Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001Concurenţi electoraliPDM

Program electoral al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar|

1. Crearea unui climat de afaceri favorabil

Strategia de depăşire a crizei şi de trecere la o dezvoltare durabilă presupune o ameliorare calitativ nouă a economiei Moldovei. Acest scop poate fi atins doar pe baza unor investiţii masive în capitalul de bază, sporindu-se totodată eficienţa investiţiilor de capital. În context, o problemă-cheie pentru următorii cinci ani o constituie asanarea climatului de afaceri şi investiţional, fără de care e cu neputinţă modernizarea şi dezvoltarea economică. Ameliorarea condiţiilor generale de gestionare presupune:

O parte componentă a unei economii în ascensiune o constituie pieţele şi instituţiile financiare aflate într-o dezvoltare dinamică. Elementele-cheie pentru edificarea unui sistem financiar adecvat pieţei sînt:

1.1. Apărarea drepturilor de proprietate

Condiţia principală pentru înviorarea economiei Moldovei, în lipsa resurselor energetice şi minerale, este crearea unor mecanisme ce ar asigura libertatea iniţiativei economice, egalitatea şi protecţia drepturilor tuturor persoanelor ce participă la circuitul patrimonial, indiferent de forma de proprietate. Pentru asigurarea unui regim de drept echitabil pentru toate formele de proprietate, PDM va promova:

1.2. Egalarea condiţiilor de concurenţă

Obiectivul pe care îl urmăreşte politica de concurenţă a PDM este crearea unui mediu în care să se desfăşoare o concurenţă echitabilă, onestă, ce ar înlesni distribuirea eficientă a resurselor, creşterea economică durabilă şi protecţia permanentă a drepturilor consumatorilor autohtoni.

Atingerea acestui scop va fi asigurat din contul:

1.3. Dereglementarea economiei

Condiţia cea mai importantă pentru crearea în Moldova a unui climat favorabil liberei iniţiative constă în diminuarea presiunii birocratice asupra business-ului, ridicarea nivelului de libertate economică pentru agenţii implicaţi în activitatea productivă şi eficientizarea puterii de stat în vederea creării unui mediu de afaceri favorabil, apărarea drepturilor şi intereselor legitime atît a întreprinzătorilor, cît şi a consumatorilor de mărfuri şi servicii oferite de piaţă.

Pentru înlăturarea barierelor de ieşire pe piaţă e necesar:

Drept temelie pentru politica de dereglementare trebuie să servească introducerea unei norme constituţionale ce ar fixa acest principiu de drept: pentru un organ de stat de orice nivel tot ce nu este prevăzut de lege este interzis.

1.4. Modernizarea sistemului bancar

Principalul scop al modernizării sistemului bancar este de a asigura dezvoltarea sa durabilă, de a-l orienta spre interesele sectorului real al economiei, de a-l face mai sigur şi mai atractiv pentru clienţi.

Sporirea eficienţei şi atractivităţii sectorului bancar necesită soluţionarea următoarelor sarcini:

1.5. Modernizarea pieţei mobiliare şi a instituţiilor investiţionale

Scopul principal constă în formarea unui model de piaţă mobiliară care să-şi asume rolul de instrument eficient pentru atragerea şi redistribuirea capitalurilor în ramurile de perspectivă ale economiei moldoveneşti, să stimuleze activitatea investiţională şi să oprească exodul capitalului din ţară. Pentru a atinge acest scop este necesar:

2. Politica macroeconomică

Eforturile statului în vederea creării unui mediu favorabil pentru afaceri şi descătuşarea spiritului de iniţiativă potenţial al cetăţenilor se va încununa de succes doar în cazul promovării unei politici macro-economice adecvate, în primul rînd a celei bugetare, fiscale şi vamale.

2.1. Direcţiile principale ale politicii

Formarea unui sistem bugetar eficient constituie o parte integrantă a procesului de afirmare a unui stat eficient, a economiei de piaţă şi a societăţii deschise. Politica bugetară urmează să aibă un rol-cheie în politica statului şi să asigure realizarea următoarelor funcţii de bază:

În acest scop, este necesar:

2.2. Politica fiscală şi vamală

Principalul scop al politicii fiscale şi vamale a PDM îl constituie asigurarea în fapt a principiului constituţional privind distribuirea egală a poverii fiscale asupra tuturor agenţilor economici şi cetăţenilor, pentru constituirea resurselor bugetare ale statului. În acelaşi timp, politica fiscală şi vamală nu trebuie să devină o frînă în calea dezvoltării liberei iniţiative a participanţilor pe piaţă. Soluţionarea acestor probleme va fi asigurată prin:

3. Politica structurală

Direcţia principală a politicii structurale a PDM este sporirea competitivităţii economiei moldoveneşti prin atingerea următoarelor scopuri, legate între ele:

Politica structurală a PDM va fi promovată prin aplicarea următoarelor principii de bază:

4. Politica socială

Rezultatul final al înfăptuirii programului economic al PDM trebuie să fie ridicarea nivelului de trai al populaţiei, eradicarea sărăciei, asigurarea protecţiei sociale a cetăţenilor.

Programul PDM prevede, în context, o serie de măsuri orientate spre transformări în sfera socială. Acestea vor viza următoarele scopuri de bază:

4.1. Dezvoltarea sistemului de învăţămînt

PDM concepe dezvoltarea învăţămîntului ca o condiţie inseparabilă a modernizării societăţii. Pentru ca sistemul de învăţămînt să corespundă necesităţilor reale ale societăţii, PDM va asigura:

4.2. Dezvoltarea sistemului ocrotirii sănătăţii

Scopul strategic al programului PDM îl constituie ameliorarea sănătăţii populaţiei. Atingerea acestui scop va fi asigurată prin:

4.3. Politica în domeniul culturii

Scopurile strategice ale politicii promovate de PDM în domeniul culturii sînt:

4.4. Relaţii de muncă şi gradul de ocrotire a populaţiei

Scopul strategic al reformei în relaţiile de muncă, pe care şi l-a propus PDM, este crearea în Moldova a unei pieţe a muncii civilizate, care să-l asigure pe patron cu forţe de muncă de calificarea necesară, iar pe angajat — cu muncă, cu un salariu decent şi cu condiţii de muncă acceptabile. Pentru atingerea acestui scop PDM va asigura soluţionarea următoarelor sarcini.

4.6. Asistenţa socială a populaţiei

Politica socială a PDM se întemeiază pe necesitatea dezvoltării în continuare a sistemului de asistenţă nominală pentru categoriile defavorizate care într-adevăr au nevoie de un asemenea ajutor. în acest scop, PDM va asigura:

Acest program pe care îl propunem se bazează pe posibilităţi reale şi pe potenţialul economic al Moldovei, iar transpunerea lui în fapt va asigura o creştere economică durabilă a ţării, va ridica continuu nivelul de trai şi gradul de protecţie socială a cetăţenilor, va apropia Moldova de momentul intrării în familia ţărilor dezvoltate ale UE. PDM mizează pe sprijinul tuturor cetăţenilor republicii şi îşi asumă obligaţia de a depune toate eforturile pentru atingerea scopurilor trasate.

/“Dialog”, Nr. 3(217), 19 ianuarie 2001/