Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001DeclaraţiiBEAB

Apelul Premierului Dumitru Braghiş către alegătorii de pe malul stîng al Nistrului

|versiune pentru tipar| BeAB, 20 februarie 2001
Dragi cetăţeni!

Nu mă îndoiesc că majoritatea locuitorilor Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului doresc nu numai să trăiască în pace şi înţelegere, dar şi în cadrul unei singure ţări. Bunul simţ le sugerează că aşa este mai uşor să rezistăm încercărilor, pe care ni le pregăteşte soarta unindu-ne eforturile pentru a soluţiona orice problemă.

Ca premier şi ca om, zilnic preocupat de rezolvarea nemijlocită a chestiunilor de ordin economic şi social, înţeleg şi văd mai bine ca mulţi alţii ce urmări dezastruoase au iresponsabilitatea politicienilor, anii de conflict şi opoziţia politică de pe ambele maluri ale Nistrului asupra destinelor ţării, asupra nivelului de trai al populaţiei. Sînt profund convins că trebuie să punem capăt acestei situaţii şi că neapărat trebuie să fim împreună. Pentru aceasta însă se cere nu numai buna credinţă a politicienilor, ci şi eforturile întregului popor, care doreşte să trăiască în pace şi armonie, după standardele civilizaţiei şi cu respectarea întocmai a drepturilor omului.

Situaţia din ţară m-a făcut să intru în politică şi să creez “Alianţa Braghiş”. Credeţi-mă, în blocul nostru sînt mulţi oameni apţi să evalueze cu luciditate ceea ce se întîmplă la noi, inclusiv pe malul stîng al Nistrului, şi ei sînt adînc întristaţi de dezbinarea Moldovei. Înţelegem, de asemenea, că în această sferă complicată decizii uşoare nu există.

Cei care promit astăzi soluţii simple, inclusiv pentru reunirea ţării, sînt, în cel mai bun caz, oameni lipsiţi de simţul răspunderii.

Cu toţi împreună, însă, noi trebuie să ajungem la o înţelegere, în caz contrar copiii şi nepoţii noştri nu ne vor ierta niciodată. Conştientizînd complexitatea acestei sarcini ca şi a altor probleme ale poporului, alianţa noastră nu va face nimic necugetat sau în pripă. Dar vă promitem ferm că dacă vom ajunge în Parlament, vom face tot ce ne stă în puteri ca să avem o singură ţară, ca ea să înflorească şi viaţa în ea să fie mai uşoară, iar locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului să trăiască în pace şi înţelegere.

Vom reuşi acest lucru numai dacă ne veţi ajuta şi dumneavoastră. Actualele alegeri anticipate în Parlamentul Republicii Moldova acordă locuitorilor de pe malul stîng al Nistrului dreptul şi posibilitatea de a-şi spune cuvîntul asupra tuturor aspectelor vieţii .ţării noastre (care este, orice s-ar spune, doar una), de a influenţa asupra situaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu staţi deoparte, nu cedaţi nimănui dreptul de a decide în locul dumneavoastră. Veniţi pe 25 februarie la centrele electorale, participaţi la alegerile Parlamentului Moldovei, susţineţi “Alianţa Braghiş”.

Numai împreună cu dumneavoastră vom putea construi o Moldovă independentă şi prosperă.

Dumitru Braghiş

/Moldova Suverană, Nr. 41, 20 februarie 2001/