Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAlexandr Roşco

Sesizare privind încălcările admise de candidatul PSRM Ion Ceban în campania electorală pentru alegerile locale

|versiune pentru tipar| Alexandr Roşco, 14 mai 2018
Comisia Electorală Centrală

Consiliu Electoral de Circumscripţie Chişinău

Prin prezenta, vă comunicăm că concurentul electoral PSRM desfăşurînd campania electorala la alegerile locale noi din 2018 în mun. Chişinău a comis un şir de abateri grave de la regulile de agitaţie electorală şi finanţarea campaniei electorale, şi anume:

La data de 8 mai 2018 în mun. Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un concertul festiv cu prilejul Zilei Victoriei anunţat ca fiind organizat “sub egida Preşedintelui RM Igor Dodon”.

La concert au participat mai mulţi artişti din Moldova şi Rusia, însă în pauze între interpretarea pieselor şi-au ţinut discursuri Preşedintele RM Igor Dodon şi candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău din partea PSRM, dl Ion Ceban. În fapt, Igor Dodon l-a invitat pe scena pe Ion Ceban prezentîndu-l ca “мой друг”, după aceasta Ion Ceban a ţinut un discurs în faţa publicului şi a rămas pe scena pînă la sfîrşitul activităţilor festive.

Prin aceasta Preşedintele statului s-a ocupat de activităţi de promovare electorală, iar concertul s-a prefăcut într-o acţiune electorală, care a contribuit la susţinerea şi promovarea candidatului electoral din partea PSRM.

Conform raportului nr. 2 al Asociaţiei Obşteşti “Promo-Lex” de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai publicat pe pagina web al acesteia se confirmă implicarea Preşedintelui RM în susţinerea candidatului din partea PSRM (“Atragem atenţia asupra implicării Preşedintelui R. Moldova în promovarea electorală a lui Ion Ceban, candidat PSRM, caz ce poate fi calificat drept agitaţie cu utilizarea imaginii autorităţilor publice”).

Concertul a fost retransmis live de mai multe posturi de televiziune şi on-line în internet, de asemenea a fost vizionat de mai mulţi spectatori. Înregistrarea video a concertului şi a discursurilor este accesibilă spre vizionare publică la arhiva înregistrărilor video a portalului privesc.eu.

Cheltuielile legate de organizarea concertului din 8 mai, care s-a dovedit a fi unul electoral cu promovarea candidatului din partea PSRM Ion Ceban, nu au fost reflectate în raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile în perioada campaniei electorale prezentat de PSRM pe data de 11 mai la Comisia Electorala Centrală. De asemenea nu au fost reflectate cheltuielile legate de invitarea artiştilor atît din Republica Moldova cît şi a celor de peste hotare (Oleg Gazmanov şi alţii). Conform estimărilor noastre un asemenea concert de amploare ar costa organizatorilor cel puţin 2 mln de lei, sume de bani cu provinienţă necunoscută şi nereflectate in rapoartele prezentate la CEC.

Astfel, constatăm încălcarea de către concurentul electoral PSRM a prevederilor privind finanţarea campaniei electorale, precum şi cu privire la implicarea cetăţenilor străini în agitaţia electorală.

De asemenea atragem atenţia la faptele expuse în Raportul de monitorizare nr. 2 pregătit de observatorii de la “Promo-LEX” şi anume: la data de 11–13.04.18 a avut loc “un transfer de pe contul curent al PSRM pe contul «Fond electoral» al PSRM în suma de 955,940 lei”. Astfel putem vorbi de o donaţie din partea unei persoane juridice cu încălcarea limitelor donaţiilor prevăzute de Hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3352 din 04.05.2018 “Pentru aprobarea Regulamentului pentru finanţarea campaniilor electorale”. Conform art. (6) din Regulament:

“6. Persoanele fizice au dreptul să doneze în contul «Fond electoral», pentru o campanie electorală, pînă la 50, iar cele juridice pînă la 100 de salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv.” Astfel plafonul maxim al donaţiilor din partea persoanelor juridice a fost depăşit în cazul PSRM cu cel puţin 400,000 lei.

Reieşind din cele expuse, solicit, în mod urgent:

De la CEC:

  1. De a verifica raportul financiar săptămînal al PSRM pentru perioada de 05–11.05.18, obligînd concurentul electoral PSRM să introducă în raport cheltuielile legate de concert electoral din 08 mai 2018 în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
  2. De a aplica sancţiuni prevăzute de Codul electoral pentru încălcarea de către PSRM a prevederilor privind finanţarea campaniei electorale.

De la CECEM:

  1. De a solicita instanţei de judecată anularea înregistrării concurentului electoral Partidul Socialiştilor din Republica Moldova ca participant în alegerile locale noi din 2018 conform art.69, alin (4), p. a) a Codului Electoral:“folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate…” şi p. d) al aceluiaşi articol “încălcarea de către concurentul electoral a prevederilor art. 47 alin. (21)”.
Cu respect,
Prim-vicepreşedinte PP “Casa Noastră — Moldova”
Roşco Alexandr

facebook.com