Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2001Concurenţi electoraliPPCD

Program electoral al Partidului Popular Creştin Democrat

|versiune pentru tipar|

1. Obiective Fundamentale

Obiectivele strategice ale programului politic al PPCD pentru urmatorii 4 ani sunt:

  1. Combaterea coruptiei si criminalitatii
  2. Eradicarea saraciei
  3. Crearea conditiilor pentru asigurarea dezvoltarii economice durabile
  4. Sustinerea producatorilor agricoli si sprijinirea clasei mijlocii
  5. Consolidarea si eficientizarea administratiei publice
  6. Integrarea in sistemul economic regional si european.

Atingerea obiectivelor propuse necesita promovarea rapida, consecventa si coerenta a reformelor, care vor asigura iesirea din criza profunda provocata de guvernarile anterioare. PPCD va adopta si implementa politici economice si sociale prin care se vor asigura conditii pentru dezvoltarea economica stabila si cresterea permanenta a calitatii vietii.

2. Programe Sociale

Pe parcursul ultimului deceniu nivelul de trai al populatiei Republicii Moldova s-a inrautatit permanent. Valoarea reala a veniturilor populatiei a scazut de zeci de ori. 75% din populatie traieste sub nivelul saraciei. Decalajul dintre veniturile familiilor sarace si bogate s-a majorat de 12,5 ori, discrepantele la salarii — de 8 ori, cele mai mici salarii fiind in sfera sociala. Numai 40% din bugetul minim de consum este acoperit de salariul mediu. Numarul somerilor este in crestere permanenta si a trecut de 200 de mii, peste 600 mii de cetateni moldoveni sunt plecati peste hotare. Conditiile grele de viata, serviciile medicale insuficiente, alimentarea proasta a dus la intensificarea cazurilor de imbolnavire si cresterea ratei mortalitatii peste 11‰. Sistemul de pensii este inechitabil, marimea pensiei nu acopera limita existentei, iar sistemul de compensatii nominative este simbolic si nu protejeaza populatia social vulnerabila. Coruptia, contrabanda si crima organizata au capatat proportii mai mult decat ingrijoratoare.

2.1. Combaterea Coruptiei
Coruptia este un viciu recunoscut al sectorului public, prezent sub diverse forme in majoritatea tarilor lumii si afecteaza cel mai grav tarile in curs de dezvoltare, unde exista un teren propice pentru dezvoltarea si extinderea lui in toate sferele societatii. In Republica Moldova fenomenul coruptiei a luat amploare la diferite niveluri ale administratiei publice de stat si in structurile private. De aceea, prevenirea si combaterea coruptiei in toate formele ei de manifestare cum ar fi mituirea, traficul de influenta etc., sunt deziderate actuale si trebuie sa reprezinte componente indispensabile ale oricarui program democratic de guvernare in domeniul justitiei si ordinii publice. In acest sens PPCD va initia actiuni ferme pentru prevenirea si pedepsirea actelor de coruptie prin:
2.2. Eradicarea saraciei

Politica PPCD in vederea depasirii dezastrului social si ridicarii nivelului de trai va fi indreptata spre:

2.3. Sistemul Educational

Pornind de la rolul decisiv al invatamantului in dezvoltarea societatii, PPCD considera educatia drept prioritate nationala si propune masuri de relansare a sistemului educational:

2.4. Securitatea Sanatatii Publice

Crearea unui sistem viabil de ocrotire a sanatatii va constitui preocuparea permanenta a PPCD in acest domeniu si va fi realizata prin:

2.5. Protectia si Asistenta Sociala

In sistemul de protectie sociala a populatiei se vor intreprinde actiuni de atenuare a costurilor sociale ale reformei economice si evitarea deteriorarii standardelor de trai ale categoriilor socialmente vulnerabile. In acest scop se va actiona in urmatoarele directii:

2.6. Dezvoltarea Culturii

PPCD considera cultura drept expresie a identitatii nationale si se pronunta pentru mentinerea si dezvoltarea mediului cultural, asigurarea accesibilitatii la bunurilor culturale. In acest scop se va sustine:

2.7. Protectia Mediului

In domeniul protectiei mediului se vor intreprinde urmatoarele actiuni:

3. Politici Macroeconomice

In ultimul deceniu Produsul Intern Brut s-a diminuat continuu si a constituit in 2000 — 38% din nivelul anului 1990. Fluctuatia considerabila a inflatiei, devalorizarea pronuntata a monedei nationale fata de dolarul american, “dolarizarea” economiei (depunerile in dolari constituie peste 35 % din masa monetara) in urma lipsei increderii populatiei si agentilor economici in moneda nationala, pericolul falimentului bancilor au conditionat circulatia unei parti importante a masei monetare in afara sistemului bancar. Sistemul fiscal si bugetar actual se caracterizeaza prin supradimensionare, lipsa claritatii si predictibilitatii, nu stimuleaza dezvoltarea economica.

3.1. Politica Monetar-Valutara

PPCD va insista ca Guvernul in conlucrare cu Banca Nationala a Moldovei (BNM) sa promoveze politici monetare si valutare pe urmatoarele principii:

3.2. Politica Fiscal-Bugetara

PPCD va promova o politica fiscala care sa stimuleze dezvoltarea economica, crearea de noi locuri de munca, imbunatatirea climatului de afaceri si sa favorizeze spiritul de intreprinzator. Politica in domeniul veniturilor va fi bazata pe principiile formulei “4 S”:

Politica in domeniul cheltuielilor bugetare va fi orientata spre:

4. Reforme Structurale

Realizarea necoordonata si inconsecventa a reformelor structurale pe parcursul anilor 90 au dus la destramarea sectorului real al economiei, reducerea eficientei activitatii lui. Astfel, volumul productiei industriale realizate in anul 2000 a constituit numai 1/3 din nivelul anului 1990, iar productia agricola a diminuat cu peste 50%. Mai mult de 2/3 din intreprinderile industriale se afla in stare de faliment sau prefaliment. Infrastructura de productie in aceasta perioada practic nu s-a dezvoltat, contribuind la sporirea costurilor marfurilor si serviciilor.

4.1. Obiective

PPCD va promova masuri de relansare a economiei reale care vor avea ca scop:

4.2. Reformarea Proprietatii

In relatiile de proprietate, PPCD va promova principiile tratarii egale a proprietatii de stat si private, precum si garantarii proprietatii private ca fundament al bunastarii sociale. Accelerarea reformei proprietatii si privatizarii este posibila numai printr-o maxima corectitudine si transparenta, prin excluderea traficului de influenta asupra rezultatelor privatizarii. Actiunile PPCD in domeniul reformarii proprietatii vor fi indreptate spre:

4.3. Relansarea Potentialului Industrial
Ridicarea potentialului industrial si competitivitatii produselor autohtone pe pietele interna si externa poate fi realizata prin stimularea restructurarii intreprinderilor in conditiile asigurarii unui mediu economic favorabil. In vederea relansarii industriei PPCD se va concentra pe:
4.4. Sustinerea Sectorului Agricol

In domeniul agriculturii PPCD va promova strategia transformarii acestui sector intr-un generator de valoare adaugata si stimulator al cresterii economice. Relansarea productiei agricole pe baza consolidarii proprietatii private, formarii societatilor agricole de dimensiuni viabile si sustinerea agentilor agricoli performanti. In centrul atentiei PPCD vor fi:

4.5. Dezvoltarea Infrastructurii

Politica PPCD in domeniul dezvoltarii infrastructurii va fi indreptata spre:

4.6. Asigurarea Securitatii Energetice

Avand in vedere situatia de criza creata in acest sector, PPCD considera necesara intreprinderea unor masuri urgente de solutionare a problemelor asigurarii cu resurse energetice, eficientizarea acestui sector, economisirea consumului de energie, si anume:

4.7. Consolidarea Clasei Mijlocii

PPCD considera clasa de mijloc drept un garant al stabilitatii si dezvoltarii durabile a societatii. Relansarea industriei si agriculturii, consolidarea mecanismelor de concurenta pot fi realizate in conditiile sprijinirii dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. In acest domeniu se va promova:

5. Reformarea Sectorului Public

Guvernele precedente au creat o administratie publica supradimensionata, birocratica si corupta. Fiind obisnuit sa activeze numai prin metode administrativ-represive, dupa realizarea privatizarii, statul a pierdut controlul nu numai asupra proprietatii, dar si posibilitatea de a influenta desfasurarea proceselor economice si sociale din republica. Existenta de facto a trei structuri statale (Chisinau, Comrat si Tiraspol), divizarea si diminuarea permanenta a avutiei nationale, falimentarea intentionata a majoritatii intreprinderilor mari de stat si private, acumularea continua de datorii externe enorme, coruptia si criminalitatea organizata, inclusiv in structurile de stat, contrabanda si economia subterana, saracia populatiei — acestea sunt rezultatele inactivitatii sau administrarii ineficiente a guvernarilor anterioare.

5.1. Obiective

In domeniul sectorului public, PPCD isi propune realizarea urmatoarelor obiective:

5.2. Economia

PPCD considera ca pentru asigurarea conditiilor dezvoltarii economice durabile rolul statului trebuie sa se rezume la:

  1. Instituirea unui cadru economico-social adecvat prin definirea unui sistem clar de reguli, reglementari si norme de functionare a intregii economii. Acestea trebuie sa fie obligatorii pentru toti participantii la procesul economic, orice abatere sau incalcare fiind sanctionata corespunzator
  2. Interventia statului in economie se va face doar pentru stimularea dezvoltarii economice si in domeniile in care se aloca mai eficient resurse, si anume: (a) reglementarea monopolurilor naturale si in domeniile considerate monopol de stat legate de asigurarea securitatii sociale si de stat, si (b) ordinea publica, politica externa, justitia, serviciile administrarii publice, invatamantul si cultura, ocrotirea sanatatii, cercetarea stiintifica si protectia mediului inconjurator. Interventia se va face prin intermediul structurilor guvernamentale specializate, al caror numar va fi redus esential, iar functionarea lor va fi imbunatatita considerabil, astfel incat sa se asigure o buna coordonare a activitatilor si programelor initiate la nivel central. Totodata se vor crea noi institutii specializate care sa asigure dezvoltarea unor domenii sau activitati aflate in dificultate: oficiul pentru protectia consumatorului, oficiul concurentei etc.
  3. Redistribuirea veniturilor de catre stat prin politica bugetara si fiscala, reducerea poverii fiscale si stabilirea de prioritati clare (favorabile reformei) pentru cheltuielile bugetare.
5.3. Administratia Centrala

PPCD va implementa programul politic prin reprezentantii sai din Parlament si Guvern sustinand:

Structura administratiei publice centrale va asigura crearea unui aparat flexibil care sa poata implementa eficient propriul program in functie de necesitatile aparute pe parcurs, in functie de cerintele societatii. PPCD va promova debirocratizarea organelor publice prin introducerea unor criterii de performanta la nivelul administratiei publice centrale si delegarea autoritatii in scopul sporirii eficientei mecanismului administrativ.

5.4. Administratia Locala

Politica de stat in domeniul administratiei publice locale va fi determinata de principiul conform caruia grupul sau colectivitatea locala isi hotarasc singure problemele atunci cand activeaza in cadrul unei societati democratice pluraliste in care este respectata legea si drepturile inalienabile ale omului. Activitatea PPCD in acest domeniu va fi orientata spre:

5.5. Integritatea teritoriala

In scopul restabilirii integritatii teritoriale a Republicii Moldova, PPCD va intensifica eforturile pe plan extern in vederea facilitarii reglementarii situatiei conflictuale din partea stanga a Nistrului. Pentru a facilita procesul de negocieri asupra viitorului statut al regiunii, se va actiona in vederea eficientizarii serviciilor de mediere oferite de Romania, Federatia Rusa, Ucraina, atragerea in acest proces a unor state neimplicate direct (SUA, Franta, Germania etc), precum si a organismelor internationale OSCE, Consiliului Europei etc. Se va urmari ca acordarea serviciilor de mediere si functionarea mecanismului politic de garantii, care va fi eventual constituit, sa aiba loc in stricta conformitate cu principiile fundamentale de drept international si sa asigurare integritatea Republicii Moldova.

6. Politica externa

6.1. Obiective

Principalele obiective in politica externa vor fi:

6.2. Integrarea Europeana

Obiectivul strategic al politicii externe este integrarea in Uniunea Europeana (UE). Actiunile PPCD de integrare vor fi indreptate spre:

PPCD va promova strategia crearii spatiului economic comun cu Romania si integrarii concomitente in sistemul economic european. Crearea spatiului economic unic va asigura:

In conditiile actuale spatiul economic comun poate fi realizat gradual, pe etape, prin forme intermediare de integrare economica si anume:

In prezent a demarat procesul realizarii primei etape — Guvernele Romaniei si Republicii Moldova au semnat acordurile de comert liber, de colaborare si cooperare economica in diferite domenii si sectoare de interes comun. Urmeaza sa se intreprinda actiuni concrete pentru realizarea prevederilor adoptate. PPCD va impulsiona integrarea economica prin:

Apropiat, Africa de Nord; prin Moldova in si din C.S.I.; eliminarea restrictiilor tarifare si netarifare in desfasurarea schimburilor comerciale reciproce.

PPCD va promova politica crearii uniunii vamale prin adoptarea si realizarea unei legislatii vamale comune, in care se vor suprima taxele vamale si restrictiile netarifare aplicate asupra marfurilor, precum si se va introduce un tarif vamal extern unic fata de terte tari. Crearea uniunii vamale va favoriza afirmarea identitatii statelor romanesti fata de terte tari. In relatiile economice externe acestea se vor prezenta ca un negociator unic.

Realizarea uniunii vamale va constitui fundamentul formarii pietei comune, in care alaturi de liberalizarea fluxurilor de bunuri urmeaza sa fie asigurata libera circulatie a fortei de munca, serviciilor si capitalurilor. Formarea spatiului economic comun necesita apropierea legislatiilor si promovarea de comun acord a politicii economice si sociale a statelor romanesti. In conditiile tranzitiei se va pune accentul pe promovarea concomitenta a reformelor economice, sincronizarea si armonizarea strategiilor restructurarii economiilor nationale, promovarea de comun acord a masurilor de protectie sociala.

PPCD va depune maximum de eforturi pentru valorificarea posibilitatilor pe care le ofera situarea geografica favorabila a Republicii Moldova in context european pe axa Est-Vest si pe axa Nord-Sud.

6.3. Cooperarea bilaterala si regionala

Dezvoltarea relatiilor bilaterale ale Republicii Moldova cu alte state se va face pe baza unor programe coerente bazate pe interesele economice si politice pe termen scurt, mediu si lung. PPCD va promova:

In cadrul dezvoltarii colaborarii cu institutiile financiare internationale PPCD va sustine:

Fondul Dezvoltarii Sociale, diversificarea si atragerea noilor surse de finantare externa concesionala.

In calitatea sa de membru cu drepturi depline al Internationalei Democrat Crestine si ca partener al Partidului Popular European, majoritar in Parlamentul European de la Bruxelles, PPCD va folosi toate mijloacele care ii stau la dispozitie pentru a promova interesele populatiei si imaginea Republicii Moldova in Europa si in lume.

/“ŢARA”, No 9(841), 30 ianuarie 2001/