Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Tehnologiile informaţionale pot fi plus valoarea Republicii Moldova, crede Valentina Buliga

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 19 mai 2011

Studiile arata ca firmele din intreaga lume vor avea nevoie de servicii IT tot mai complexe. Cheltuielile totale pentru IT la nivel mondial (hardware, software, servicii) ating anual 2.600 de miliarde de dolari, din care aproape o treime — 700 mld. $ revin pietei mature din Europa de Vest. Ceilalti bani sunt absorbiti de celeleate tari ce se orienteaza spre aceasta piata. De datoria noastra este ca RM sa atraga macar 0,1 procente din aceasta imensa, pentru conceptul nostru, suma. Si noi o putem face. De datoria noastra este sa iesim deschis pe aceasta piata si sa spunem lumii intrergi ca RM are capacitati si poate presta servicii in domeniul IT, a mentionat candidadtul PDM la functia de primar general al municipiului Chisinau, Valentina Buliga, la intalnirea cu studentii de la facultatea de microelectronica de la Universitatea Tehnica a Moldovei.

Cercetarile arata ca tarile ce s-au orientat la timp au inregistrat o crestere anuala de 1% la capitolul venituri si absorbtie a banilor destinati tehnologiilor avansate. Exemplu ne poate servi Marea Britanie si Spania. Dar fara modestie aici, noi putem spune ca scoala noastra in domeniul nu este mai rea, noi pregatim pe alocuri specialsisti mai buni. Valentina Buliga a mentionat ca marea noastra probema este cum sa-i tinem pe acesti specialisti acasa. Astazi zeci si ste de programisti sunt achizitionati de companiile din Canada si alte tari. Ca sa-i oprim noi trebuie sa le facem oferte, a accentuat candidadtul PDM. Noua nu ne ramane decat sa venim cu programe si proecte de durata si de perspectiva dar tinerii acestea trebuie sa stie precis pentru ce raman in tara si care este viitorul lor.

Valentina Buliga crede ca a venit timpul sa evoluam de la simplele investitii in infrastructura la cele in serviciile de management al afacerii. Pentru multe corporatii IT, pietele din Polonia, Cehia, Romania si Ungaria sunt la fel de importante, acum este randul ca si RM sa le faca oferte clare investitionale.

Sursa: www.buliga.md