Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiAMN

Serafim Urechean: “Electoratul democratic oferă o nouă şansă forţelor democratice”

|versiune pentru tipar| AMN, 12 iunie 2007
În prima sa conferinţă de după scrutinul din 3 iunie, curent, Preşedintele AMN a declarat astăzi că opţiunile electoratului cer să fie lăsate în istorie abordările, determinate de actul din 4 aprilie 2005. Vom ţine cont de lecţiile trecutului, dar trebuie să privim în viitor pentru a construi viitorul european, democratic şi prosper al Republicii Moldova, a spus Serafim Urechean.

Liderul Alianţei “Moldova Noastră” a apreciat că Partidul Comuniştilor a pierdut alegerile, iar forţele democratice au şansa şi obligaţia de a prelua puterea la nivel local, pierdută de comunişti. AMN promovează crearea de alianţe ale forţelor democratice în consiliile raionale şi municipale depăşind lipsa de încredere generate de acţiunile anterioare ale partenerilor de negocieri. Semnalul dat de PDSM, UCM şi PSDM este pozitiv, dar insuficient, consideră Serafim Urechean, care salută deschiderea Partidului Democrat către negocierile de consolidare a polului social-democrat. În ce priveşte un potenţial pol social-liberal, AMN se declară în continuare deschisă pentru formaţiunile, care vor trage concluziile de rigoare în urma recentelor alegeri şi în perspectiva celor parlamentare, dar fără a forţa asemenea negocieri.

Alianţa “Moldova Noastră” consideră că respectul faţă de opţiunile alegătorilor trebuie să fie arătat nu numai la nivel local, dar şi la cel central, inclusiv prin cooperarea parlamentară în chestiunile esenţiale pentru ţară, cum ar fi adoptarea bugetului pe 2008 sau ajustarea cadrului juridic naţional la standardele europene. Un obiectiv comun ar fi şi îmbunătăţirea legilor lipsite de esenţă în urma negocierii lor cu comuniştii, cum sunt codul electoral, sau codul audiovizualului, care au creat premise pentru fraudarea campaniei electorale, a menţionat Urechean. Dar, a accentuat el, crearea unei atmosfere de cooperare este principala sarcină a forţelor de orientare democratică în momentul de faţă şi în următoarele luni. Rezultatele electorale permit ca în majoritatea covârşitoare a raioanelor noua conducere să fie desemnată fără participarea comuniştilor. Este o şansă istorică şi unică, cu atât mai mult cu cât sunt posibile alegeri parlamentare anticipate.

Actualul regim intră în stadiul de agonie, ceea ce se observă şi în reactivarea proceselor penale împotriva politicienilor opoziţiei de la toate nivelurile, intensificarea şantajului, utilizarea deschisă a radioteleviziunii publice în favoarea candidaţilor comunişti din turul doi de scrutin. 188 de candidaţi ai AMN continuă lupta pentru postul de primar, în majoritatea cazurilor — contra candidaţilor PCRM. Mizăm pe sprijinul forţelor necomuniste, oferim acelaşi sprijin şi chemăm la competiţie loială acolo unde concurează doi democraţi, a reiterat Preşedintele formaţiunii.

Chiar dacă şi-a dorit mai mult, Alianţa “Moldova Noastră” are, totuşi, cea mai bună poziţie de start pentru următoarele alegeri, a constatat Serafim Urechean, promiţând noi măsuri pentru a transforma succesul rezistenţei în victoria definitivă a forţelor democratice din R. Moldova!

Centrul de Presă al AMN