Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPDM

PDM despre incidentul de la Nisporeni

|versiune pentru tipar| PDM, 3 iunie 2011

Premierul Filat, fiind criticat joi seara la Nisporeni, a uitat de unitatea AIE şi a reluat aluziile din seria “jocul de-a păpuşile”, atacând Partidul Democrat. Refuzăm implicarea în această polemică.

Totuşi, ne vedem obligaţi să oferim informaţia corectă despre acest caz, pentru a proteja buna imagine a locuitorilor din acest raion şi pentru a ajuta cetăţenii să înţeleagă unele lucruri:

Partidul Democrat a anunţat din timp şi a primit autorizaţia administraţiei locale pentru a organiza în seara zilei de 2 iunie un concert în piaţa centrală a oraşului Nisporeni, la care a fost invitată multă lume şi din localităţile raionului.

Încă în prima parte a zilei în oraş au descins ofiţerii serviciului de pază şi protecţie a premierului, care au somat personalul tehnic să-şi strângă echipamentele de sonorizare şi să plece din piaţă, pentru că la vine Premierul. Aşa cum e normal într-un stat de drept, li s-a prezentat autorizarea şi programul, care prevedea evoluarea unor ansambluri de muzică locale, a fanfarei din Nisporeni, însă reacţia a fost una anormală şi brutală. Imediat s-a dat ordin de sus politiei locale, care a ridicat actele şoferilor şi numerele de înmatriculare a unităţilor de transport implicate în pregătirea concertului Partidului Democrat. Explicaţia era ca pe timpul comuniştilor — avem ordin de sus. Ulterior, autocarele care veneau cu invitaţii din sate au fost oprite de poliţie, întoarse înapoi, iar dacă au căutat dreptate, li s-au ridicat şi lor numerele de înmatriculare. Până azi oamenii obstrucţionaţi în asemenea mod însă stau pe pragul comisariatului de poliţie, dar fără a primi nici explicaţiile de rigoare, nici actele sau numerele de înmatriculare. Comisarul nu răspunde la nici un apel, probabil, de frica şefilor.

Propunerile activiştilor locali ai PDM de a găsi o soluţie amiabilă, de exemplu, de a face succesiv ambele acţiuni electorale, au întâmpinat acelaşi răspuns al partenerilor de coaliţie: fugiţi de aici că vine Premierul.

În această atmosferă de abuz, utilizând instrumentele de forţă la cel mai înalt nivel pentru a-şi impune obiectivele electorale, încălcând legea şi orice drepturi, şi-a făcut prezenţa şi Prim-ministrul Vlad Filat. La Nisporeni oamenii dintotdeauna au demnitate şi l-au întâmpinat în corespundere cu manierele demonstrate de oaspete. Iată de unde vine nervozitatea premierului.

Aceste lucruri le-a fixat şi televiziunea, care-l însoţea, dar Publika TV, nu înţelegem de ce a omis ca pe timpurile cenzurii datele reale şi a proliferat numai o serie de reacţii emotive. Aceste abuzuri, desigur, vor fi atacate în justiţie ca adevărul să fie şi cunoscut şi respectat.

Azi premierul, din câte ştim, e oaspete la Orhei şi sperăm că-şi va lua de seamă şi va trata cu respect locuitorii oraşului, al cărui primar este un reprezentant al Partidului Democrat. Şi ne mai exprimăm încrederea, că va renunţa la intenţia de a continua şi mâine să exercite influenţa sa administrativă în acest raion, aşa cum a încercat la Nisporeni, căci sâmbătă e ziua tăcerii, ziua în care cetăţenii trebuie să fie lăsaţi să-şi ia decizia de vot!

Sursa: www.pdm.md