Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiOazu Nantoi

Oazu Nantoi: Constatăm indici ai contabilităţii duble în rapoartele financiare ale partidelor corupte

|versiune pentru tipar| Oazu Nantoi, 11 iunie 2015 | 

Candidatul Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” pentru funcţia de primar al Chişinăului, Oazu Nantoi, constată că partidele corupte din Republica Moldova au prezentat date neveridice în rapoartele financiare la CEC.

“Concurenţii electorali mint. Fie ei folosesc contabilitate dublă, fie fac presiuni administrative asupra agenţilor economici pentru a le oferi spaţii publicitare gratuit sau la preţuri virtuale. Asta înseamnă că aceste partide sunt corupte”, a declarat Oazu Nantoi.

Un calcul simplu arată că blocul PPEM a contractat în municipiul Chişinău 26 de panouri publicitare pentru două săptămâni, pentru care a achitat 120.000 de lei. În total, pe tot teritoriul ţării blocul a cheltuit 223.000 de lei. În timp ce partidele care au utilizat sute de panouri timp de 2 luni au declarat cheltuieli derizorii şi ireale pentru panotaj: Partidul Socialiştilor — 663.000 de lei; Partidul Liberal Democrat — 464.000 de lei; Partidul Liberal — 799.000 de lei; Partidul Democrat — 835.000 de lei.

Din datele prezentate la CEC, la preţurile de piaţă, aceste partide şi-ar fi permis panouri de mărime standard în următoarea cantitate pentru 2 luni de campanie: PSRM — doar 46 panouri standard; PL — doar 70 panouri; PLDM — doar 33 (!) panouri; PD — doar 60 panouri.

“Oricine a fost în Chişinău în aceste zile vede că aceste partide au, de fapt, sute de panouri, inclusiv de dimensiuni gigantice care costă mii de euro pe lună. Dacă aceste partide deja utilizează în campania electorală contabilitate dublă şi ascund cheltuielile reale, asta înseamnă că în interiorul lor există degradarea morală necesară pentru administrarea similară a bugetelor publice. Fac apel la cetăţeni să nu voteze partidele corupte şi să ne ajute prin vot să curăţăm clasa politică, începând cu alegerile locale”, a subliniat Oazu Nantoi, în cadrul unui briefing de presă susţinut la sediul PPEM.

Liderul Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova”, Iurie Leancă, a făcut un apel către societatea civilă să analizeze atent rapoartele financiare şi să ofere o analiză imparţială şi profesionistă a cheltuielilor partidelor în campania electorală.

ppe.md