Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001DeclaraţiiPDM

Demers adresat lui Dumitru NIDELCU, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale

|versiune pentru tipar| PDM, 31 ianuarie 2001
Corectitudinea campaniei electorale parlamentare, desfăşurarea ei în strictă concordanţă cu legislaţia, constituie un factor primordial, un indiciu al nivelului democraţiei în stat. Între timp, în actuala campanie electorală avem deja exemple negative în acest sens. Astfel, pe lista unuia dintre concurenţii electorali — Alianţa Braghiş — sînt incluse, afară de Prim-ministru, şi alte persoane suspuse din Guvern: viceprim-miniştrii L.Guţu, V.Cosarciuc, Directorul Cancelariei de Stat I.Untu, prefecţi de judeţe, un şir de viceminiştri şi alţi membri ai Executivului.

Ei sînt cu toţii în exerciţiul funcţiunii, dar concomitent participă activ la campania electorală. Ba mai mult chiar, în aparatul Guvernului, în judeţe sînt create staff-uri în frunte cu viceminiştri, şefi de direcţii de la Guvern, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi ai Executivului republican (dnii S.Musteaţă, B.Gherasim, V.Bumacov etc.). Practic, întreg sistemul Executivului republican şi structurile executive din judeţe sînt subordonate acestei activităţi de pregătire a alegerilor echipei prim-ministrului în teritoriu. Pe lîngă faptul că înalţii funcţionari de stat de pe lista Alianţei Braghiş nu sînt degrevaţi din funcţie, şi aceşti funcţionari din staff-ul central şi cele judeţene sînt implicaţi în mod direct în asigurarea campaniei electorale a Alianţei Braghiş.

Afară de aceasta, lucrătorii structurilor Guvernului, ai serviciilor speciale impun oamenii din teritoriu, pe reprezentanţii şi susţinătorii altor partide, ca ei să facă agitaţie pentru candidaţii de pe lista acestui bloc electoral, să asigure succesul Alianţei Braghiş la alegerile parlamentare anticipate. Pentru atingerea acestor scopuri se recurge adesea la intimidări şi chiar la ameninţări.

Atragem atenţia asupra faptului că o atare activitate a staff-ului Alianţei Braghiş încalcă principiile democratice de organizare a campaniei electorale, creează condiţii nefavorabile şi inegale pentru celelalte partide şi blocuri lansate în campania electorală.

Ne adresăm conducerii Executivului, colaboratorilor structurilor de stat centrale şi locale să nu se lase antrenaţi în aceste acţiuni, în munca de agitaţie în favoarea unui singur bloc electoral, pentru că după alegerile parlamentare anticipate din 25 februarie 2001 să nu apară cazuri de “reglări de conturi”, răfuieli politice cu oponenţii şi alte situaţii neplăcute.

Intervenim la Comisia Electorală Centrală cu rugămintea să examineze starea de lucruri descrisă în acest Demers şi să întreprindă măsurile necesare, prevăzute de legislaţia în vigoare, care ar crea condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali, pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare într-o atmosferă de corectitudine şi imparţialitate.

/Dialog, An. 4, Nr. 6, 31.01.2001/