Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003DeclaraţiiBeASLMN

Declaraţia Consiliului Coordonator Naţional al BE “ASL Moldova Noastră” cu privire la fărădelegile guvernanţilor

|versiune pentru tipar| BeASLMN, 19 iunie 2003
După alegerile locale din 25 mai, unele judecătorii de sector încă nu au validat confirmarea rezultatelor în circumscripţiile electorale respective. Cauza principală o reprezintă contestările — prin diferite motive inventate de către reprezentanţii partidului de guvernămînt — ale legalităţii actului de votare, contestări care constituie, de fapt, încercarea de a se ignora, prin trafic de influenţă, voinţa exprimată de locuitori în scrutin.

Reprezentanţii PCRM apelează la instanţele de judecată în localităţile unde comuniştii au pierdut alegerile în faţa candidaţilor Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”, care au acumulat o majoritate convingătoare de voturi. Un asemenea caz îl constituie şi comunele Ţipala, Horăşti şi Zîmbreni, din raionul Ialoveni, unde, în baza unor contestări fabricate după alegeri de reprezentanţii Partidului Comuniştilor, judecătorul Lungu G., din Ialoveni, punîndu-se în serviciul Puterii, a anulat rezultatele alegerilor în toate trei localităţi, aducînd, astfel, prejudicii morale alegătorilor de aici, dar şi prejudicii materiale statutului, care va suporta cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor repetate. Cu aceeaşi uşurinţă, un alt judecător, Ciugureanu M., de la Tribunalul din Chişinău, specializat pe dosarele Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”, lasă în vigoare deciziile Judecătoriei din Ialoveni. Judecătorul Ciugureanu a încercat să anuleze şi rezultatul alegerilor din or. Ialoveni, din comunele aceluiaşi raion — Dănceni şi Costeşti -, ultima fiind şi baştina liderului comunist Victor Stepaniuc, unde partidul de guvernămînt a pierdut lamentabil alegerile.

În cazul acestor localităţi, s-a incriminat, fără nici un temei, că votarea nu a fost secretă sau personală, că unii alegători au primit mai multe buletine de vot şi că au participat la scrutin şi persoane fără viză de domiciliu în localităţile respective, precum şi cetăţeni neavînd vîrsta de 18 ani, că membrii biroului electoral nu s-au deplasat cu urna mobilă etc. — adică tot felul de motive neinvocate la momentul oportun şi bazate acum pe presupuneri şi afirmări declarative ale concurenţilor electorali din partea partidului de guvernămînt. Mai mult, văzînd că, prin acţiunile lor, au trezit nedumerirea şi indignarea alegătorilor, care ar putea vota masiv, la 22 iunie 2003, pentru candidaţii Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”, comuniştii au cerut ca Judecătoria Ialoveni să-i elimine, din diferite motive, din cursa electorală pe candidaţii acestui bloc pentru funcţia de primar. A fost intentat, astfel, un proces de judecată primarului comunei Ţipala, Ion Cotorobai. Aceeaşi soartă li se pregăteşte primarilor comunelor Zîmbreni şi Horăşti, care candidează, de asemenea, din partea Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”. Fărădelegile din raionul Ialoveni ne conving, o dată în plus, că, pentru unii judecători, nu există supremaţia legii, ci doar supremaţia puterii comuniste, fapt care prejudiciază grav imaginea R. Moldova.

Noi calificăm aceste manifestări ale guvernanţilor drept o continuare a intimidărilor din perioada electorală şi drept fărădelegi incompatibile cu principiul libertăţii alegerilor. Este evident scopul PCRM — de a destabiliza situaţia, de a inhiba activismul politic al cetăţenilor -, intenţionînd să deturneze opţiunile politice ale alegătorilor. Aceasta conduce, însă, doar la tensionarea atmosferei în localităţi, la pierderea încrederii cetăţenilor în sistemul politic. Contestarea rezultatelor alegerilor este o dovadă a intoleranţei comuniştilor faţă de oricare alte formaţiuni politice, cu viziuni diferite de ale lor, incapacitatea de a guverna cinstit şi dorinţa fracţiunii parlamentare majoritare de a fi mai presus ca legea. Mai mult, PCRM procedează astfel în condiţiile în care afirmă insistent, în faţa opiniei publice din interior şi din exterior, că a venit la putere în 2001 pe cale democratică, refuzînd acum acelaşi drept concurenţilor politici.

Consiliul Coordonator Naţional al Blocului Electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” sensibilizează opinia publică, organizaţiile social-politice şi obşteşti din republică, organismele internaţionale asupra încălcării drepturilor omului în R. Moldova şi declară că, în cazul în care partidul de guvernămînt nu va înceta aceste acţiuni, va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Serviciul de presă al Consiliului Coordonator Naţional al BE “ASL Moldova Noastră”