Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001DeclaraţiiPDM

Mesajul lui Ion Sturza către alegători

|versiune pentru tipar| PDM, 22 februarie 2001
M-am întîlnit în această electorală cu zeci, sute, poate chiar mii de oameni. Am cutreierat, cum se spune, Moldova în lung şi în lat.

Acum, la ceasul al doisprezecelea, cînd au mai rămas ore numărate pînă va trebui să faceţi alegerea, pot să vă mărturisesc că nu am fost niciodată mai plin de încredere că mai avem o şansă pentru a opri dezastrul şi a renaşte din ruine.

Deşi mizeria e grea şi deznădejdea poporului e mare, în sufletele oamenilor mai există o speranţă, un simţ al adevărului şi al dreptăţii. Peste tot pe unde am fost, am avut bucuria să constat că gîndurile şi ideile noastre au căzut în pămînt roditor. Peste tot am găsit înţelegere şi susţinere. Poate pentru că, aşa cum ni s-a spus într-un sat din nordul Moldovei, noi nu am folosit în această campanie nici sacul cu promisiuni deşarte şi nici căldarea cu zoi.

Sîntem o echipă de oameni care cred că demnitatea şi onoarea sînt mai presus de toate. De aceea am lăsat în grija altora vînturarea de minciuni şi tulburarea de ape. Noi am făcut altceva. Cu cifre şi cu argumentele pe masă am convins oamenii că mai putem să ne salvăm. Am arătat tuturor că putem şi trebuie să rupem de pe noi cămaşa de forţă a sărăciei, a vrajbei şi a urii care de zece ani ne macină fără încetare.

Echipa Partidului Democrat, echipa noastră, “Rîndunicii”, “echipa Sturza” nu are meşteri la vorbe frumoase, în schimb, noi ştim să muncim, ştim ce trebuie şi cum trebuie să facem pentru a scoate ţara din criză.

Dovadă sînt acţiunile şi rezultatele concrete ale guvernării noastre. Guvernul Sturza a venit la putere după criza financiară din Rusia. Republica era cuprinsă de un adevărat haos financiar-economic. Părea că doar un miracol ne mai poate salva de “default”. Pînă la urmă însă nu a fost nevoie de vreun “miracol”. A fost de ajuns priceperea, hotărîrea şi dăruirea echipei noastre de tineri inimoşi.

Nu a fost simplu să lichidăm creditarea privilegiată, cu garanţii de guvern, a unor subiecţi economici “aleşi”. Banii, ştia toată lumea, se duceau pe gura lupului (mai exact, erau furaţi cu binecuvîntarea guvernului) şi caznaua statului pierdea anual 250–300 mln. lei. Nu a fost uşor să interzicem şi aşa-zisele “achitări reciproce”, de care se foloseau diferite structuri mafiote şi care iar aduceau pierderi de sute de mln. lei. Cîte eforturi ne-a costat numai reglementarea activităţii Zonei economice libere “Expo-business-Chişinău”, care prejudicia statul anual de circa 60 mln. lei! Şi totuşi, în ciuda unei opoziţii constante din partea unor forţe politice şi a unor “lobby” puternici din sfera puterii, noi am făcut ceea ce dicta interesul nostru naţional. Noi am micşorat volumul hîrtiilor de valoare puse în circulaţie de guvernele trecute, care din cauza procentelor mari pe care trebuia să le plătim, erau o povară peste puterile bugetului nostru. Noi am creat de-a lungul Nistrului posturi vamale şi am pornit o luptă crîncenă împotriva contrabandei cu ţigări şi produse petroliere, într-o singură vară numai, în urma acestor măsuri concrete, în buget s-au vărsat peste 70 mln. lei.

Sîntem siguri că tocmai aceste măsuri hotărîte ale guvernului Sturza nu au plăcut forţelor cointeresate ca jaful să continue. Această politică îndreptată împotriva corupţiei şi mafiei a şi coalizat pe frontişti, comunişti şi, mai ales, pe cei din spatele lor, în efortul de a demisiona acest guvern.

Ceea ce am început noi atunci şi nu am reuşit să ducem la capăt vom face în noul parlament. Programul nostru prevede o schimbare de structură, de esenţă. Măsurile “salvatoare” de pompieri la comandă sau acţiunile populiste de felul lui Arvinte, care tăia din poale şi cosea la coate, nu mai pot înşela pe nimeni. Ele nu duc decît într-un fundac fără ieşire.

De aceea echipa Partidului Democrat, echipa Sturza e gata, în primul rînd, să dea un imbold dezvoltării economiei. Creditele cu dobînzi mici luate pentru construirea infrastructurii ţării, a drumurilor, a reţelelor de gazificare, pentru crearea asociaţiilor de deservire tehnică a agriculturii şi susţinerea întreprinderilor mici de prelucrare a producţiei agrare vor rezolva, alături de celelalte măsuri prevăzute de program, problema relansării economice şi a şomajului de la sate. În chiar primul an e posibilă o creştere de 5 procente a PIB-ului şi o creare a circa 50 mii locuri de muncă, în aceste condiţii este reală şi majorarea în numai un an de zile de două-trei ori a pensiilor şi salariilor, vor fi posibile şi investiţii serioase în sfera socială, în medicină şi învăţămînt.

Important e faptul că este un program probat de acum de practică. Important e că este o echipă de tineri care se ambiţionează să facă “istorie”, adică să muncească pentru ţara aceasta, unde cu toţii au văzut lumina zilei şi de unde nu au de gînd să plece.

Şi mai important e ca D-voastră să le acordaţi încrederea de care au nevoie, de care avem cu toţii nevoie. Important, deci, e să nu greşiţi la 25 februarie şi să votaţi “Rîndunica”, să votaţi echipa Sturza. Ziua de ieri s-a dus fără întoarcere. Ziua de mîine numai Domnul o ştie. Votaţi cu ziua de azi. Azi avem nevoie de o schimbare.

/Dialog, An. 4, Nr. 13, 22.02.2001/