Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003DeclaraţiiBeASLMN

De ce Alianţa Social-Democrată, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor merg împreună în alegerile locale şi doresc să se unească într-un partid?

|versiune pentru tipar| BeASLMN, 3 aprilie 2003
Alianţa Social-Democrată, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor au realizat înţelegerea, legalizată prin deciziile organelor abilitate ale fiecărei formaţiuni, de a participa în comun la alegerile locale şi de a se uni într-un partid. Acest deziderat are la bază mai multe raţionamente. Primul este cel de a răspunde aşteptărilor populaţiei de unificare a partidelor de orientare democratică şi reformatoare. Procesul de unificare s-a produs constant după alegerile de la 25 februarie 2001, cînd comuniştii au obţinut, printr-un sistem electoral defectuos, majoritatea constituţională în Parlament. Au fuzionat partide cu doctrine similare, precum “Alianţa Braghiş”, Partidul Democraţiei Sociale “Furnica” şi Mişcarea social-politică “Plai Natal”, ca şi partide avînd doctrine diferite — de exemplu, social-democrată şi liberală, cînd Partidul Naţional Liberal şi Mişcarea social-politică “Pentru Ordine şi Dreptate” au constituit Uniunea Social-Liberală “Forţa Moldovei”. Urmînd exemplul ţărilor europene, s-a mers şi la noi pe calea a treia, ce îmbină liberalismul economic şi protecţia social-democrată în doctrina social-liberală, mai ales în condiţiile cînd în R. Moldova se află masiv la putere un partid certat cu principiile democratice şi avînd apucături totalitare. Această realitate nu permite în prezent axarea exagerată pe divizări doctrinare, fapt ce i-ar favoriza clar în continuare pe comunişti. În acest sens, pe centru-dreapta, a urmat o fuzionare mai largă, în Partidul Liberal, a două partide avînd doctrină liberală şi a unuia cu doctrină creştin-democrată — Partidul Renaşterii şi Concilierii din Moldova şi, respectiv, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat. Astfel, eşichierul politic s-a simplificat în ultimii doi ani, procesul favorizînd exprimarea cît mai concentrată a opţiunilor politice ale alegătorilor.

Are loc un proces de unificare a formaţiunilor şi pe segmentul de stînga. Mai multe partide, inclusiv Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, au semnat un acord de fuzionare, stimulîndu-se artificial încrederea că, prin viitoarea Stîngă lărgită “renovată”, se va reuşi asigurarea, în continuare, a sprijinului dorit de către actualii guvernanţi. În această situaţie, unele formaţiuni social-democrate, care îşi menţin distanţarea de PCRM, cum ar fi Alianţa Social-Democrată, Alianţa Independenţilor sau Partidul Social-Democrat, şi-au reconsiderat locul pe arena politică, pornind, în primul rînd, de la caracterul democratic şi reformator al formaţiunilor, şi au decis să continue procesul de fuzionare, printr-o aliere largă în alegerile locale şi unire cu formaţiuni similare într-un singur partid.

Mesajul principal pe care partidele democratice de orientare europeană, ce au constituit Blocul Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”, doresc să-l transmită alegătorilor din R. Moldova este că în acest bloc s-au unit forţele politice importante de centru-dreapta şi de centru-stînga, constituindu-se o alternativă reală actualei guvernări comuniste din R.Moldova la nivel local şi, apoi, la nivel naţional, prin alegeri parlamentare.

Şansa politică a tînărului nostru stat este o guvernare reformatoare cu participarea forţelor de centru-dreapta şi de centru-stînga. Aceste forţe se găsesc în Alianţa Social-Democrată, Partidul Liberal şi în Alianţa Independenţilor, care desfăşoară o activitate intensă şi au un mesaj concret, moderat. Aceste forţe vor forma în curînd un singur partid, care va obţine un rezultat bun în alegerile locale, ceea ce va însemna o altă administrare la nivel teritorial şi o bază temeinică pentru scrutinul parlamentar. Programul viitoarei noastre formaţiuni comune va îmbina caracterul reformator al programului liberal cu preocuparea pentru promovarea unor programe sociale viabile şi eficiente, care să facă posibilă înfăptuirea unor reforme adeseori dificile prin impactul lor. Componentele BE “Alianţa Social-Liberală Moldova noastră” vor contracara mai uşor împreună încercările comuniştilor de a folosi abuziv resursele administrative şi de a cîştiga prin metode nepermise şi prin diferite presiuni. ASD, PL şi AI îşi conjugă eforturile în alegerile locale, pentru a opune o mai mare rezistenţă comuniştilor şi a le propune cetăţenilor, care nu sînt dispuşi să-i voteze, o forţă de alternativă ce poate învinge şi acum, şi pe viitor. În cadrul partidelor noastre activează reprezentanţi de diferite naţionalităţi, ceea ce oferă speranţa că în R. Moldova pot exista partide nu neapărat pe criterii etnice, că organizarea politică a cetăţenilor nu trebuie să depindă de naţionalitatea acestora şi că numai împreună putem crea un viitor mai bun pentru fiecare.

Congresul de unificare, care se va produce în timpul apropiat, va demonstra că aceste trei partide nu au doar intenţii de moment sau de inducere în eroare a alegătorului, ci că îşi propun obiective clare, de schimbare în bine a stării de lucruri din societate, în baza unor principii verificate deja în statele civilizate, dar şi în fostele ţări sovietice sau socialiste, care se află într-o fază de dezvoltare destul de avansată.

Departamentul Analiză al BE “ASLMN”