Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Întîlnirea cu colectivul SA “TERMOCOM”

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 13 mai 2011

Municipalitatea trebuie să revină la subvenţionarea sistemului termoenergetic pentru a diminua povara tarifară pentru consumatori dar şi a permite sistemului să se dezvolte, declaraţia aparţine candidadtului PDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Valentina Buliga, expusă la întîlnirea cu angajaţii întreprinderii.

În cadrul discuţiilor s-a abordat problema calităţii serviciul public de alimentare centralizată cu energie termică, modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu căldură. Pe parcursul aniilor această problemă a fost mai mult politizată decît s-a ţinut a fi rezolvată, a accentuat Valentina Buliga. Cuiva i-a convenit promovarea unor politici incoerente de tarifare şi crearea din întreprindere o sperietoare pentru populaţie. Astăzi avem lucruri paradoxale — populaţia oraşului este nevoită să achite tarife mari pe care nu le pot plăti, iar întreprinderea lucreaza în pierderi şi nu îşi poate moderniza infrastructura, în aceste condiţii este clar că e nevoie de intrevenţia statului şi a primăriei capitalei pentru a identifica soluţii, spune Valentina Buliga.

Furnizorul de căldură din capitală a demonstrat prin exemplul proiectului din str. Maria Drăgan, 38/2 că în municipiul Chişinău este posibil de economisit şi până la 50% din facturi, în cazul reabilitării termice a blocului locativ, existenţei unui punct termic individual şi distribuţiei pe orizontală a agentului termic. Acest lucru trebuie continuat. Astăzi municipiul ar putea identifica mijloace financiare externe în scopul izolării termice a blocurilor învechite şi cu grad mare de pierderi energetice, a menţionat Valentina Buliga. Tot odată este necesar a fi identificate căi pentru crearea unui holding în sectorul termoenergetic din capitală, care să contribuie la reducerea cheltuielilor, a costului unei gigacalorii şi la majorarea calităţii şi a fiabilităţii sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, afirmă democrata Buliga.

Sursa: www.buliga.md