Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiValentina Buliga

Valentina Buliga îngrijorată de calitatea construcţiilor din capitală

|versiune pentru tipar| Valentina Buliga, 20 mai 2011

Nu la fotbal printre tufari, ci la întîlnire cu institutele de cercetare în domeniul construcţiilor, aşa vede candidatul la funcţia de primar general al capitalei Valentina Buliga începutul unei colaborări intru soluţionarea problemei spaţiului locativ din capitală.

“Cred că nu aţi fost miraţi că un candidat la funcţia de primar general al capitalei a solicitat o întervedere cu domniile voastre”, a menţionat Valentina Buliga reprezentanţilor institutelor de proiectare urbanistică şi control şi cercetare în domeniul calitaţii construcţiilor. Domeniul construcţiilor în Chişinău este atît de important încît fără să cunoşti care este situaţia reală în acest domeniu şi care sunt problemele nici nu trebuie să îţi înaintezi candidatura, spune Buliga accentuînd că doreşte să cunoască din prima sursă ce se întîmplă realmente în capitală în domeniul fondului locativ. “Noi astăzi trebuie să ştim în ce fel de case locuim şi de ce nu ne ajung aceste case de locuit, de ce preţurile în aşa ţară săracă cum e Republica Moldova sunt ca la Londra sau New York, şi răspunsurile la aceste întrebări sper să le aflu de la Dvoastră”, a menţionat Buliga în cadrul întrevederii.

Au trecut mai bine de 3.000 de ani de cînd celebrul Cod al lui Hammurabi stabilea legea prin care, dacă copilul proprietarului unei case a murit din cauza unei deficienţe de construcţie, să fie ucis copilul celui care a construit casa. Aşa responsabilizau ei constrcutorii şi avem case care au fost construite atunci şi au rezistat pînă astăzi. Ce avem astăzi vin să vă întreb pe D-voastră pentru că nu doresc ca această calitate a fondului locativ din capitală să fie testată de un cutremur de 7 grade, de ex., spune candidadtul PDM. Cît de mare e riscul să se repete catastrofele din Abruzzo (Italia), unde au fost afectate clădiri în valoare de peste 1,5 miliarde de euro, sau Turcia, în 1999, cu 722 de imobile distruse şi zeci de jertfe, a întrebat Buliga specialiştii, care au confirmat că riscul este foarte mare ca la un eventual cutremur capitala să se transforme în mormane de ruine şi că regretă că pînă acum municipalitatea nu a realizat gardul înalt de risc şi că pentru prima dată au fost reuniţi împreună pentru a se aborda multiplele probleme din domeniu.

Circa 2000 de blocuri de locuit, adică mai mult de jumate din fondul locativ astăzi este moral învechit şi în unele din aceste case locuitorii ar trebui evacuaţi deja astăzi pentru a evita jertfe omeneşti la un eventual cutremur, specifică specialiştii de la institutul INCERCOM.

Şi directorul de la Inspecţia în Construcţie a menţionat că astăzi nu pot da garanţii în ce priveşte calitatea construcţiilor moderne. Actele normative existente sunt învechite, iar firmele în construcţie ignoră parametrii de calitate, în goană dupa profit. Multe blocuri vechi trebuie demolate şi în locul lor construite altele noi, spun specialştii, evident că sunt necesare finanţe, dar ele vor fi mai puţine, decît la un eventaul cataclism natural, viaţa locuitorilor capitalei trebuie să fie primordială. Valentina Buliga a menţionat că problema trebuie documentată, fondul locativ inspectat şi înaintate solicitări de ajutor partenerilor externi pentru a rezolva deja de de mîine această problemă. Noi nu mai putem închide ochii la pericolul real care aplanează asupra noastră, nu dea Domnul un cutremur cu pagube şi jertfe omeneşti. Cine va purta atunci răspundere? De ce aceşti specialişti care bat alarma ani la rînd, nu sunt auziţi, se întreabă candidadtul PDM, nu la fotbal şi la volei trebuie să mergem dar la la întîlniri cu experţii în domeniu pentru a vedea realitatea dură, spune Buliga.

O altă întrebare discutată a fost necesitatea de a veni în Parlament cu o iniţiativă legislativă de plafonare a preţurilor în construcţie. Este o practică folosită de multe ţări, inclusiv România şi care dă rezultate. Cei reuniţi au venit cu propuneri cum se pot plafona aceste preţuri şi cum se poate liberaliza comerţul terenului destinat construcţiilor. PDM avînd o echipă de deputaţi în Parlament ar putea înainta aceste propuneri pentru ca ele să capete şi putere juridică, a accentuat Valentina Buliga.

Problema calităţii lucrărilor de construcţii are o deosebită importanţă deoarece, spre deosebire de alte activităţi ale producţiei materiale, aici nu se admit abateri de la calitate în privinţa rezistenţei, stabilităţii, durabilităţii, siguranţei în exploatare. Responsabilităţile privind asigurarea calităţii nu se rezumă doar la nivelul constructorului sau al beneficiarului, ele au devenit o problemă naţională şi, în ultimul timp, europeană sau chiar mondială. Sunt analizate implicaţiile factorilor ce contribuie la constituirea şi menţinerea calităţii obiectelor de construcţii, precum şi obligaţiile ce revin acestora prin legislaţia în vigoare, spune Buliga.

Sursa: www.buliga.md