Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiReghina Apostolova

Ilan Şor a venit cu declaraţii acide privind tentativa de excludere din cursa electoral a candidatului Reghina Apostolova

|versiune pentru tipar| Reghina Apostolova, 10 mai 2018

Partidul “Şor” califică drept ilegale şi drept presiuni politice tentativele unor aşa-zişi actori politici de la Chişinău de a o exclude pe candidata formaţiunii, Reghina Apostolova, din cursa electorală pentru Capitală. Liderul formaţiunii, Ilan Şor, Reghina Apostolova, dar şi juristul formaţiunii au prezentat joi, 10 mai, într-o conferinţă de presă cu tematica “Fraudarea alegerilor, înainte ca acestea să aibă loc”, argumente şi probe care demontează toate acuzaţiile aduse de formaţiunea unionistă PUN. Mai mult, reprezentanţii Partidului Şor susţin că deţin dovezi că anume PUN finanţează campania candidatului său din bani proveniţi de peste hotare.

Potrivit Partidului “Şor” sesizarea depusă de PUN la Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău nu are nicio argumentare juridică şi nu este însoţită de nicio dovadă pertinentă care, cel puţin, să trezească vreo bănuială în privinţa corectitudinii finanţării partidului şi, respectiv, a campaniei electorale în favoarea Reghinei Apostolova.

Ilan Şor a calificat plângerea PUN-ului, precum şi hotărârea Consiliului electoral drept o tentativă de răfuială politică din partea unor actori politici îngrijoraţi de ratingul în creştere a formaţiunii pe care o conduce datorită rezultatelor sale pe care le-a demonstrat la Orhei. În acelaşi timp, el a arătat că unii concurenţi electorali încalcă flagrant legislaţia în vigoare fără a fi pedepsiţi

“Dar ei nu-i văd pe candidaţii guvernării, care folosesc resursele statului, nu văd cum promovează spoturi video cu un lider european, care vine cu mesaje electorale în favoarea lor. Chiar zilele trecute a fost difuzat la televiziune şi pe câteva site-uri un mesaj al unui politician internaţional de la PPE în susţinerea unui candidat. Asta nu e imixtiune în campania electorala?”, s-a întrebat Ilan Şor.

Totodată, Ilan Şor a anunţat că deţine dovezi concludente care demonstrează că PUN, care este ab initio un proiect politic ilegal deoarece promovează distrugerea Republicii Moldova ca stat, este finanţat din România, ceea ce contravine flagrant Codului electoral. “Dar pe unionistul Şalaru nu-l vede nimeni cum promovează distrugerea statului nostru împreună cu candidatul său care este senator român? A verificat cineva rapoartele lor depuse la CEC să vadă cum ascund anumite cheltuieli, bani proveniţi cu siguranţă din România? Nu a verificat nimeni, însă noi vom depune o sesizare la CEC”.

Liderul Partidului Şor a calificat ca “ieşită din comun” intenţia de a o exclude pe Reghina Apostolova din campania electorală şi a anunţat că formaţiunea sa va lupta cu toate forţele legale disponibile,inclusiv va recurge la acţiuni ample de protest, dacă va fi cazul, pentru a obţine dreptatea. Totodată, Ilan Şor s-a adresat atât instituţiilor internaţionale, cât şi societăţii civile de la Chişinău să urmărească cu maximă atenţie acest caz. “Cerem societăţii civile să-şi îndeplinească rolul, să dea dovadă de independenţă şi să ia atitudine în cazul în care candidatul Partidului «Şor» va fi scos din cursa electorală. Societatea civilă trebuie să reprezinte toţi cetăţenii din Republica Moldova, nu doar votanţii anumitor partide, şi să ia atitudine atunci când sunt comise abuzuri. Cred ca acest moment este un test important şi pentru societatea civilă”, a menţionat Ilan Şor.

Şi Reghina Apostolova a criticat dur demersul PUN, acuzând această formaţiune, care activează la limita legii, precum şi pe liderul acesteia de laşitate. “Astăzi, unul dintre concurenţii noştri a dat dovadă de slăbiciune şi laşitate. Subliniez — anume laşitate, pentru că au trimis un denunţ fals cu scopul de a mă scoate din cursa electorală. Aşa procedează doar perdanţii care nu se pot manifesta prin alte metode. Aşa procedează doar cei complexaţi şi anxioşi faţă de oamenii care ştiu cum să facă reforme, să rezolve problemele reale ale oamenilor, să se bucure de încrederea cetăţenilor. Aceşti candidaţi sunt toxici pentru electorat. De aceea, ei trebuie să fie distruşi, eliminaţi din alegeri”, a declarat Reghina Apostolova.

Şi juristul Partidului “Şor”, Vladimir Fiodorov a calificat acuzaţiile aduse ca fiind nejustificate a prezentat argumente juridice care le combat. El a anunţat că este dispus să caute adevărul în toate instanţele legale. “Vom lupta pentru adevăr prin toate căile legale posibile, în toate instanţele Republicii Moldova, de la CEC până la Curtea Supremă de Justiţie.”

Amintim că reprezentanţii formaţiunii unioniste — Partidul Unităţii Naţionale a cerut excluderea din cursa electorală a candidatului la funcţia de primar general din partea Partidului “Şor”, Reghina Apostolova.

Observatorii procesului electoral subliniază că în această situaţie PUN are doar rolul de executant al unor decizii venite din altă parte, menite să atace Partidul “Şor”, condus de primarul oraşului Orhei, datorită succeselor realizate în ultimul timp şi a ratingului în creştere atât al formaţiunii, cât şi al liderilor săi.

partidulsor.md