Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001DeclaraţiiBEAB

Declaraţia dlui Dumitru Braghiş, liderul blocului electoral “Alianţa Braghiş”, către participanţii la alegerile parlamentare anticipate

|versiune pentru tipar| BeAB, 12 februarie 2001
În republica noastră e în plină desfăşurare campania pentru alegerile parlamentare anticipate. Cetăţenii se vor prezenta la sectoarele de votare pentru a decide în favoarea cărui partid politic, bloc electoral sau candidat independent să-şi dea votul. Opţiunea lor va determina nu numai noua componenţă a organului legislativ suprem al republicii, dar şi condiţiile în care va activa viitorul parlament, şansele de a îmbunătăţi starea de lucruri în societate şi de a spori bunăstarea poporului.

În legătură cu această importantă campanie politică, sporeşte vădit spiritul activ al participanţilor la maratonul electoral. Este un lucru firesc, dat fiind faptul că alegerile sînt mai întîi de toate, o competiţie a platformelor economice şi concepţiilor politice, însă acest mod de a aborda alegerile nu este pe placul tuturor participanţilor la scrutin. Mulţi concurenţi încearcă să compenseze lipsa de idei şi argumente prin ponegrirea neîntemeiată a oponenţilor, prin insinuări murdare şi declaraţii iresponsabile.

Blocul nostru se adresează tuturor participanţilor la alegeri să desfăşoare această luptă în mod corect, în deplină conformitate cu legislaţia şi normele etice ale unui stat civilizat. Populaţia a obosit de promisiuni deşarte, de confruntări politice interminabile, de corupţie şi nedreptăţi şi îşi doreşte un parlament format din oameni oneşti, capabili să-şi onoreze promisiunile.

Ne adresăm către competitorii electorali cu rugămintea de a manifesta respect faţă de alegători, de a renunţa la metodele şi procedeele nepermise faţă de oponenţi. Este inadmisibilă folosirea mass-media în scopul ponegririi adversarilor, tirajării intrigilor şi calomniilor.

Duşmănia şi intoleranţa în campania electorală vor aduce un prejudiciu ireparabil elitei politice, imaginii ţării pe arena internaţională şi, în consecinţă, vor înrăutăţi climatul investiţional.

Ne adresăm liderilor şi activiştilor tuturor partidelor şi mişcărilor să dea dovadă de cultură şi înţelepciune politică. Să demonstrăm, în cele din urmă, poporului nostru că la actualele alegeri participă partide responsabile, care pot da dovadă de un comportament civilizat, indiferent de faptul dacă vor cîştiga ori vor pierde campania electorală, partide ce respectă electoratul şi se supun voinţei lui.

/Moldova Suverană, Nr. 34–35, 13 februarie 2001/