orientate spre rezolvarea problemelor sociale ale persoanelor sau ale familiilor defavorizate, precum şi reducerea excluziunii sociale şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă este un obiectiv al nostru comun, de acea trebuie să ne unim eforturile, şi primăria capitalei trebuie să aibă un rol de catalizator, spune Valentina Buliga. Ea a menţionat că va propune încheirea unui protocol de colaborare şi susţinere reciprocă cu ONG-urile din capitală, în situaţia dacă va cîştiga Primăria.

Sursa: www.buliga.md