Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiAMN

Parlamentarii europeni constată lipsa de progres a Moldovei în organizarea alegerilor democratice

|versiune pentru tipar| AMN, 29 mai 2007
Spre deosebire de alte ţări, care progresează, Moldova rămâne a fi stabilă doar în instabilitatea sa, a apreciat în cadrul unei întâlniri cu liderii Alianţei “Moldova Noastră” dl Jelko Kacin, vicepreşedinte al delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de cooperare cu Republica Moldova.

Euro-deputat liberal-democrat din Slovenia, dl Kacin se află în ţara noastră pentru observarea alegerilor locale, în privinţa cărora a declarat ca există un număr mare de probleme încă înainte de ziua votării. În special, monitorizările efectuate de organizaţiile civile denotă lipsa de progres în domeniul mass-media, în primul rând în audiovizual, care continuă să servească forţele de la putere în detrimentul celorlalţi concurenţi electorali şi a societăţii, în general. Era de aşteptat o asemenea situaţie, dar trebuie să spunem clar că este nevoie de un progres profund, a menţionat euro-parlamentarul sloven, adăogând că încă nu poate vorbi despre rezultatele alegerilor, dar situaţie nu este bună.

În acest moment structurile europene sunt lipsite de entuziasm în ce priveşte perspectiva extinderii UE, situaţie în care şansele Moldovei depind hotărâtor de progresul ei democratic, a declarat Jelko Kacin. El a arătat că UE va spori atenţia faţă de evoluţiile interne din Republica Moldova, a căror schimbare cardinală este în interesul dezvoltării europene şi acest mesaj e transmis, deopotrivă, politicienilor şi populaţiei care urmează să decidă.

Partidul Comuniştilor încalcă orice legi în cadrul acestor alegeri locale, atât ale statului, cât şi ale bunului simţ, a declarat, la rândul său, Serafim Urechean, preşedintele Alianţei “Moldova Noastră”. El a concluzionat că la finalul campaniei electorale există toate temeiurile pentru a o declara drept incorectă, inechitabilă şi fraudată. Urmează să vedem ce ne va aduce ziua alegerilor, deoarece la alegerile parlamentare din 2005 comuniştii şi-au adăogat nu mai puţin de 6% de voturi prin falsificarea listelor, în care a fost marcată participarea unui număr mare de cetăţeni aflaţi, de facto, la muncă în afara ţării, a atenţionat observatorii străini Preşedintele AMN.

Iar în ce priveşte refuzul Republicii Moldova de a se racorda la standardele europene, el se explică firesc prin natura antinaţională a regimului de guvernare şi a liderului său, care este împotriva integrării europene. Serafim Urechean a condamnat faptul că la recentul summit central-european de la Brno, Preşedintele Voronin a avut un mesaj, practic, antieuropean, invocând identitatea naţională, statutul de neutralitate, sărăcia sau divizarea teritorială ca pârghii de descurajare a suportului occidental în procesul de integrare a Moldovei în UE.

Liderii occidentali au mizat greşit pe Voronin, iar cât timp acesta va deţine puterea la Chişinău şi Smirnov la Tiraspol este imposibilă atât soluţionarea diferendului de pe Nistru, cât şi progresul democratic şi economic al Republicii Moldova, a declarat liderul Alianţei “Moldova Noastră”.

Reprezentanţi ai Alianţei “Moldova Noastră” au semnalat că agenţii comunişti preiau din punctele de frontieră bazele de date despre cetăţenii RM aflaţi peste hotare. Avertizăm observatorii asupra pericolului de utilizare a acestor date prin aplicare semnăturii personale scanate de organele MDI pentru a falsifica şi a atribui comuniştilor cel puţin 600 000 de voturi ale cetăţenilor aflaţi în străinătate.

Centrul de Presă al AMN