Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003DeclaraţiiPCRM

Declaraţia ştabului electoral al PCRM

|versiune pentru tipar| PCRM, 8 mai 2003
Centrul de presă al candidatului independent Serafim Urechean a dat publicităţii o declaraţie, care nu poate fi apreciată altfel decît ca şantaj şi ameninţare la adresa conducerii Moldovei şi a principalului concurent la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău Vasile Zgardan.

În întreaga lume, inclusiv în ţările democratice ale Occidentului, campania electorală se desfăşoară la fel — într-o luptă informaţional-propagandistică acută între pretendenţi, de la candidaţii la funcţia de preşedinte al ţării pînă la candidaţii la cele mai inferioare funcţii elective în organele locale ale puterii. În acest sens, Republica Moldova nu face excepţie. Acest caracter al campaniilor electorale la noi s-a stabilit încă atunci, cînd PCRM sau că nu participa la alegeri (1994), sau că nu de el depindea alegerea mijloacelor şi metodelor de atingere a rezultatului căutat al votării. Serafim Urechean nu pentru prima dată participă la bătăliile electorale, şi noi nu avem nici un temei să considerăm că în timpul lor el s-a comportat ca un gentleman, nu a ieşit din cadrul Constituţiei şi al Codului Electoral. Să ne amintim cel puţin de alegerile Primarului general din anul 1999, cînd rezultatele votării au fost date publicităţii doar după ce el, ca rezultat al falsificărilor la computer, s-a ales cu mai mult de 50 procente din voturi. În campania actuală S. Urechean de asemenea se comportă, vorbind delicat, nu prea cinstit. Noi ştim că au fost colectate masiv semnături de la pensionari, muncitori şi funcţionari de la întreprinderile şi instituţiile din municipiu, care îi obligă pe cei care şi-au pus semnăturile să-l voteze numai pe S. Urechean. Noi cunoaştem şi faptul că echipa sa le dă cetăţenilor de vîrstă înaintată bani, luaţi nu se ştie de unde, li se acordă ajutor umanitar, probabil, special păstrat de către Primarul general şi echipa sa electorală către alegerile locale. Totodată, celor care iau acestea. locuitorilor oropsiţi, lipsiţi de protejare, săraci ai capitalei şi suburbiilor ei — li se insuflă din partea cui sînt ele şi pentru cine ei sînt obligaţi să-şi dea votul. Pentru noi nu e un secret şi aceea că în arsenalul propagandistic al lui S. Urechean, al ştabului şi centrului său de presă se află şi trucul cu intimidarea cetăţenilor care se ocupă cu comerţul mărunt şi care abia o duc de azi pe mîine, acestora spunîndu-li-se că, în caz dacă va învinge candidatul din partea PCRM, V. Zgardan, lor tuturor li se vor lua patentele. La ce îi trebuie lui S. Urechean să declare aşa ceva? Pentru ca, în auzul tuturor, să-i prevină pe toţi că el, şi numai el, trebuie să cîştige alegerile din 25 mai. Oricare alt rezultat el de pe acum îl declară nevalabil, iar aceasta înseamnă că S. Urechean va folosi orice mijloace de exercitare a presiunii, inclusiv canalele diplomatice şi structurile internaţionale, pentru anularea rezultatelor care nu-i convin ale alegerilor.

Centrul de presă al lui S. Urechean, adică însuşi Primarul general, declară că “orice încălcare, orice formă de presiune asupra electoratului, orice caz de infracţiune şi incorectitudine”, bineînţeles, doar din partea conducerii ţării şi a partidului de guvernămînt, vor fi aduse de el la cunoştinţa CEC şi a Consiliului coordonator al audiovizualului. Prin urmare, orice critică la adresa diriguirii timp de 8 ani a lui S. Urechean în Chişinău din partea PCRM şi a echipei lui va fi calificată de el şi de ştabul său drept o încălcare, drept o presiune, drept o comportare incorectă din partea conducerii ţării şi a PCRM, care l-au propus şi îl sprijină pe candidatul V. Zgardan. Reiese că critica lui Urechean pentru starea îngrozitoare a străzilor din capitală, pentru “gospodărirea” lui respingătoare timp de 8 ani, care a dus fondul locativ al Chişinăului la autodistrugere, pentru majorarea de cîteva ori a preţurilor la serviciile comunale, pentru samavolnicia funcţionarilor municipali, care sînt sub protecţia a lui însuşi Primarul general, pentru numeroasele încălcări financiare va fi apreciată de dl Urechean drept încălcare, drept presiune, drept incorectitudine?! Reiese că numeroasele dosare penale, intentate ba împotriva conducerii municipiului, ba împotriva unor agenţi economici care îl sprijină pe Primarul general, pentru abuzuri în proporţii deosebit de mari, trebuie să fie suspendate şi ele nu pot fi aduse la cunoştinţa obştimii doar din cauza că S. Urechean şi centrul său de presă au atribuit acestora categoria de presiune şi incorectitudine faţă de ele?!

Dar toate acestea nu înseamnă oare că S. Urechean încearcă să creeze pentru sine un regim de favorizare în campania electorală ce se desfăşoară şi să capete imunitatea inviolabilităţii sale îndată după 25 mai? Toate acestea nu înseamnă oare, în sfîrşit, că el şi-a asumat dreptul personal sa trateze ce e încălcare, ce presiune, ce e incorectitudine şi ce nu, şi să determine în ce corelaţie se află toate acestea cu Constituţia şi cu legile Republicii Moldova?

Ştabul electoral al PCRM respinge învinuirile ce se conţin în Declaraţia centrului de presă al lui S. Urechean. Aprecierea întregii campanii electorale, inclusiv votarea de la 25 mai, o vor face experţii independenţi, precum şi numeroşii observatori, printre care şi cei care vor reprezenta misiunile diplomatice, organizaţiile internaţionale şi europene. Din partea noastră, îi chemăm pe toţi candidaţii la funcţia de primar, inclusiv pe S. Urechean, pe toţi candidaţii la funcţia de consilier să ducă o luptă corectă, bazîndu-se în ea pe faptele reale şi propunînd alegătorului propriul program electoral.

/Comunistul, nr. 18 (329), 8 mai 2003/