Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003DeclaraţiiBeASLMN

Declaraţia partidelor constitutive ale Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar| BeASLMN, 21 mai 2003
În conformitate cu Acordul de constituire a Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală MOLDOVA NOASTRĂ” şi cu deciziile adoptate de către organele de conducere ale Alianţei Social-Democrate, Partidului Liberal şi Alianţei Independenţilor, am declarat că, la 23 mai curent, se va desfăşura Congresul de unificare a acestor formaţiuni într-un partid — “Alianţa Social-Liberală MOLDOVA NOASTRĂ”. În perioada de la formarea Blocului Electoral şi pînă în prezent au fost elaborate şi acceptate, în principiu, Statutul şi documentele programatice ale viitorului partid, astfel încît, la data preconizată, să fie propuse spre adoptare Congresului.

În ciuda tuturor pronosticurilor “pesimiste” făcute de oponenţii noştri politici, unificarea partidelor noastre s-a realizat, de facto — atît în teritoriu, cît şi la centru. Declarăm astăzi, cu toată răspunderea, că sîntem gata pentru realizarea acestui pas important pentru noi şi pentru viaţa politică din Republica Moldova — unificarea forţelor democratice, reformatoare, proeuropene în partidul “Alianţa Social-Liberală MOLDOVA NOASTRĂ”.

Totodată, constatăm cu îngrijorare că, odată cu formarea Blocului Electoral “ASL MOLDOVA NOASTRĂ”, guvernarea comunistă a declanşat o amplă campanie de intimidare şi de calomniere a candidaţilor Blocului pentru alegerile locale. Conştientizînd că, prin fuzionarea Alianţei Social-Democrate, a Partidului Liberal şi a Alianţei Independenţilor, se constituie o alternativă serioasă populismului şi lipsei de competenţă în guvernarea ţării — viitorul partid unic devenind un puternic centru de atracţie a simpatiilor electoratului —, Puterea, în paralel cu scopul de a-i forţa pe candidaţii BE “ASL MOLDOVA NOASTRĂ” să nu participe în alegeri, urmăreşte şi împiedicarea constituirii partidului nostru unic.

Astfel, solicitările noastre privind obţinerea unui local pentru desfăşurarea Congresului pe data de 23 mai s-au lovit de refuzuri repetate. Pornind de la această situaţie, am adoptat decizia de a desfăşura Congresul în ziua de 22 mai, avînd acceptul directorului Operei Naţionale de a ne oferi sala respectivă. La 19 mai, însă, ne-a fost respinsă şi această solicitare, invocîndu-se indicaţia conducerii Ministerului Culturii de a împiedica desfăşurarea Congresului pînă la alegerile locale. Mai mult, directorul Operei Naţionale a fost avertizat că, în cazul în care va pune la dispoziţie sala, riscă să fie demis.

Blocul Electoral “Alianţa Social-Liberală MOLDOVA NOASTRĂ” îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu aceste acţiuni şi le califică drept o încălcare gravă a dreptului cetăţenilor la libera asociere, la întruniri şi la desfăşurarea campaniei electorale, sesizînd, în acest sens, opinia publică din interior şi din exterior, organismele internaţionale şi europene, misiunile diplomatice, acreditate la Chişinău, precum şi organismele internaţionale pentru apărarea drepturilor omului.

Alianţa Social-Democrată, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor îşi reconfirmă decizia fermă de a fuziona într-un partid unic — “Alianţa Social-Liberală MOLDOVA NOASTRĂ” şi declară că îşi vor ţine Congresul de unificare după alegerile locale din 25 mai.

Serviciul de presă al BE “ASLMN”