Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2003Concurenţi electoraliPDM

Program electoral al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar|
Partidul Democrat acordă alegerilor locale pentru desemnarea primarilor, a Consilierilor locali şi raionali o importanţă deosebită. Noul mandat trebuie să reprezinte nu doar începutul refacerii, ci şi momentul recîştigării de sine şi al speranţei într-un viitor mai bun. Pentru a reuşi acest lucru se impune adoptarea unor noi principii de conducere şi administrare locală, principii care să stea la baza activităţii de zi cu zi a aleşilor locali la toate nivelurile.

PDM, prin intermediul candidaţilor săi, propune un program solid de guvernare locală bazat pe RESPONSABILITATE, EXPERIENŢĂ ŞI PROFESIONALISM.

În programul nostru există soluţii pentru majoritatea problemelor cu care se confruntă atît societatea, în general, cît şi fiecare comunitate în parte. La nivelul fiecărei localităţi candidaţii noştri vor stabili priorităţile şi vor accentua problemele cu care se confruntă comunitatea dată. Principalul nostru obiectiv este de a forma la nivelul fiecărei localităţi o echipă din oameni competenţi profesional care să ştie să ia decizii şi să ştie să le pună în practică.

Experienţa ultimilor ani a dovedit că nu este tocmai uşor şi la îndemîna oricui că prin activităţi de rutină sau speculative să asigure buna funcţionare a serviciilor publice, normalitatea vieţii de zi cu zi.

PDM a avut tăria de a se confrunta cu realitatea crudă, de a căuta cu răbdare soluţii şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru reforma economică. Partidul Democrat are un potenţial uman considerabil, persoane cunoscute şi apreciate atît la nivel local cît şi central, oameni cu experienţă, care au izbutit să înregistreze o serie de reuşite importante pentru economia şi societatea Republicii Moldova. Iată de ce astăzi, în ajunul confruntării electorale, noi propunem programe viabile şi oameni competenţi care pot şi vor să se implice în rezolvarea problemelor comunitare.

Partidul Democrat din Moldova, la nivel local, va guverna călăuzindu-se de interesele naţionale majore:

Aleşii locali ai PDM vor asigura transparenţa şi controlul puterii locale — orice ramură a puterii care nu este controlată de popor lucrează împotriva poporului!

Aleşii locali ai PDM vor asigura transparenţa în procesul luării deciziilor — deciziile luate fără acordul cetăţenilor sînt îndreptate în favoarea puterii şi nu a cetăţenilor!

Aleşii locali ai PDM vor asigura transparenţa şi accesul la informaţie — cetăţenii informaţi nu pot fi prostiţi şi manipulaţi de birocraţi!

Aleşii locali ai PDM vor asigura transparenţa cheltuirii banilor publici — corupţia şi hoţia puterii distruge viitorul ţării şi al copiilor!

Aleşii locali ai PDM vor asigura transparenţa legislativă — necunoaşterea drepturilor proprii permite puterii să jefuiască demnitatea şi viaţa cetăţenilor!

Partidul Democrat, prin aleşii săi, va promova valori noi în politica localităţilor mici: dezvoltarea relaţiilor comunitare, elaborarea obligatorie pentru fiecare localitate a strategiei de dezvoltare durabilă, crearea condiţiilor de trai corespunzătoare unei ţări europene în secolul XXI.

Partidul Democrat, prin aleşii săi, va apăra dreptul cetăţenilor la proprietatea privată şi la antreprenoriat liber.

Partidul Democrat, prin aleşii săi, va contribui la creşterea influenţei şi rolul societăţii civile în procesul luării deciziilor şi gestionarea locală.

SĂ OFERIM ŢĂRII CELE NECESARE, SĂ DĂM OAMENILOR CE MERITĂ!
ÎMPREUNĂ SĂ AVEM GRIJĂ DE VATRA STRĂBUNĂ

I. În domeniul social:

II. În domeniul financiar:

III. În domeniul economic:

IV. În domeniul educaţional, cultural şi sportiv:

V. În domeniul ordinii publice şi securităţii cetăţenilor:

VI. În domeniul ecologic:

VII. În domeniul societăţii civile:

Cele prezentate constituie un minim de ofertă electorală pentru perioada 2003–2007

Noi vom depune toate eforturile pentru implementarea în conştiinţa fiecărui cetăţean a responsabilităţii civice, mai concret, a ideii că localitatea noastră este casa noastră şi sîntem datori să o facem mai frumoasă, mai curată.

ÎMPREUNĂ, VOM FACE DIN MOLDOVA O ŢARĂ EUROPEANĂ!

Pentru că ştim ce şi cum trebuie făcut.
Pentru că putem lupta pentru împlinirea speranţelor fiecăruia.
Vrem, cu dumneavoastră, ca parteneri, să realizăm schimbarea în bine a vieţii localităţilor noastre şi respectiv a fiecăruia dintre noi.