Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003DeclaraţiiPCRM

Mesajul preşedintelui Vladimir Voronin către alegători

|versiune pentru tipar| PCRM, 11 iunie 2003
Stimaţi concetăţeni, au luat sfîrşit alegerile în organele locale ale puterii. Activismul şi simţul răspunderii, manifestate de dumneavoastră în perioada campaniei electorale, au făcut posibilă crearea condiţiilor necesare pentru colaborarea puterilor de toate nivelurile. Aceasta este o mare victorie a noastră, a tuturor. Putem afirma pe bună dreptate că pentru prima oară în istoria ţării are loc unirea tuturor structurilor puterii în scopul promovării unei politici unice şi coordonate. Sînt convins că în confruntarea cu multiplele probleme şi sarcini care stau în faţa fiecărui sat, a fiecărui oraş şi a ţării în ansamblu, reprezentanţii puterii locale nou-alese, indiferent de convingeri şi de apartenenţa de partid, vor reuşi să creeze o atmosferă de colaborare constructivă. Anume aceasta, dar nu continuarea confruntărilor preelectorale, aşteaptă de la ei alegătorii, anume pe aceasta au contat ei cînd au introdus buletinele de vot în urne.

Alegerile sînt întotdeauna o încercare pentru clasa politică, pentru instituţiile democratice şi pentru electorat în ansamblu. Electoratul şi-a exprimat opţiunea, alegîndu-i pe cei care vor răspunde nemijlocit de renaşterea vieţii în satele şi oraşele lor. Sînt sigur că în marea majoritate a localităţilor încrederea a fost acordată unor oameni oneşti, unor buni gospodari cu spirit de iniţiativă, capabili să soluţioneze prin fapte şi nu prin vorbe problemele comunităţilor. Reducerea numărului de petiţii, de plîngeri şi de adresări parvenite la organele centrale ale puterii de la cetăţenii care nu au găsit în trecut înţelegere din partea autorităţilor locale, va constitui aprecierea reală a activităţii conducătorilor noi-aleşi.

Această cerinţă este deosebit de actuală pentru conducerea aleasă a municipiului Chişinău. Anume aceste alegeri au constituit un apogeu distinct al luptei pentru electorat, care s-a desfăşurat în întreaga ţară. Caracterul dur şi intransigenţa poziţiilor sînt o mărturie a caracterului acut al problemelor stringente, a necesităţii soluţionării lor urgente. În calitatea mea de preşedinte al ţării, m-am pronunţat univoc împotriva candidaturii domnului Serafim Urechean, atrăgînd atenţia orăşenilor asupra faptului că o perioadă de 9 ani din istoria capitalei a fost una de degradare a gospodăriei municipale, de declin al vieţii sociale, economice şi culturale. Dar chişinăuienii au decis altfel. Ei i-au dat lui Serafim Urechean încă o şansă pentru a-şi demonstra prin fapte capacitatea de a realiza intenţiile şi promisiunile. Nu pot să nu respect opţiunea electoratului Chişinăului şi îl chem pe Serafim Urechean să estimeze proporţiile încrederii pe care i-a acordat-o oraşul. Îl chem să respecte, în activitatea sa, principiile democratice şi litera legii. Diferenţa neînsemnată dintre numărul de voturi exprimate în favoarea a doi pretendenţi la funcţia de primar atît în primul, cît şi din cel de-al doilea tur de scrutin, îl obligă pe Serafim Urechean să ţină seama de cele spuse de oponenţii lui. Opinia celor o jumătate din orăşeni care au votat împotriva lui trebuie să fie percepută ca o lecţie dură.

Am certitudinea că pentru toate partidele şi mişcările politice importante din Moldova, ai căror reprezentanţi au fost aleşi în organele locale ale puterii, funcţiile ocupate nu constituie un scop în sine. Sper că aceste formaţiuni susţin cursul spre unificarea ţării, spre integrarea europeană, spre dezvoltarea economică şi stabilitatea socială şi, prin urmare, vor găsi forţe pentru a consolida societatea noastră. Aceasta este misiunea principală a tuturor celor cărora alegătorii le-au încredinţat puterea şi le-au acordat încredere.

/Moldova suverană, nr. 106 (20285), 11 iunie 2003/