Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Valentina Buliga: Mii de locuitori din jurul capitalei nu pot beneficia de servicii de canalizare, aprovizionare cu apă şi gazificare

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 16 mai 2011

Mai multe mii de locuitori din jurul capitalei nu pot beneficia de servicii de canalizare, aprovizionare cu apă şi gazificare şi asta pentru că ani la rînd nu îşi pot legaliza casele şi gospodăriile construite în întovărăşirile pomilegumicole.

Pentru că primăria Chişinău nu le dă statut de aşezare şi adresa, furnizorul de energie electrică Union Fenosa dar şi alţi prestatori de servicii refuză categoric să încheie contracte directe cu proprietarii , de asemenea ei adesea sunt refuzaţi şi de serviciul de urgenţă cînd apelează ambulanţa. Candidatul la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Valentina Buliga spune că această problemă durează de mai mulţi ani. Proprietarii s-au unit de mai multe ori şi au apelat la instanţele de judecată pentru a cere legalizarea lor şi deşi au avut cîştig de cauză în mai multe instanţe problema nu se rezolvă. Administraţia Publică Locală a capitalei a uitat definitiv de aceşti oameni, deşi ar trebui demult să soluţioneze chestiunea şi din simplu motiv că nu sunt înregistraţi oficial, propietarii nu achită impozitul funciar, astfel ratînd venituri care ar putea fi suport real la completarea bugetului auster al capitalei. La întrevederea cu proprietarii din întovărăşirile pomilegumicole Valentina Buliga a menţionat că fiind locuitoare a sectorului Codru cunoaşte în detalii problema şi în oferta sa electorală a fixat propuneri concrete pentru soluţionarea ei şi primul pas va fi legalizarea acestor aşezări, atribuirea adreselor, atribuirea denumirilor pentru străzi şi numerotarea caselor, luarea acestor gospodării la evidenţă, evaluarea lor şi introducerea în registru funciar al capitalei. Acest lucru va permite propietarilor să îcheie contracte cu prestatorii de servicii, vor putea dezvolta infrastructura, vor putea să apeleze la serviciile sociale şi medicale. Legalizarea proprietăţilor va permite şi impozitarea lor în situaţia unui buget sărac municipiul are nevoie de aceşti bani, spune Valentina Buliga.

Sursa: www.buliga.md